Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bugár vyzýva na slušnosť v politike: Krikľúni len pomáhajú extrémistom

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA/Marek Mrviš)

BRATISLAVA - Verejní činitelia by sa mali snažiť upokojovať spoločenské pnutia a nie ich rozdúchavať a pridávať sa ku "krikľúňom". Myslí si to predseda Mosta-Híd a podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár, ktorému chýba vecná diskusia. Vyzýva na návrat k slušnosti a normálnej komunikácii.

"Tí, ktorých jedinou zbraňou je burcovanie k nenávisti, neustále zastrašovanie a šírenie strachu, by sa mali konečne spamätať. Extrémizmus a populizmus okrem tragédií nikdy nič nepriniesli. A tie sa veľmi ťažko naprávajú. A niekedy sa nedajú napraviť vôbec," píše Bugár na blogu Denníka N. Hovorí v ňom o negatívnych emóciách, ktoré podľa neho lomcujú Slovenskou aj celou Európou a nahrávajú extrémistom.

"Mizne diskusia, stráca sa meritórna a vecná debata. Namiesto nich nastupujú nadávky, urážky. Platia jednoduché vzorce: my sme dobrí a druhí sú zlí," hodnotí Bugár. Nepáči sa mu, že "pološialený politik zakričí, že je treba skoncovať s politikou založenou na slušnosti, a tlieska mu čoraz viac ľudí".

Zhoršenú situáciu v spoločnosti podľa neho vyvolal fakt, že sa problémy neriešili priebežne. Ani to však podľa Bugára nedáva nikomu právo, aby nadával, zastrašoval, kontroloval ostatných len preto, lebo majú inú farbu pleti alebo národnosť. Za vrchol nezodpovednosti považuje Bugár to, že ku krikľúňom sa pripájajú aj verejní činitelia.

Tí by sa podľa Bugára mali snažiť spoločenské pnutia upokojovať a riešiť zákonným spôsobom. "A v rámci pravidiel, a nie ich rozdúchavať. Byť proti niekomu len preto, lebo je iný ako ja, je pudové a prízemné," zdôraznil Bugár. Nesúhlasí, že politika založená na slušnosti je v koncoch a že sa stratila schopnosť normálne komunikovať. "Musíme sa o to znova a znova pokúšať aj v slovenskom verejnom živote," píše na blogu.

Viac o téme: Béla Bugár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu