Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lajčák sa rozhovoril o bezpečnosti: Začína ešte pred hranicami, dôležitú úlohu majú susedia

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bezpečnosť Európy sa začína ešte pred jej hranicami, z čoho vyplýva potreba tesnejšej spolupráce so susednými regiónmi. Na Rodoskej konferencii o bezpečnosti a stabilite v Stredomorí na to v piatok poukázal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

„Vnútorná a vonkajšia bezpečnosť Európskej únie sú dnes prepojené tesnejšie ako kedykoľvek pred tým. Práve v tomto regióne na rozhraní Balkánu a Blízkeho východu je zrejmé, že naša bezpečnosť sa začína ešte pred našimi hranicami,“ uviedol vo svojom vystúpení Lajčák s tým, že z tohto dôvodu musí EÚ investovať viac úsilia do bezpečnosti a stability jej partnerov a susedov.

"Zároveň je to aj investícia do našej vlastnej bezpečnosti,“ zdôraznil minister, podľa ktorého migrácia a terorizmus sú dve najväčšie výzvy EÚ zasahujúce práve krajiny v regióne severnej Afriky a Blízkeho východu. Pripomenul, že stabilita a bezpečnosť v krajinách východného a južného susedstva EÚ priamo súvisí s ekonomickým rozvojom, preto sa v posilňovaní spolupráce s partnermi treba sústrediť aj na ekonomickú oblasť.

Konferenciu zorganizoval grécky minister zahraničných vecí Nikos Kotzias na ostrove Rodos, kde o dôvodoch nestability a o situácii v regióne východného Stredomoria diskutovali ministri zahraničných vecí Albánska, Bulharska, Cypru, Egypta, Libanonu, Líbye, Spojených arabských emirátov, Talianska, Tuniska a Slovenska ako predsedníckej krajiny Rady EÚ.

Viac o téme: Miroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu