Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Danko riešil s Čižnárom obmedzenie extrémistických prejavov poslancov: FOTO Nečakaný hosť

Andrej Danko Zobraziť galériu (6)
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko chce riešiť extrémistické prejavy poslancov v rokovacej sále obmedzením poslaneckej imunity. O možnostiach, ako zamedziť podobné výroky, ako počas minulej schôdze parlamentu zazneli z úst poslancov ĽSNS a lídra OĽaNO Igora Matoviča, hovoril dnes šéf NR SR Andrej Danko a podpredseda NR SR Béla Bugár (Most-Híd) s generálnym prokurátorom SR Jaromírom Čižnárom. Ako Danko po stretnutí povedal pred novinármi, je si plne vedomý, že ako predseda parlamentu sa musí s prejavmi, ktoré hanobia národ potýkať a hľadať spôsob, ako ich obmedziť.

Na tlačovú besedu však prišiel aj Matovič spolu so svojím asistentom, ktorý po celý čas Dankovho vyhlásenia držal v pozadí dva protirómske bilbordy, ktoré mala v predvolebných kampaniach v roku 2010 a 2012 Slovenská národná strana po celom Slovensku. Danko k bilbordom povedal, že tie bilbordy nikdy neboli verejne vyvesené. K bilbordom Matovič povedal, že boli vylepené v roku 2010 a v roku 2012. Kým v roku 2010 Danko vo voľbách nekandidoval, v roku 2012 mu patrilo na kandidačnej listine druhé miesto. „Bilbordy hovoria o fašizme, nacizme, xenofóbii, v hlave Andreja Danka,“ dodal Matovič. 

Danko riešil s Čižnárom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

„Je veľmi smutné, že žijeme v dobe, keď sa niektorí ľudia hlásia k veciam, s ktorými naši predkovia za prelievania krvi ťažko bojovali. Vidíme prejavy rasizmu, xenofóbie a popierania holokaustu, alebo ako si na poslednej schôdzi NR SR Igor Matovič dovolil prirovnať svoje utrpenie s utrpením Židov. Vnímal som tieto vyhlásenia ako vyhlásenia, ktoré už hraničia so slobodou prejavu poslanca NR SR,“ odôvodnil Danko. Dnešné stretnutie bolo zorganizované po vyhlásení Matoviča, ktorý v pléne k rozprave k návrhu zmien rokovacieho poriadku povedal, že ak novela obmedzí rečnícky čas opozičným poslancom a Danko ako predseda bude môcť rečniť neobmedzene dlho, zápas nebude férový.

Béla Bugár a Andrej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

„Náš protivník má byť rozhodca. Je to to isté, ako keď si v koncentračnom tábore povedia, že si zahrajú futbalový zápas Židia a dozorcovia a zrazu rozhodcovia povedia, že my sme dozorcovia, tak náš šéf koncentráku bude rozhodcom, je to taká istá zvrátenosť. My ako opozícia ťaháme za kratší koniec ako Židia v koncentráku, ktorých jediných právo bolo dýchať vzduch, ako naše právo je hovoriť,“ zopakoval svoj výrok Matovič s tým, že normálny človek v tom nevidí ani náznak hanobenia. 

Danko riešil s Čižnárom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Danko dodal, že cieľom dnešnej diskusie s generálnym prokurátorom bolo, aby si vyjasnili, kde je hranica trestnosti v rokovacej sále, kde je hranica toho, čo si poslanec môže v sále dovoliť, kde vzniká trestnoprávna zodpovednosť a kde je možnosť disciplinárneho konania. „S generálnym prokurátorom sme si vysvetlili určité pozície, hovorili sme o zúžení poslaneckej imunity, o možných legislatívnych opatreniach, ktoré chceme iniciovať aj my, aby bolo ľahšie stíhať prejavy extrémizmu a rasizmu,“ povedal s tým, že pri stíhaní rasizmu má problémy aj generálna prokuratúra. Podľa Danka je dôležité, aby s ľuďmi, ktorým ide len o mediálne PR a pozornosť pútajú vyvolávaním najnižších pudov, je potrebné bojovať. Pripomenul, že za výroky poslancov podáva v piatok podnet na disciplinárne konanie. 

Andrej Danko
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Podpredseda parlamentu Bugár dodal, že sloboda slova neznamená slobodu šírenia nenávisti. „Za prejavy, ktoré zazneli v rokovacej sále, by bol bežný občan stíhaný,“ povedal s tým, že poslanec nie je, keďže má imunitu. Dodal, že Slovensko chce bojovať proti extrémizmu a neurážať žiaden štát ani žiaden národ. Pokuta tisíc eur za takéto vyjadrenia je podľa Danka pre poslancov, ktorí majú na účte milióny, príliš nízka, a preto s Čižnárom hovorili aj o zmenách v ústave a sprísnení sankcií. Dodal, že zmeny budú predmetom ďalšej diskusie aj s opozíciou. 

Igor Matovič
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Matovič je z vyhlásenia Danka zhrozený. „Máme predsedu NR SR, ktorý dokáže takto zneužívať utrpenie Židov v koncentračných táboroch na svoje politické ciele. Ja som použil iba slovnú metaforu, aby som zdôraznil situáciu, v ktorej sa opoziční poslanci po prijatí náhubkového zákona nachádzajú," vysvetlil.

Viac o téme: Igor MatovičBéla BugárAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu