Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Kiska po návšteve Rómov z osady: Inšpiratívny príbeh, kotlebovcov sa neboja!

Andrej Kiska na návšteve v Batizovciach Zobraziť galériu (4)
Andrej Kiska na návšteve v Batizovciach (Zdroj: FB / Andrej Kiska)

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska ukázal svoju ľudskú stránku. Opäť navštívil rómsku rodinu z Batizoviec, ktorú pozná už dlhé roky, a na Facebooku následne zverejnil status, v ktorom opisuje jej neľahký, no poctivý život. Príbeh sa internetom šíri rýchlosťou blesku.

Ako uviedol Kiska, Rómov z osady na okraji Batizoviec pozná už viac ako desať rokov. „Vonku pred chatrčami je špina, smrad. Dnu je chudobne, ale čisto a pohostinne. Stôl je naložený tak, že sa už nezmestia ani poháriky. Chlebíčky, šalát, klobása. A pravdaže vodka," opisuje pohostinnosť známych.

Rómom podľa neho nechýba ani zmysel pre humor.  Na otázku z čoho sú ponúkané klobásy odpovedajú, že zo psov. Ale len z tých, čo majú chvosty hore. Tie, čo majú chvosty dole, vraj nemajú dobre mäso,“ dodávajú a ukazujú na obal z obchodu z družstevnej klobásy. 

Status Andreja Kisku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB / Andrej Kiska)

Pätica bratov vraj dosiahla to, čo vždy chcela - zamestnať sa a mať stály príjem a aj niektoré manželky pracujú. Ako tvrdí Kiska, našiel sa zamestnávateľ bez rasových predsudkov. Dokonca sa starajú aj o otca, ktorý ochrnul po porážke. Detí už viac nechcú. Postarať sa o dvoje tiež nie je sranda. A podpichujú najstaršieho, ktorý má detí najviac. Štyri," píše Kiska.

Bratia podľa hlavy štátu tvrdia, že kvôli tomu, že su Rómovia, ale stále musia bojovať s predsudkami, či už je to na úradoch, v školstve či v zdravotníctve. „Stále sa nájde človek, pre ktorého sú ľuďmi inej, druhej kategórie," poukazuje na rasizmus na Slovensku. Ako však dodáva, Kotlebovcov sa neboja. Odkedy sú v parlamente, tak je vraj s nimi pokoj.

Prezident uzatvára jednoduchou myšlienkou. „Ale pochopil som, že sa veci pohli k lepšiemu. Určite nie všade. Ale v jednej rodine v Batizovciach áno."

Andrej Kiska na návšteve
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB / Andrej Kiska)

Viac o téme: Andrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu