Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prehľad politických strán: Na Slovensku ich máme 153, aktívna nie je ani polovica

Vlani vznikli dve strany, SKOK a ŠANCA, ktoré kandidovali aj v parlamentných voľbách, ale ich volebný výsledok bol nízky.
Vlani vznikli dve strany, SKOK a ŠANCA, ktoré kandidovali aj v parlamentných voľbách, ale ich volebný výsledok bol nízky. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na Slovensku je v súčasnosti zaregistrovaných 153 politických strán a hnutí. Z toho aktívnych je 64, v likvidácii sa nachádza 89 politických strán a hnutí. TASR to potvrdil tlačový odbor ministerstva vnútra.

Tento rok zatiaľ nevznikla žiadna nová strana, hoci minimálne trenčiansky primátor Richard Rybníček tú svoju pripravuje. Do likvidácie však vstúpili dve strany, a to NOVÁ DEMOKRACIA a Strana Tip. Politické strany Magnificat Slovakia a Robíme to pre deti - SF boli zrušené bez likvidácie.

Vlani vznikli dve strany, SKOK a ŠANCA, ktoré kandidovali aj v parlamentných voľbách, ale ich volebný výsledok bol nízky. V likvidácii skončila Strana demokratickej ľavice a politická strana NEZÁVISLÝ bola zrušená bez likvidácie.

Ministerstvu vnútra prichádzajú cez rok viaceré oznámenia o príprave strany, resp. o tom, že niekto stranu zakladá a začal zbierať podpisy. Na to, aby bola strana zaregistrovaná, musí splniť zákonné podmienky, jednou z nich je priniesť aspoň 10.000 podpisov od občanov.

Viaceré už existujúce strany končia v likvidácii. Znamená to, že v mene subjektu koná likvidátor zapísaný v registri politických strán a politických hnutí. „Pričom môže robiť iba úkony smerujúce k likvidácii politickej strany,“ doplnilo ministerstvo vnútra.

Viac o téme: Politická stranaRobíme to pre deti - SFŠANCASKOK!
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu