Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kiska vníma Deň Ústavy ako deň slušnosti a zodpovednosti: Stojí na nej celé Slovensko

Prezident SR Andrej Kiska
Prezident SR Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Dnešný sviatok, Deň Ústavy SR, by sme podľa prezidenta Andreja Kisku mohli vnímať ako deň slušnosti, spravodlivosti a zodpovednosti voči nášmu štátu – Slovenskej republike. Uviedol to vo videu, ktoré zverejnil na Facebooku. Kiska skonštatoval, že tento deň nemá pre väčšinu ľudí takú emóciu ako napríklad sviatok SNP.

„Ale Ústava SR je písmom, na ktorom stojí celá naša republika. Je rodným listom. Je zmluvou medzi nami všetkými, občanmi, a je zároveň zárukou občianskych práv, návodom na použitie,“ dodal Kiska.

Štátnym sviatkom si dnes na Slovensku pripomíname vznik najdôležitejšieho zákona suverénneho nezávislého štátu - Ústavy SR. Slovenská národná rada (SNR) ju prijala 1. septembra 1992, podpísali ju 3. septembra 1992 na Bratislavskom hrade vtedajší predseda SNR Ivan Gašparovič a predseda vlády Vladimír Mečiar. 

Obama poslal Kiskovi telegram ku Dňu Ústavy SR 

Americký prezident Barack Obama poslal ku Dňu Ústavy SR telegram slovenskej hlave štátu Andrejovi Kiskovi. "Pri príležitosti tohto sviatku a pripomenutia si hodnôt, ktoré Vaša Ústava predstavuje, prajem občanom Slovenska veľa úspechov do ďalších rokov," napísal v telegrame Obama.

Poukázal v ňom, že stavajúc na Ústave, ktorá si ctí demokratické inštitúcie a vládu práva, sa Slovákom podarilo dosiahnuť mimoriadne zmeny. "Oslava tohto sviatku sa prekrýva s prvým predsedníctvom Slovenska v Rade Európskej únie, ktoré je ďalším dokladom úspechov SR a dosiahnutia vedúcej úlohy (SR) v medzinárodných vzťahoch od získania nezávislosti," napísal Obama.

Skonštatoval, že obe krajiny zdieľajú spoločný záväzok podpory slobody a šírenia zdieľaných demokratických hodnôt a princípov, na ktorých je založená transatlantická spolupráca. "Silné väzby medzi našimi krajinami sú neochvejným základom pre trvalé priateľstvo medzi našimi národmi a občanmi," doplnil Obama.

Ústava sa skladá z preambuly a deviatich hláv. Upravuje základné práva a slobody, politické práva, práva národnostných menšín a etnických skupín, sociálne, kultúrne a hospodárske práva, právo na súdnu a právnu ochranu. Jej väčšia časť vstúpila do platnosti 1. januára 1993, teda v deň vzniku samostatnej Slovenskej republiky.

Viac o téme: Andrej KiskaDeň Ústavy SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu