Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Omša za zosnulého Kováča bola aj v Londýne: Kvôli pohrebu budú v Bratislave dopravné obmedzenia

Michal Kováč
Michal Kováč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kondolenčné knihy v súvislosti s úmrtím prvého prezidenta SR Michala Kováča sú otvorené na všetkých zastupiteľských úradoch Slovenska v zahraničí. Presný čas, kedy sú kondolenčné knihy prístupné verejnosti si určuje zastupiteľský úrad. Ako ďalej potvrdil riaditeľ tlačového odboru MZV Igor Skoček, za prezidenta Kováča v zahraničí odslúžili omšu, a to v Londýne v kostole, kde sídli Slovenská katolícka misia.

Svätá omša za Kováča bola v nedeľu aj v Košiciach, a to v katedrále sv. Alžbety. Hlavným celebrantom bol košický arcibiskup metropolita Bernard Bober. Zádušná svätá omša za zosnulého bývalého prezidenta bude v Bratislave v Dóme svätého Martina v deň jeho pohrebu 13. októbra o 14:00. 

Prvý slovenský prezident Michal Kováč zomrel v stredu 5. októbra o 19:50 v Nemocnici sv. Michala v Bratislave vo veku 86 rokov. Do nemocnice ho previezli v piatok 30. septembra na kardiologickú jednotku intenzívnej starostlivosti. Dôvodom boli kardiovaskulárne problémy. Bývalý prezident bojoval s podlomeným zdravím už niekoľko rokov.

Pre štátny pohreb Kováča budú v Bratislave dopravné obmedzenia

Vodičov v bratislavskom Starom Meste čakajú vo štvrtok (13.10.) dopravné obmedzenia. Spôsobí ich organizácia štátneho pohrebu prvého prezidenta SR Michala Kováča. Ide o obmedzenia nevyhnutné počas smútočného sprievodu z Bratislavského hradu do Prezidentského paláca, následne do Dómu sv. Martina a v okolí Ondrejského cintorína na Ul. 29. augusta.

Taktiež môže dôjsť k čiastočným dopravným obmedzeniam pri presune zahraničných delegácií z Letiska M. R. Štefánika v dopoludňajších hodinách na Bratislavský hrad, o ktorých bude polícia verejnosť informovať podľa aktuálnej dopravno-bezpečnostnej situácie.

V čase od 11.30 do 13.30 h budú pre cestnú dopravu úplne uzatvorené Palisády, Hodžovo námestie, Staromestská ulica, a Banskobystrická ulica, taktiež v tomto čase nebude prejazdná Štefánikova ulica. Doprava bude odkláňaná na Pražskej ulici, Mýtnej ulici, Kollárovom námestí a v Petržalke počas uzatvorenia Mosta SNP z Panónskej cesty na Einsteinovu ulicu. V uvedenom čase a mieste nebudú premávať linky MHD. Uzatvorenie Staromestskej ulice potrvá do ukončenia zádušnej omše v Dóme sv. Martina približne do 16.00 h. Časový posun nie je vylúčený, bude sa odvíjať od vývoja dopravno-bezpečnostnej situácie.

V čase od 07.00 do 14.00 h nebude z bezpečnostných a technických dôvodov možné státie, resp. parkovanie vozidiel na Palisádach vrátane chodníka. "Z uvedeného dôvodu žiadame vodičov, aby si svoje vozidlá preparkovali na iné miesta. Pokiaľ tak neurobia, Krajský dopravný inšpektorát bude musieť vykonať odťah týchto vozidiel," uviedla Tatiana Kurucová z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

Polícia odporúča vodičom, aby v uvedenom čase minimalizovali svoj pohyb vozidlami v mestskej časti Staré Mesto a uvedeným úsekom sa vyhli. Dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky, ako aj jej usmerňovanie a regulovanie zabezpečia policajti dopravnej polície. "Žiadame vodičov, ako aj ostatných účastníkov cestnej premávky, aby rešpektovali pokyny policajtov. Vodičom vopred ďakujeme za trpezlivosť," dodala Kurucová.

Parlament zrejme vo štvrtok rokovať nebude

Poslanci Národnej rady SR nebudú zrejme vo štvrtok, v deň pohrebu slovenského prezidenta Michala Kováča, rokovať. Októbrová parlamentná schôdza sa začne v utorok a štvrtok je bežne rokovacím dňom. Ako  informovala hovorkyňa NR SR Zuzana Čižmáriková, predseda parlamentu Andrej Danko poslancom navrhne, aby vo štvrtok nezasadali. „Jeho návrhom sa bude zaoberať poslanecké grémium,“ uviedla Čižmáriková.

Štátny pohreb prvého prezidenta Slovenskej republiky Michala Kováča sa uskutoční vo štvrtok 13. októbra. V tento deň bude v čase od 8:00 do 17:00 štátny smútok. Verejnosť sa bude môcť rozlúčiť s prezidentom Michalom Kováčom na Bratislavskom hrade v stredu. Na Bratislavskom hrade bude vo štvrtok aj prvá časť štátneho pohrebu, odtiaľ sa smútočný sprievod s rakvou presunie cez Palisády do Prezidentského paláca. Zádušná svätá omša za zosnulého bývalého prezidenta bude v Dóme svätého Martina. Rodina sa s Michalom Kováčom rozlúči na súkromnom obrade na Ondrejskom cintoríne v Bratislave.

Viac o téme: Michal Kováč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu