Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Pred komplexom Bonaparte protestovali tisícky ľudí

Protest pred komplexom Bonaparte Zobraziť galériu (6)
Protest pred komplexom Bonaparte (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Približne 3000 ľudí prišlo dnes pred bytový komplex Bonaparte v bratislavskom Starom Meste protestovať proti údajnému prepojeniu ministra vnútra Roberta Kaliňáka a premiéra Roberta Fica (obaja Smer-SD) s podnikateľom Ladislavom Bašternákom.

Dav ľudí si priniesol so sebou aj transparenty s nápismi „Nie Fico!“ či „Kaliňák do basy.“ Pred rečníckym pultom sa dokonca nachádzala hnedá rakva s bielym nápisom „Zlodejinu treba pochovať." Organizátori protestu rozdávali prítomným červené karty, v ktorých upozorňovali, že podľa nich daňový podvodník Bašternák len za rok 2012 podvodne vylákal od štátu osem miliónov eur cez fiktívne odpočty DPH.

FOTO Pred komplexom Bonaparte
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

S príhovorom pred komplexom Bonaparte vystúpili viacerí opoziční lídri. „Prvýkrát v histórii Slovenskej republiky budeme predsedať Európskej únii. A Slovensko bude viesť človek, ktorý býva v byte, na ktorý nemá, oficiálne teda, a ktorý bol zrejme postavený z peňazí ukradnutých cez daňové vratky. Toto je obrovská hanba pre Slovensko,“ prihováral sa zhromaždeným europoslanec a predseda SaS Richard Sulík.

Poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) uviedla, že dnes na Slovensku už asi nikto neverí, že 12 miliónov eur sa dá zaplatiť v hotovosti. „Dnes nikto neverí, že je normálne najprv kúpiť byty za jedno euro, potom ich predať za 12 miliónov, opätovne ich predať za 1,3 milióna a popri tom si od štátu zinkasovať skoro dva milióny eur za nadmerný odpočet DPH,“ povedala okrem iného.Ich príhovory boli prerušované skandovaním ľudí „Dosť bolo Fica“ či „Kaliňák do basy.“ Šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič doplnil, že tie isté byty sa točili cez osem ďalších firiem v priebehu dvoch rokov. „Čiže koľko tých podvodov Kaliňák zakryl?“ opýtal sa.

FOTO Pred komplexom Bonaparte
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Názory na celkový počet ľudí, ktorí sa protestu zúčastnili, sa rozchádzali aj medzi samotnými organizátormi. Námestie pred komplexom však bolo celkom plné a ľudia stáli aj v priľahlých uličkách. Poslanec Martin Poliačik (SaS) odhadol ich počet na viac ako 2000, Igor Matovič asi o štvrť hodinu neskôr tvrdil, že prítomným rozdali zhruba 5000 červených kariet. Poslanec Gábor Grendel (OĽaNO-NOVA) si presný počet odhadnúť netrúfol a hovoril a niekoľkých tisícoch ľudí. Podľa ďalšieho z organizátorov ich prišlo asi 3000.

FOTO Pred komplexom Bonaparte
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Dnešný protest pred bytovým komplexom Bonaparte zorganizovali opozičné politické strany SaS a OĽaNO-NOVA. Podľa ich vyjadrení na sociálnej sieti k tejto iniciatíve pristúpili pre to, že „na povrch vyplávali jednoznačné prepojenia ministra Kaliňáka a exministra Počiatka na daňové podvody podnikateľa Bašternáka. Ba čo viac, obaja členovia vlády sú na jeho výplatnej páske a premiér si od neho prenajíma byt.“

Kaliňák má však ďalej dôveru Fica a celého Smeru-SD. „Každý politik, ktorý prichádza z podnikateľského prostredia, si nesie so sebou svoju minulosť a kontakty. Robert Kaliňák na dennej báze vysvetľuje, predkladá dokumenty a komunikuje,“ uviedol počas víkendu Fico v diskusnej relácii TA3 V politike. Podľa neho Kaliňák dokázal, že nebral od Bašternáka peniaze.

Jozef Rajtár, člen SaS (uprostred), počas protestu proti ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi pred rezidenciou Bonaparte
Zobraziť galériu (6)
Jozef Rajtár, člen SaS (uprostred), počas protestu proti ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi pred rezidenciou Bonaparte  (Zdroj: SITA)

Fico taktiež opätovne odmietol vysťahovať sa z bytu Bašternáka v komplexe Bonaparte. Urobí tak, ak sa preukáže Bašternákova vina v prípade podozrenia z daňových únikov. „Ak sa preukáže, že majiteľ môjho bytu je zločinec, vysťahujem sa. Ale nebudem sa sťahovať len preto, že si to želá pán Matovič,“ zdôraznil počas víkendu. Poukázal na to, že v komplexe Bonaparte bývajú aj iní významní ľudia, napríklad šéf zahraničnej banky.

Ľudia za odvolanie Kaliňáka prídu pred Ficov byt aj o týždeň

Pondelkové protestné zhromaždenie pred bytovým komplexom Bonaparte, kde má byt premiér Robert Fico, sa skončilo s tým, že ľudia sa opäť zídu zas o týždeň. Ako povedal z tribúny na záver mítingu predseda strany OĽaNO-NOVA Igor Matovič, pred Ficov byt budú prichádzať dovtedy, kým neodvolá ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Podľa organizátorov prišlo na zhromaždenie približne 5 000 ľudí, podľa jedného z veliacich policajtov bolo na proteste asi 3 500 ľudí.

Viac o téme: ProtestBratislavaRobert FicoRobert KaliňákOĽaNO-NOVABonaparte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu