Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Strana SKOK zmenila rok po voľbách názov a prijala nový manifest

SKOK – Európski liberálni demokrati
SKOK – Európski liberálni demokrati (Zdroj: SKOK – Európski liberálni demokrati)

BRATISLAVA - Strana SKOK – Európski liberálni demokrati rok po voľbách doplnila svoj názov, prijala nový manifest a predstavila publikáciu o členstve Slovenska v EÚ 25.3.2017 Bratislava Rok po parlamentných voľbách 2016 zvolala politická strana SKOK – Európski liberálni demokrati mimoriadny Republikový snem.

Delegáti snemu odhlasovali rozšírenie názvu strany na SKOK – Európski liberálni demokrati (skratka SKOK-ELD), zmenili stanovy, prijali nový politický manifest a zvolili nových členov do orgánov strany.

SKOK ide ďalej s doplneným názvom „Európski liberálni demokrati“

Politická strana SKOK – Európski liberálni demokrati bola zaregistrovaná dňa 5.3.2015. Pod vedením Juraja Miškova, bývalého ministra hospodárstva SR vo vláde Ivety Radičovej (2010 – 2012), sa zúčastnila parlamentných volieb 2016. Strana SKOK-ELD síce neprekročila 5-percentné kvórum potrebné na vstup do NR SR, avšak jej volebný program 2016 bol viacerými odborníkmi a analytikmi ohodnotený ako najlepší, respektíve jeden z najlepších. Už pár dní po voľbách Republiková rada strany SKOK-ELD avizovala, že strana bude vo svojej činnosti ďalej pokračovať ako progresívna, otvorená a občianska politická strana, s jasnou proeurópskou orientáciou a s vysokým stupňom vnútornej demokracie. „Na dnešnom sneme sme potvrdili, že tento plán berieme vážne, keď sme jednohlasne odsúhlasili doplnenie názvu strany SKOK o európskych liberálnych demokratov,“ hovorí predseda strany Juraj Miškov. „Každému, kto v našom názve tieto tri slová uvidí, bude hneď jasné, aké hodnoty zastávame. Každý si môže byť istý, že my sa vždy budeme aktívne stavať za členstvo Slovenska v EÚ, že neplánujeme zhnednúť, ale ostaneme skutočnými liberálmi, a že nikdy nebudeme spolupracovať s tými, ktorí chcú zničiť demokraciu,“ vysvetľuje Miškov.

Budovanie členskej základne, funkčné orgány strany

SKOK-ELD je celoslovenská strana, ktorá má aktuálne 275 členov, čo ju radí medzi stredne veľké strany. „Nikdy sme neboli a ani nebudeme rodinným či bratislavským spolkom zopár samovyvolených. Každý človek, ktorý zastáva liberálnodemokratické a proeurópske hodnoty, a chcel by prispieť k napĺňaniu našich cieľov vyjadrených v práve prijatom politickom manifeste, má u nás dvere otvorené,“ hovorí Miškov. Jedným z cieľov strany SKOK-ELD v najbližšom období je práve budovanie širokej členskej základne. Delegáti Republikového snemu zvolili aj nových členov na uvoľnené miesta vo Výkonnej rade a Programovej rade, ktorí sa súčasne stali členmi Republikovej rady. Funkčné ostávajú aj Rada regiónov a Rozhodcovský súd, preto je strana SKOK-ELD pripravená prinášať riešenia a ponúkať ich občanom vo voľbách, ktoré Slovensko čakajú.

Podpora silnejšej európskej integrácie 

Jednou z tém, ktorým sa SKOK-ELD bude v najbližšom období venovať, je členstvo Slovenska v Európskej únii. Delegátom snemu bola predstavená atraktívna 30-stranová publikácia o výhodách členstva SR v EÚ a rizikách prípadného vystúpenia, ktorú pripravila Programová rada, a ktorú bude strana distribuovať širokej verejnosti, napríklad aj počas besied so študentmi. „Skutoční liberáli sú jednoznačne za zotrvanie Slovenska v EÚ. A nielen to – skutoční liberáli podporujú silnejšiu európsku integráciu, lebo tá zatiaľ vždy priniesla viac mieru, demokracie, prosperity, slobody a solidarity. Budeme tým hlasom, ktorý bude hovoriť, že nesmieme spochybňovať ukotvenie Slovenska v jadre EÚ a musíme urobiť všetko pre to, aby sa Slovensko nedostalo kdesi na perifériu Európy,“ dodáva Juraj Miškov. Strana SKOK-ELD zvolala svoj Republikový snem symbolicky v deň 60. výročia podpísania Rímskych zmlúv, ktoré naplno odštartovali proces európskej integrácie a viedli k vzniku Európskej únie. 

Viac o téme: SnemJuraj MiškovSKOK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu