Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Strana SaS zaujala jasné stanovisko: Čižnár by mal zakročiť a odvolať Kováčika z funkcie

Jaromír Čižnár
Jaromír Čižnár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár by mal začať disciplinárne konanie voči špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi s cieľom odvolať ho z funkcie. Uvádza sa to v stanovisku strany SaS, v ktorom reagujú na informácie, že v stredu za účasti dozorujúceho prokurátora vypočuli vyšetrovatelia bývalého agenta SIS Petra Holúbeka, ktorý vystupuje ako svedok v kauze Gorila.

"Vypočutie bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby a kľúčového svedka v kauze Gorila Petra Holúbeka po vyše desiatich rokoch, odkedy boli nasadené informačno-technické prostriedky na občanov Jaroslava H. a Zoltána V. je už len tá povestná čerešnička na poriadne skysnutej torte. Fakt, že vypočutie Petra Holúbeka po celý čas odkladal špeciálny prokurátor, je ďalšou priťažujúcou okolnosťou v jeho profesionálnom životopise," uvádza sa v stanovisku liberálov.

Podľa vyhlásenia SaS zároveň aj skutočnosť, že Kováčik sa aj v kauze podozrení daňových podvodov Ladislava Bašternáka angažoval ako jeho ochranca, každému súdnemu človeku napovedá, že nemá vo funkcii čo hľadať. "Špeciálny prokurátor, ktorý svojím konaním alebo nekonaním stojí v ceste spravodlivosti, je tou najhoršou vizitkou slovenskej prokuratúry," uzatvára vyhlásenie. 

Na podnet vyšetrovateľa špecializovaného tímu zaoberajúceho sa takzvanou kauzou Gorila v stredu za prítomnosti dozorujúceho prokurátora vypočuli ako svedka bývalého príslušníka SIS Petra Holúbeka. "Výsluch sa uskutočnil po tom, čo bol menovaný v súlade s príslušnými zákonnými ustanoveniami zbavený mlčanlivosti riaditeľom SIS," uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová s tým, že výsluch sa týkal skutku, ktorý je spomínaný v materiáloch zverejnených na internete v roku 2011.

"Menovaný zodpovedal všetky otázky, ktoré mu boli položené a to v rozsahu a medziach, v akých bol zbavený mlčanlivosti," povedala Tökölyová s tým, že vzhľadom na to, že úkon bol vykonaný pod stupňom utajenia "tajné" a tiež na prebiehajúce vyšetrovanie sa prokuratúra podrobnejšie k záležitosti vyjadrovať nebude. Bývalý príslušník SIS Peter Holúbek je považovaný za autora spisu Gorila, ktorý obsahuje prepisy rozhovorov medzi viacerými politikmi a predstaviteľmi investičnej skupiny Penta. Celá vec je momentálne v štádiu riešenia.

Viac o téme: Jaromír ČižnárDušan Kováčik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu