Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kováč možno nebol ideálna voľba na prezidenta, tvrdí historik: Zmena prišla vo funkcii

Michal Kováč
Michal Kováč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Michal Kováč počas pôsobenia v prezidentskom úrade vyrástol na dobrého, vo svete rešpektovaného prezidenta. Uviedol to spisovateľ Jozef Leikert, ktorý okrem iného pôsobí v Historickom ústave vied a venuje sa osobnostiam slovenských dejín.

Leikert si nie je istý, či Kováč bol najvhodnejšou osobnosťou pri voľbe prezidenta. Pred prvými voľbami slovenského prezidenta bolo viac vhodných kandidátov, medzi ktorými Michal Kováč až tak veľmi nevynikal a pokojne sa prezidentom mohol stať niekto iný. Počas pôsobenia vo funkcii však vyrástol na skutočného prezidenta. Najmä potom, keď prestal ísť „po ruke“ vtedajšiemu premiérovi Vladimírovi Mečiarovi. „Vďaka“ praktikám a neserióznym krokom premiéra Michal Kováč dorastal na múdreho a rozvážneho prezidenta, vyzdvihol Leikert. Kováč neskôr svoj neľahký boj obstál pri únose syna, ale napríklad aj vtedy, keď mu oproti Prezidentskému palácu nainštalovali hodiny, ktoré odrátavali koniec volebného obdobia, dodal Leikert.

Historici sú tej mienky, že seriózne a objektívne sa dejinné udalosti dajú zhodnotiť približne po päťdesiatich rokoch. Dôležitý je odstup, čas, nezaujatosť, uviedol Leikert na otázku, či sme schopní v takom krátkom čase objektívne zhodnotiť prínos prezidenta Kováča pre slovenské dejiny. Zástancovia orálnej histórie však vedia, že mimoriadne dôležité sú aj výpovede žijúcich pamätníkov, ktorí veľa razy doplňujú to, čo v archívoch nie je. Z tohto pohľadu lepšie spoznávame osobnosť Michala Kováča už teraz. "Niet pochýb, že Vladimír Mečiar Michalovi Kováčovi veľmi ublížil, ale čo jeho spolupartajníci, ktorí o všetkom vedeli? Netrápi ich svedomie, že svojím postojom a prikyvovaním ubližovali nevinnému človekovi?" pýta sa Leikert. 

Leikert sa s prezidentom Kováčom stretával aj osobne. "Zo všetkých stretnutí mám na neho len tie najlepšie spomienky. Vždy bol pokojný, rozhľadený, hovoril pomaly, zvažoval každé slovo. Býval úsečne vtipný, jednou-dvoma vetami vystihol podstatu," opísal Leikert. Kováč prišiel na krst knihy Osud tak chcel o Jozefovi Kronerovi, ktorú Leikert napísal s Máriou Mackovou. Napísal aj úvod do ich ďalšej knihy Zákulisie slov o najstaršom parlamentnom stenografovi na svete Josefovi Kocourkovi. 

Prvý slovenský prezident Michal Kováč zomrel vo veku 86 rokov v stredu 5. októbra o 19:50 v Nemocnici sv. Michala. Do tejto nemocnice ho previezli už v piatok 30. septembra na kardiologickú jednotku intenzívnej starostlivosti. Dôvodom boli kardiovaskulárne problémy. Bývalý prezident bojoval s podlomeným zdravím už niekoľko rokov. Štátny pohreb prvého prezidenta Slovenskej republiky bude vo štvrtok. V tento deň bude v čase od 8:00 do 17:00 štátny smútok. Verejnosť sa bude môcť rozlúčiť s prezidentom Michalom Kováčom na Bratislavskom hrade dnes.

Viac o téme: PrezidentúmrtieMichal Kováč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu