Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Programová konferencia Smeru: Fico si verí, máme ambíciu vyhrať aj piate voľby za sebou!

Robert Fico, Bohuslav Sobotka, Sigmar Gabriel, Thomas Drozda, Maroš Šefčovič Zobraziť galériu (14)
Robert Fico, Bohuslav Sobotka, Sigmar Gabriel, Thomas Drozda, Maroš Šefčovič (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

BRATISLAVA - Strana Smer-SD vyhrala parlamentné voľby štyrikrát za sebou a nehanbí sa, že má ambíciu vyhrať aj piatykrát. Vo svojom prejave počas programovej konferencie Smeru-SD to povedal predseda strany a premiér Robert Fico. Programová konferencia Smeru-SD sa koná pod heslom: Európa, Slovensko a sociálna demokracia.

V úvode sa predseda strany nevyhol súvislostiam slovenskej a zahraničnej politiky. "Máme zodpovednosť za domáce veci, aj za EÚ. Vieme, čo je vládna zodpovednosť. Koho máme počúvať, ak nie sesterské politické strany, ktoré majú množstvo skúsenosti. Máme počúvať rozpadajúce sa pravicové strany? My sme tu aj po sedemnástich rokoch od založenia strany a stále s veľkými ambíciami. Mrzí ma, že tí, čo nám neveria, podporujú novotvary," povedal v prítomnosti zahraničných hostí, ktorými bol český premiér Bohuslav Sobotka, predseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka Sigmar Gabriel a rakúsky minister kultúry Thomas Drozda. 

"Sme garantom politickej stability, sme vo veľmi dobrej kondícii. Stále sa rozpadajúce pravicové strany nás poučujú, čo je a čo nie je sociálna demokracia, či politológov, ktorých prognózy nikdy nevyjdú. Ešte sme ani nevznikli a už sme mali zaniknúť, ale my sme tu 17 rokov," povedal Fico. Zároveň sa pýtal, či je normálne, aby na čele opozičnej strany stál človek v minulosti napojený na mafiu. Podľa premiéra totiž hrozí, že ak sa nebude takýmto veciam brániť, tak po roku 2020 budú takéto strany plne legitímne a budeme svedkami totálneho rozkladu politického systému.

Predseda vlády SR Robert Fico
Zobraziť galériu (14)
Predseda vlády SR Robert Fico  (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

"My sa hlásime k základným ľudským právam. Sme demokrati a budeme za demokratické princípy bojovať. Rešpektujeme iný svetonázor, napr. s liberálmi zdieľame svetonázorovú toleranciu, ale my sme predovšetkým sociálni demokrati, a preto nemôžeme zostať iba pri obhajobe prvej generácie ľudských práv," konštatoval premiér. Podľa Fica dozrel čas, aby strana pripravila nový politický program, ktorý bude reagovať na nové skutočnosti doma aj vo svete. "Chceme ho predstaviť na sneme v decembri 2017," avizoval s dôvetkom, že hlavnou myšlienkou musí byť silný, spravodlivý sociálny štát.

"Musíme si odpovedať na otázku, či robíme všetko na podporu silného sociálneho štátu. To je prvá otázka, na ktorú musíme nájsť odpoveď v našom novom programe. Druhá je, či sme dostatočne úspešní pri presadzovaní alternatívy rozvoja. A tretia otázka znie, či je našou prioritou tvrdo pracujúci človek, ktorý rešpektuje pravidlá. Rozumie nám tento človek?" pýtal sa Fico a odkázal, že strana si musí povedať, kto je jej cieľ, lebo nemôže priťahovať všetkých voličov.

Programová konferencia Smeru: Fico
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

Premiér komentoval aj prítomnosť médií na dnešnej konferencii. "Neviem o tom, že by nejaká programová konferencia pútala takú pozornosť médií ako táto. Budem predstierať, že je tomu tak, lebo iné strany nič podobné nerobia. Ale aj preto, že sme úspešný politický subjekt, ktorý nemá štyroch členov a na ktorého čele nestojí líder v minulosti prepojený na organizovaný zločin," podotkol.

Za úspechy politiky Smeru-SD označil Fico vlaky zadarmo, stanovenie minimálneho dôchodku či moderný európsky Zákonník práce, a nie ten africký, ktorý nám pripravila pravica, máme konsolidované verejné financie. "Médiá zaujímajú klebety a sprostosti, ale toto sú reálne výsledky, na ktorých musíme postaviť svoju budúcnosť. Sociálna demokracia v slovenskom podaní sú výsledky. Držíme slovo, čo povieme, to aj urobíme," dodal.

Predseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka a nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel
Zobraziť galériu (14)
Predseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka a nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel  (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

Mali by sme lepšie využívať Junckerov investičný balíček, tvrdí Šefčovič

Slovensko by malo lepšie využívať Európsky fond pre strategické investície, tzv. Junckerov investičný balíček. Myslí si to podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič. "Verím, že tento fond môže byť veľmi dobrý zdroj pre investície, ktoré potrebujeme do infraštruktúry a modernizácie miest," povedal na dnešnej programovej konferencii Smeru-SD v Bratislave.

Poukázal na projekty v zahraničí zafinancované z tohto fondu. "Spomeniem jeden - 400 miliónov eur pre 40.000 domácností vo Francúzsku. Zníži to každej rodine náklady na energie o viac ako 1000 eur za rok," uviedol. Šefčovič je presvedčený, že podobné projekty vieme zrealizovať aj na Slovensku. "Je potrebné vytvoriť investičné platformy," poznamenal. Do roku 2020 by sa mali prostredníctvom fondu vyčerpať stovky miliárd eur.

Slovenský eurokomisár a podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič
Zobraziť galériu (14)
Slovenský eurokomisár a podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič  (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

Eurokomisár hovoril aj o obavách ľudí z toho, ako bude vyzerať budúca Európa. "Majú obavy z toho, akým tempom sa otvárajú nožnice medzi pár superbohatými rodinnými klanmi a stámiliónmi chudobnými a ako vo väčšine vyspelých krajín zápasí o prežitie stredná vrstva, ktorá bola tradične zdrojom rastu," vysvetlil.

Šefčovič volá po posilnení európskeho pilieru sociálnych práv. "Musíme dať všetkým rovnaké príležitosti, posilniť zamestnanecké, sociálne práva a zvýšiť potenciál našej pracovnej sily," poznamenal. Pomôcť treba podľa neho aj mladým ľuďom, ktorí si dnes ťažko hľadajú svoju prvú prácu. Podpredseda EK zdôraznil, že sociálna demokracie je tu pre ľudí, ktorí ťažko pracujú a pre ktorých je každodenný život často ťažký.

Týmto podľa neho treba pomáhať. "Na ekonomický rast sa treba pozerať ako na prostriedok, ktorý má dať našim ľuďom vyšší životný štandard," vyhlásil. Naša trhová ekonomika musí byť podľa neho postavená na silnom sociálnom základe, "ktorý bude naprávať nespravodlivé spoločenské rozdiely, chrániť pred negatívnymi dosahmi globalizácie, stabilizovať našu spoločnosť a prinášať nové príležitosti".

Mier, demokracia a blahobyt sú tri základné princípy Európy

Cieľom sociálnych demokratov je zabezpečiť ľuďom blahobyt a stabilitu. Zhodli sa na tom zahraniční hostia na programovej konferencii najsilnejšej vládnej strany Smer-SD, ktorú dnes predseda strany Robert Fico slávnostne otvoril uctením si slovenskej hymny a hymny EÚ.

V prvej časti konferencie vystúpil predseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka Sigmar Gabriel. Podľa neho sme v časoch, kedy sa vývoj Európy stáva čoraz viac dôležitejším. „Treba, aby sme sa my, sociálni demokrati, vzájomne dorozumievali,“ povedal. „Národná politika je dôležitá, ale musíme nachádzať spoločné odpovede a riešenia aj na otázky sveta a Európy,“ povedal. I napriek tomu, že nie vždy súhlasí s Robertom Ficom, vždy sa snažia dospieť k rozumným odpovediam. 

Maroš Šefčovič, Bohuslav Sobotka,
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Podľa neho sociálnodemokratická myšlienka predstavuje spojenie slobody a solidarity. „Každý človek má žiť slobodne, no nesmie to viesť k egoizmu. Musíme brániť túto myšlienku,“ dodal. Podľa neho majú dnes ľudia ťažký život. „Stúpa nezamestnanosť mládeže, dnes sa ľudia boja, že im Európa prihorší,“ povedal s tým, že úlohou sociálnych demokratov je ľuďom v ťažkých chvíľach pomáhať.

Vyjadril myšlienku, s ktorou súhlasil aj rakúsky minister kultúry Thomas Drozda, že krajiny musia rozvíjať svoju infraštruktúru, dopravu, ale aj digitalizáciu. To je cieľom hospodárstva. Drozd zdôraznil, že je za mobilitu, za voľný pohyb osôb. „Som však proti tomu, či to, že niekto dostane zákazku, bude závisieť od toho, koľko odvodov sa platí v danej krajine a aké nízke sú platy. „Súťaž má byť na úrovni kvality, a nie na zlých podmienkach,“ dodal. 

Zahraniční hostia sa zhodli na tom, že Európa musí byť jednotná i navonok, že potrebuje jednotnú bezpečnostnú a zahraničnú politiku. Drozda zdôraznil, že je nevyhnutné posilniť dôveru v Európu. Dôležité je poskytovať určitú perspektívu pre ľudí. „Musíme dosiahnuť stabilné príjmy a zamestnanosť," povedal. Nazdáva sa, že potrebujeme spoločnú Európu. Dôležité je udržať ekonomický rast, mať vyššie príjmy pre ľudí a hovoril aj o progresívnej inovatívnej ekonomike. „Iba tak dokážeme náš kontinent popohnať vpred," vyhlásil. Dôležitá je podľa neho aj spolupráca európskych sociálnych demokratov.

V4 nie je zdroj problémov v Európe, snaží sa, aby sa EÚ nerozpadla, povedal Sobotka

Vyšehradská štvorka (V4) nie je zdrojom problémov v Európe. Snaží sa, aby sa Európa nerozpadla. Vyhlásil to na dnešnej programovej konferencii Smeru-SD v Bratislave predseda českej vlády Bohuslav Sobotka v reakcii na kritiku V4 kolegami v únii. "V Európe je problémov celý rad. V4 vystupuje maximálne konštruktívne a snaží sa pomôcť, aby sa Európa úplne nerozpadla," povedal. V súvislosti s budúcnosťou sociálnej demokracie hovoril o potrebe získať späť politickú dynamiku. Poukázal na rast hnutí, ktoré sú zamerané ničenie Európy. "Idú proti EÚ," poznamenal.

Predseda Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) a predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka
Zobraziť galériu (14)
Predseda Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) a predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka  (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

Ďalej hnutia zamerané na ničenie straníckeho systému. "Vymedzujú sa proti tradičným politickým stranám. Sú to hnutia často orientované populisticky," doplnil s tým, že mnohé tieto hnutia ťažia z frustrácie ľudí, z negatívnych dosahov globalizácie. "A sú tu hnutia, ktoré sa živia šírením strachu z migrácie," pokračoval Sobotka.

Aby sociálni demokrati vzali populistom vietor z plachiet, podľa Sobotku sa musí sociálna demokracia dôsledne vrátiť k životným pocitom tých, ktorých vždy sociálni demokrati reprezentovali. "K pocitom ľudí zo stredných a nízkopríjmových vrstiev, zamestnancov, malých podnikateľov, seniorov, mladých ľudí," vymenoval.

Programová konferencia Smeru: Fico
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

Sociálni demokrati tiež musia podľa českého premiéra reagovať na obavy bežných občanov z budúcnosti. "Obávajú sa zhoršenia bezpečnosti, terorizmu, ale aj postupného zosuvu ich sociálneho statusu. Ľudia sa často boja toho, že ich deti budú vyrastať v horšom svete, že ich deti čaká rastúca neistota," vysvetlil Sobotka s tým, že nikto nechce žiť v Európe s perspektívou, že sa bude mať stále horšie. Sociálna demokracia musí podľa neho garantovať ľuďom prosperitu a bezpečnosť a tiež hájiť slobodu a liberálnu demokraciu, "ktorú ohrozujú populisti, oligarchovia a xenofóbovia všetkého druhu".

Smer si možno nepresadí niektoré svoje zámery, to však podľa Maďariča neznamená rezignáciu

Strana Smer-SD je súčasťou koalície zloženej zo strán, ktoré dosiahli vo vládnom programe dobrý kompromis. Znamená to však, že niektoré sociálno-demokratické zámery nebude môcť Smer-SD v tomto volebnom období realizovať. Počas programovej konferencie najsilnejšej parlamentnej strany to dnes vyhlásil podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič.

"To ale neznamená rezignáciu. Naopak, tento čas by sme mali využiť aj na vypracovanie nového programu, s ktorým sa budeme uchádzať o podporu voličov v najbližších voľbách," povedal. Maďarič vyhlásil, že Smer-SD prispieva viac ako desaťročie k stabilite Slovenska. "Aj my sa dopúšťame chýb a mnohí nám veštia koniec. Ale nevidia, že náš príbeh je iný ako príbeh SOP, ANO, HZDS, SDKÚ, SMK či KDH. My sme vždy dokázali udržať jednotu a prijať personálne rozhodnutia, ktoré nám pomohli," povedal.

Podpredseda vládnej strany Smer-SD a minister kultúry Marek Maďarič.
Zobraziť galériu (14)
Podpredseda vládnej strany Smer-SD a minister kultúry Marek Maďarič.  (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

Maďarič pomenoval viacero tém, ktorým by sa strana Roberta Fica mala venovať, majú prehĺbiť sociálno-demokratickú politiku strany a slúžiť ako podklad pre nový stranícky program. Ten by sa podľa premiéra mohol s odkazom na Alexandra Dubčeka volať Politika s ľudskou tvárou. Kľúčovou agendou majú byť podľa Maďariča sociálno-ekonomické témy.

Pri téme práce a odmeňovania uviedol, že jednou zo základných výziev pre Smer-SD ostáva mzdová politika, ktorú chápe ako súčasť rozvojového modelu ekonomiky, kde ekonomický rast bude ťahaný aj mzdami zodpovedajúcimi produktivite práce. "Preto by pre nás malo ostať prioritou zvyšovanie minimálnej mzdy, na ktorú je naviazaná veľká časť mzdovej štruktúry a ktorá predstavuje dôležitý nástroj na celkový rast platov na Slovensku," povedal Maďarič.

Pri téme daní o dôvodov Smer-SD podľa jeho slov vždy zastával názor, že ťarchu daní a odvodov by nemali niesť ľudia s nízkymi príjmami. "Preto pre nás progresívne zdaňovanie príjmu fyzických osôb zostáva prirodzenou zložkou solidarity. Je tiež potrebné trvať na zvýšení dane z majetku, ktorú máme jednu z najnižších v porovnaní so svetovým priemerom. Podporovať by sme mali aj zavedenie novej dane z finančných transakcií a uvažovať o zdaňovaní ekologicky škodlivých aktivít," odporučil podpredseda strany.

Vo sfére bytovej politiky uviedol, že na Slovensku je nízka dostupnosť bývania. "Aby sa táto situácia zmenila, mali by sme podporiť rozvoj výstavby nájomných bytov. Mali by sme sa zasadiť aj o vznik nového typu bytových družstiev podľa modelu v susednom Rakúsku. Mohlo by ísť o podporu podobnú súčasnému hypotekárnemu príspevku pre jednotlivcov. Mohli by o ňu požiadať družstvá mladých ľudí bez nehnuteľnosti na bývanie, ktorých cieľom by bolo postarať sa o bývanie svojich členov," vysvetlil s tým, že družstvo by mohlo kolektívne požiadať o hypotéku, pričom vďaka väčšiemu rozsahu projektu by cena na jeden byt mala byť nižšia ako pri individuálnom nákupe. Smer-SD by sa podľa Maďariča nemal vzdať ani myšlienky učiteľských služobných bytov a perspektívne ju rozšíriť aj na ďalšie dôležité profesie vo verejnom sektore.

K téme rozvoja podnikateľského prostredia uviedol, že predstavitelia Smeru-SD by si mali uvedomiť dôležitosť malých a stredných podnikov, podporovať ich aj priamo finančne pomocou výhodných úverov a záruk, ktoré by mali byť poskytované prostredníctvom Slovenského investičného holdingu.

Smer-SD tu hovorí aj o podpore sektora vyspelých technológií, výskumu a vývoja, startupov a inovácií. "Účinným nástrojom posilnenia slovenskej ekonomiky je aj nárast kúpyschopného dopytu, ktorý by bol uspokojovaný domácou produkciou. To sa dá dosiahnuť najmä podporou lokálnej ekonomiky ako rodinné, družstevné, komunálne či sociálne podniky," konštatoval Maďarič.

Na margo témy sociálnej ekonomiky hovoril o grantoch a výhodných pôžičkách pre začínajúce sociálne podniky a novej legislatíve na podporu sociálnej ekonomiky, vrátane družstevnej. Spomenul aj uzákonenie možnosti chránených dielní na vykonávanie činností v exteriéri. Uvažovať podľa Maďariča treba aj o zjednodušení zohľadňovania tzv. sociálneho aspektu vo verejnom obstarávaní.

Zdravotníctvo má liečiť ľudí, nie vytvárať zisk, tvrdí podpredseda strany

Strana Smer-SD vidí primárny zmysel a účel zdravotníctva v tom, že lieči ľudí, a nie v tom, že vytvára zisk. Uvádza sa to v tézach, ktoré na dnešnej programovej konferencii Smeru-SD predstavil podpredseda strany Marek Maďarič s tým, že tézy majú prehĺbiť sociálno-demokratickú politiku strany.

"Treba jasne zadefinovať, čo je adekvátna zdravotná starostlivosť a čo patrí do základného balíčka zdravotnej starostlivosti. V základnom balíčku by mali byť okrem akútnych ochorení aj všetky preventívne programy," povedal Maďarič s tým, že všetky nákupy nemocníc, ich podmienky a ceny by mali byť dopredu zverejnené a analytikmi na centrálnej úrovni verejne porovnané s dostupnými domácimi i zahraničnými nákupmi.

Vo sfére školstva okrem iného uviedol, že jeho finančné posilňovanie musí ísť ruka v ruke s obsahovými a štrukturálnymi zmenami. "Špeciálne školy by mali byť naozaj len pre tých, ktorí to potrebujú. Deti zo sociálne vylúčených spoločenstiev by nemali posielať do špeciálnych škôl bez zohľadňovania ich reálnych schopností," upozornil.

Na margo dopravy Maďarič povedal, že Smer-SD chce pokračovať s podporou ekologických foriem dopravy. "Preto možno uvažovať o cieli, aby sa postupne mestská hromadná doprava v krajských mestách stala cenovo dostupnejšou minimálne vo forme zliav na časových cestovných lístkoch," pripustil.

Programová konferencia Smeru: Fico
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

Najsilnejšia parlamentná strana hovorí aj o väčšej dostupnosti kultúry pre nízkopríjmové skupiny a vidiecke obyvateľstvo. Spomína systém zliav a rozšírenie kultúrnych poukazov a obnovenie alebo dobudovanie kultúrnej infraštruktúry v regiónoch.

V súvislosti s témou regionálneho rozvoja Maďarič povedal, že je potrebné posilniť kompetencie splnomocnenca pre najmenej rozvinuté okresy. Zodpovedať by mal nielen za tvorbu a realizáciu akčných plánov, ale aj zastrešovať územný rozvoj na celoštátnej úrovni, zodpovedať za organizáciu územného plánovania a za tvorbu a realizáciu koncepcií regionálneho rozvoja. Peniaze z verejného rozpočtu treba podľa strany použiť tak, aby čo najviac prispeli k zníženiu regionálnych rozdielov.

Pri téme pôdohospodárstva spomenul Maďarič tri priority - potravinovú bezpečnosť, zdravú výživu a zamestnanosť na vidieku. Tiež vyhlásil, že je potrebné systém dotácií zmeniť tak, aby sa podpora odvíjala od počtu vytvorených pracovných miest, resp. od ukazovateľov sebestačnosti regiónu, nie od počtu hektárov.

Smer-SD sa chce naďalej venovať aj téme bezpečnosti. Hovorí tu o posilnení a personálnej stabilizácii ozbrojených zložiek a hlavných zložiek integrovaného záchranného systému. Ale aj o boji proti medzinárodnému terorizmu v spolupráci s ďalšími štátmi, ochrane hraníc EÚ a väčšej integrácii EÚ v oblasti obrannej a bezpečnostnej politiky. "Musíme rozlišovať medzi potrebnou ochranou človeka v ohrození života a ekonomickou migráciou a chrániť aj našich ľudí pred bezpečnostnými rizikami, ktoré prináša migrácia," povedal Maďarič.

V súvislosti s bojom proti korupcii podotkol, že Smer-SD plne podporuje záväzky vo vládnom programe, napr. prijatie protischránkového zákona. Maďarič pripomenul, že bol to práve Smer-SD, ktorý v minulosti presadil zákon o preukazovaní pôvodu majetku. "Mali by sme tiež zjednodušiť podávanie podnetov, zaviesť možnosť skúmať aj majetok blízkych osôb a zaviesť časovo neobmedzenú možnosť prokurátora pozastaviť účinnosť právnych úkonov, ktorými preskúmavaná osoba nadobudla majetok alebo sa ho zbavila," odporučil Maďarič.

Pri téme politického systému konštatoval, že v záujme ochrany demokracie je potrebné aktívne potlačovať zárodky všetkých druhov protidemokratických síl a politického extrémizmu, ako aj šírenia politiky deštrukcie a nenávisti. Poslednou je téma zahraničnej politiky. "Smer-SD považuje za strategický a existenčný záujem Slovenska byť v jadre krajín EÚ a byť zodpovedným členom NATO," dodal.
 

Viac o téme: Robert FicoSmer-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu