Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zastúpenie národnostných menšín by sa malo odraziť aj v programe RTVS, povedal Őry

Péter Őry
Péter Őry (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Program verejnoprávneho vysielateľa by mal podľa Strany maďarskej komunity (SMK) zohľadňovať zastúpenie národnostných menšín medzi obyvateľmi Slovenska. Preto chce mimoparlamentná strana iniciovať legislatívnu zmenu a obrátiť sa na Ministerstvo kultúry SR.

Predseda Republikovej rady SMK Péter Őry na dnešnej tlačovej konferencii upozornil na to, že podiel programov Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) v jazyku národnostných menšín sa značne odlišuje od percentuálneho podielu obyvateľstva patriaceho k národnostnej menšine, ktoré zistilo sčítanie obyvateľov, bytov a domov v roku 2011. Ako príklad uviedol vysielanie v maďarskom jazyku v televíznom programe RTVS.

"Kým v súčasnosti je to 56 minút týždenne, podľa percentuálneho podielu maďarskej národnostnej menšiny v rámci celkového zloženia obyvateľstva SR by to mali byť až štyri hodiny týždenne," uviedol Őry. Zdôraznil zároveň, že návrh novely vychádza v ústrety potrebám všetkých národnostných menšín v SR.

Podpredsedníčka SMK pre samosprávy a verejnú správu Ildikó Kőrösi poukázala na to, že právo na pomerné vysielanie je síce zabezpečené v zákone o RTVS, znenie zákona je však potrebné upraviť tak, aby mohla byť litera zákona efektívnejšie naplnená. "Preto navrhujeme doplniť zákon o vysielaní a retransmisii o výslovný spôsob určenia podielu programových služieb RTVS vysielaných v jazyku národnostných menšín podľa výsledkov sčítania," ozrejmila. Podľa predstaviteľov SMK by sa zmenou podarilo zosúladiť zákon o RTVS s Ústavou SR i ustanovením zákona o používaní jazykov národnostných menšín.

Viac o téme: SMKRTVSPéter Őry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu