Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Detaily štátneho pohrebu Michala Kováča: S poctami ako Havel, naruší Mečiar smútok?

Michal Kováč Zobraziť galériu (7)
Michal Kováč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najväčší sok a úhlavný nepriateľ zosnulého exprezidenta Michala Kováča na pohreb nepríde. Bývalý premiér a šéf kedysi najmocnejšej strany na Slovensku Vladimír Mečiar pozvánku nedostal. Pohrebu sa zúčastnia politické špičky Slovenska, pohreb bude dávať naživo televízia a Bratislavčanov budú čakať dopravné obmedzenia.

Zoznam všetkých hostí sa v týchto chvíľa dolaďuje. "Zoznam finalizujeme. Mal by byť hotový najneskôr zajtra," prezradil pre Topky Martin Lipták z Kancelárie prezidenta. Ako ďalej prezradil, na pohreb sa zatiaľ nechystá žiadny neočakávaný štátnik či iná významná neohlásená návšteva. S istotou môžeme povedať, že Vladimír Mečiar na pohreb nepríde. Na pohrebe vystúpi s prejavom Andrej Kiska a Pavol Demeš, bývalý šéf odboru zahraničnej politiky prezidentskej kancelárie.

Kiska s Kováčom
Zobraziť galériu (7)
Kiska s Kováčom  (Zdroj: TASR)

Mečiar nepríde

To, či na pohreb príde aj niekdajší najväčší sok Michala Kováča, nechcel Lipták komentovať. Podľa našich informácií však bývalý premiér a šéf HZDS na pohreb nepríde. Prezident Kováč sa otvorene postavil Mečiarovi a kritizoval spôsob jeho vládnutia. V tom čase bol osamelý kritik. Za výrok, že únos Kováčovho syna zosnovala tajná služba, na ktorej čele stála pravá ruka Mečiara Ivan Lexa, na neho podal žalobu. Stiahol ju až v júni tohto roka, argumentoval zlým zdravotným stavom Kováča. Spor sa ťahal dvadsať rokov.

Mečiar mal s Kováčom veľké spory
Zobraziť galériu (7)
Mečiar mal s Kováčom veľké spory  (Zdroj: YouTube)

Necelý rok od slávneho prejavu v parlamente, kde sa postavil Mečiarovi, mu podľa obžaloby SIS uniesla syna Michala. Mečiar sa prezidenta Kováča snažil zbaviť, no vydržal až do konca funkčného obdobia v roku 1998. Potom na seba tento post prevzal Mečiar a udelil amnestie, ktoré dodnes bránia vyšetriť a potrestať vinníkov z kauzy unesenia prezidentovho syna.

Rakvu ponesú na lafete

Pozostatky Kováča prevezú vo štvrtok počas štátneho pohrebu z Bratislavského hradu do Prezidentského paláca na lafete delostreleckej húfnice 122 mm vz. 38/74 z fondu Vojenského historického múzea v Piešťanoch. Prevoz telesných pozostatkov na lafete s patričnými vojenskými poctami zodpovedá historickým tradíciám bývalého spoločného štátu Čechov a Slovákov, ale aj spôsobu vzdania úcty v iných krajinách.

Detaily štátneho pohrebu Michala
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Kancelária prezidenta)

Viezli tak aj Václava Havla či Masaryka

Podobne použili lafetu pred piatimi rokmi na pohrebe prezidenta Václava Havla, rovnako viezla na poslednej ceste prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka a prezidenta Ludvíka Svobodu. Aj telesné pozostatky rakúskeho prezidenta Thomasa Klestila a poľského prezidenta Lecha Kaczyńského prevážali na delostreleckej lafete zahalenej štátnou vlajkou.

Detaily štátneho pohrebu Michala
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Kancelária prezidenta)

Pohreb organizuje štátna komisia, ktorú schválila vláda SR, spolu s členmi exprezidentovej rodiny. V komisii sú zastúpení predstavitelia Kancelárie prezidenta SR, Úradu vlády SR, Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Ministerstva financií SR, Ministerstva obrany SR, Ministerstva vnútra SR, Rozhlasu a televízie Slovenska, MARIANUM - Pohrebníctva mesta Bratislavy, bratislavskej mestskej časti Staré Mesto. Na čele komisie je riaditeľ odboru protokolu Kancelárie prezidenta SR Tomáš Ferko. Definitívne slovo, kto na pohreb príde, má Kováčova rodina.

Detaily štátneho pohrebu Michala
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Kancelária prezidenta)

Kompletný program

STREDA

12.00 – 18.00: Rakva bude vystavená pre verejnosť v Rytierskej sieni Bratislavského hradu

ŠTVRTOK

11.00: Kondolencia rodine zosnulého prezidenta pre pozvaných hostí - Rytierska sieň Bratislavského hradu

12.00: Začiatok smútočného sprievodu z Hradu na nádvorie Prezidentského paláca
Trasa: Bratislavský hrad – Palisády – Hodžovo nám. – predné nádvorie Prezidentského paláca

12.45: Posledná rozlúčka na nádvorí Prezidentského paláca (vojenské pocty, hymna SR, minúta ticha, salvy)

Rakva bude preložená do civilného pohrebného vozidla, ktoré sa presunie do Dómu sv. Martina

14.00: Zádušná omša v Dóme sv. Martina, celebrovať ju bude arcibiskup Stanislav Zvolenský
S príhovormi vystúpia prezident Andrej Kiska a Pavol Demeš, bývalý Kováčov spolupracovník

16.30: Súkromná rozlúčka na Ondrejskom cintoríne

Televízia mení program, špeciálne vysielanie

RTVS vo štvrtok 13. októbra mimoriadne mení program. O 11.00 h sa začína na Jednotke priamy prenos zo Štátneho pohrebu prvého prezidenta Slovenskej republiky Michala Kováča. Priamy prenos je naplánovaný až do 16.30 h, po jeho skončení bude na Jednotke nasledovať dokumentárny film z cyklu GEN.sk venovaný Michalovi Kováčovi.

Zmeny programu pripravuje aj Dvojka. O 20.00 h odvysiela reláciu Anjeli strážni Michala Kováča, o 20.25 h televízny dokument mapujúci život prvého prezidenta Audiencia a o 22.35 h záznam koncertu Messa da Requiem z Katedrály sv. Martina v Bratislave.

Dopravu čakajú obmedzenia

Vodičov v bratislavskom Starom Meste čakajú vo štvrtok dopravné obmedzenia. Spôsobí ich organizácia štátneho pohrebu prvého prezidenta SR Michala Kováča. Ide o obmedzenia nevyhnutné počas smútočného sprievodu z Bratislavského hradu do Prezidentského paláca, následne do Dómu sv. Martina a v okolí Ondrejského cintorína na Ul. 29. augusta.

V čase od 11.30 do 13.30 h budú pre cestnú dopravu úplne uzatvorené Palisády, Hodžovo námestie, Staromestská ulica, a Banskobystrická ulica, taktiež v tomto čase nebude prejazdná Štefánikova ulica.

Viac o téme: PohrebVladimír MečiarMichal Kováč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu