Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prejavy rasovej a náboženskej neznášanlivosti nesmieme tolerovať: Patrí to do minulosti, tvrdí Kiska

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rozlišovanie a členenie ľudí na základe farby pleti a náboženstva patrí do ďalekej minulosti a prejavy rasovej či náboženskej neznášanlivosti nesmieme tolerovať. Uviedol to prezident SR Andrej Kiska v súvislosti s dnešnou vernisážou diela Memento v synagóge v Lučenci.

„Musíme si vždy pripomínať, čo v minulosti u nás dokázala spôsobiť náboženská neznášanlivosť. Dnes máme Deň obetí holokaustu a rasového násilia. Pred 75 rokmi bol na Slovensku vyhlásený Židovský kódex, Židom bol zobraný majetok, museli nosiť žlté hviezdy a 70.000 ich bolo odvlečených zo Slovenska,“ pripomenul prezident.

Podľa vlastných slov ho veľmi teší, že môže byť v tento deň pri sprístupnení Mementa. „Tento pamätník, ktorý pozostáva zo 70.000 kamienkov, by mal byť symbolom a mementom, že nesmieme zabúdať, čo dokáže takáto neznášanlivosť v krajine spraviť. Nesmieme zabúdať a nesmieme dovoliť, aby sa opakovala,“ apeloval.

Autorom umeleckého diela Memento je košický výtvarník Peter Kalmus, ktorý kamienky zbieral 20 rokov a dotváral ich mosadzným drôtom. „Každý jeden kamienok - okruhliak symbolizuje jednu stratenú dušu, teda obeť holokaustu zo Slovenska,“ uviedol na margo diela Tomáš Belko, riaditeľ mestskej rozpočtovej organizácie Lukus, ktorá spravuje lučeneckú synagógu.

Okrem návštevy vernisáže si dnes prezident v Lučenci pozrel priestory spoločnosti K-Kart a navštívil Gymnázium Boženy Slančíkovej Timravy, kde diskutoval so študentmi. Popoludní sa stretol s predstaviteľmi obce Halič.

Viac o téme: Andrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu