Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Česi sú pobúrení zo Zemana, vychválili Kisku: Dôvod? Smrť Věry Čáslavskej!

Andrej Kiska a Miloš Zeman Zobraziť galériu (2)
Andrej Kiska a Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nie je prezident ako prezident, vzdychajú Česi. Teda aspoň novinári a intelektuáli, ktorých opäť sklamal Miloš Zeman. Česi si povzdychli, že v porovnaní so slovenským prezidentom, Andrejom Kiskom, Zeman zaostáva. Čo bol posledný dôvod rozčarovania zo Zemana?

Streda bol veľmi smutný deň. Ako pre Slovákov, tak i pre Čechov. Zomrela totiž legendárna gymnastka a občianska aktivistka Věra Čáslavská. Našich susedov pobúrilo, že Zeman skoro celý deň mlčal a nevyjadril úprimnú sústrasť.

Český hrad celý deň mlčal. Až do siedmej hodiny večer, kedy Zemanov hovorca Jiří Ovčáček zverejnil oficiálnu kondolenciu jej dcére. Český portál echo24.cz pripomína, že Čáslavská podporila namiesto Zemana jeho konkurenta v boji o prezidenta Karla Schwarzenberga.

Čáslavská zomrela v utorok večer vo veku 74 rokov. Od vlaňajšieho mája bojovala s rakovinou pankreasu a podstúpila odvtedy aj niekoľko operácií. Štvornásobná majsterka sveta pre zhoršujúci sa zdravotný stav neodcestovala ani na OH do Ria de Janeira.

Česi vyčítajú Zemanovi aj to, že nevyjadril úctu k Čáslavskej občianskym postojom. Tá odmietala komunizmus a vystupovala proti nemu. Naproti tomu slovenský prezident Andrej Kiska vyjadril svoju lútosť a ocenil jej prínos nielen po športovej stránke.

Porovnajte sami

Česi sú pobúrení zo
Zobraziť galériu (2)

Věra Čáslavská získala na OH v Tokiu 1964 a v Mexiku 1968 sedem zlatých medailí. Bola štvornásobnou majsterkou sveta, jedenásťnásobnou majsterkou Európy a štvornásobnou Športovkyňou roka Československa. Po auguste 1968 ju kvôli jej postojom k invázii vojsk Varšavskej zmluvy vylúčili z telovýchovnej organizácie. Po udalostiach podpísala manifest 2000 slov, pred odletom na OH vyhlásila: "Obetovala by som všetky svoje doterajšie medaily za tohtoročné víťazstvo. Lebo nebojujem za seba, ale za nás všetkých. A naši ľudia si zaslúžia víťazstvo."

Viac o téme: Andrej KiskaMiloš ZemanVěra Čáslavská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu