Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ministri podporili stíhanie finančných podvodov na európskej úrovni

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

LUXEMBURG/BRATISLAVA – Väčšina ministrov podporila stíhanie veľkých cezhraničných daňových podvodov a slovenské predsedníctvo môže pokračovať v práci. Po zasadnutí Rady EÚ pre spravodlivosť a vnútorné veci v Luxemburgu to vyhlásila dnes slovenská ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Práve stíhanie podvodov s daňou z pridanej hodnoty (DPH) bude mať na starosť nový úrad európskeho prokurátora. Kompletný legislatívny návrh na túto tému vypracovalo slovenské predsedníctvo. "Na decembrovej Rade by sme mohli rozhodovať o konečnom znení nariadenia," uviedla Žitňanská. Svitá teda na úspešný koniec trojročných rokovaní o celej otázke.

"Objem cezhraničných finančných podvodov je podľa našich odhadov až 50 miliárd eur ročne," konštatovala eurokomisárka pre spravodlivosť, rovnosť pohlaví a ochranu spotrebiteľov Věra Jourová. Únia doteraz nemala nástroje na to, aby takéto podvody vyšetrovala, a účinnosť národných vyšetrovaní bola nízka, uviedla eurokomisárka. 

Prokurátor síce z celkového počtu finančných podvodov bude riešiť len menšiu časť, ale podľa Jourovej práve tie najväčšie, s ktorými si nevedia poradiť štáty. Bude mať na starosť len veľké a zároveň cezhraničné finančné podvody s DPH. Podľa Žitňanskej ministri najčastejšie uvádzali, že by mal vyšetrovať podvody väčšie ako desať miliónov eur. Okrem DPH sa bude prokurátor zaoberať aj podvodmi pri čerpaní európskych štrukturálnych fondov.

Plánovaný úrad európskeho prokurátora bude zbierať podnety od kontrolných orgánov Únie, ale aj od národných prokuratúr a polície. Na základe podnetov by mal iniciovať vyšetrovanie finančných podvodov. Eurokomisárka dodala, že súčasťou návrhu by mala byť ochrana oznamovateľov týchto podvodov. Ministri sa na dnešnom zasadnutí venovali aj potláčaniu trestných činov rasizmu a xenofóbie v bežnom živote aj na internete. Jourová vyzvala národné štáty, aby prijali potrebnú legislatívu s tým, že 13 členských štátov má v tejto oblasti nedostatky.

Viac o téme: Lucia ŽitňanskáEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu