Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Europoslanci hovoria o vydarenom summite: Priniesol to, na čo bol určený

Eduard Kukan
Eduard Kukan (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Cieľ summitu predsedov parlamentov členských štátov EÚ, ktorý sa konal (6.-7.10.) v Bratislave, bol skromný, nenáročný. Uviedol to europoslanec Eduard Kukan.

"Vychádzam z ústredného hesla, ktoré bolo našou stranou uvádzané, teda 'Spoznajme sa lepšie'. Z tohto pohľadu bol určite prínosom. Bolo správne aj načasovanie, teda po predchádzajúcom summite Európskej rady," povedal. "Vzájomná spolupráca medzi parlamentmi členských štátov EÚ na jednej strane a ich spolupráca s Európskym parlamentom na druhej strane nie je rozvinutá dostatočne a tu je veľký priestor pre jej zlepšenie a fungovanie," vysvetlil europoslanec. 

Podľa neho práve parlamenty, ako najdemokratickejšie inštitúcie volené priamo občanmi, by mali mať v dnešnej zložitej situácii v Európe omnoho silnejšie postavenie. "A stretnutie, na ktorom sa debatuje o takýchto aktuálnych, dôležitých otázkach, je dobrou príležitosťou tieto otázky riešiť alebo navrhovať, akým spôsobom túto situáciu zmeniť. Slovenská iniciatíva bola preto vítaná a oceňovaná," dodal Kukan.

Podľa Žitňanskej podstatnejšia úloha ešte len čaká

Neformálny summit priniesol to, na čo bol určený - predsedovia parlamentov si vymenili názory na to, ako sa efektívnejšie zapájať do európskeho rozhodovania. Uviedla to poslankyňa Európskeho parlamentu Jana Žitňanská (NOVA).

Reagovala tak na summit predsedov parlamentov členských štátov EÚ, ktorý sa uskutočnil 6. a 7. októbra v Bratislave. "Z mojej skúsenosti ale najpodstatnejšia úloha ešte len príde, a to, ako rozumne prípadné získané právomoci využiť na osoh občanov tak, aby sme únijné rozhodovanie zefektívňovali," dodala.

Vyjadrili sa aj k Lajčákovi

Finálne umiestnenie ministra zahraničných vecí SR Miroslava Lajčáka v rámci voľby generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov možno jednoznačne považovať za veľký úspech. Uviedol europoslanec Eduard Kukan, bývalý minister zahraničných vecí SR. "Podľa nepísaných pravidiel, ale podľa ustanovenej praxe, mal byť nový generálny tajomník z východoeurópskej regionálnej skupiny. Spomedzi jej kandidátov mal minister Lajčák najlepší výsledok. To, že nakoniec tento post získa predstaviteľ inej regionálnej skupiny, je negatívny signál, pretože narúša dodržiavané dohody a zneisťuje tento proces do budúcnosti," konštatoval europoslanec.

Podľa jeho slov, to, že USA a Spojené kráľovstvo vetovali slovenského kandidáta, svedčí o tom, že nechceli v tejto funkcii vidieť nikoho z východoeurópskej regionálnej skupiny. "Sklamal ma aj postoj Ruskej federácie, ktorá ako jediný stály člen Bezpečnostnej rady z našej skupiny sa mala oveľa aktívnejšie angažovať pri presadzovaní nášho kandidáta," povedal Kukan. Zároveň dodal, že konštelácia "globálnych hviezd", ktorá rozhodla, nebola pre nášho kandidáta priaznivá.

Druhé miesto je úspech slovenskej diplomacie, to bezpochyby. Uviedla to poslankyňa Európskeho parlamentu Jana Žitňanská (NOVA). Reagovala tak na voľbu generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN), v ktorej mal slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák finálne skončiť na druhom mieste. 

"Ak sa ale informácie o tom, že sme nezískali podporu našich spojencov potvrdia, je to dôvod na vážnu sebareflexiu," dodala, pričom narážala na Veľkú Britániu a USA, ktoré podľa neoficiálnych informácií slovenského kandidáta nepodporili. Je presvedčená, že sa nemôžeme uspokojiť s tým, že sme formálne súčasťou západného sveta, ale že zotrvanie v ňom znamená trvalé úsilie a prácu.

Viac o téme: SummitJana ŽitňanskáEduard Kukan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu