Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sulík si vyžiadal stretnutie s Kiskom: Prípravy na pád vlády!

Richard Sulík, Andrej Kiska
Richard Sulík, Andrej Kiska (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Situácia, v ktorej sa dnes nachádza Slovensko, je mimoriadne vážna a spájaná s toľkými nepeknými skutočnosťami, že predseda SaS Richard Sulík považoval za potrebné stretnúť sa s prezidentom Andrejom Kiskom. Ako Sulík povedal pre médiá po skončení stretnutia, Kisku informoval o plánovaných krokoch opozície.

"Dôvod, pre ktorý som prišiel, je výnimočnosť situácie, ktorá si takýto krok žiada. Nebude to prvý, posledný ani jediný krok, ale sa to žiada komunikovať s prezidentom, lebo pokojne sa môže stať, že nakoniec padne vláda alebo odstúpi minister. Na takéto situácie treba byť pripravený," povedal šéf liberálov. Rozhovor pritom označil za konštruktívny. "Toto nebol rozhovor o tom, aby sme sa dohodli, čo kto, kedy urobí, ale aby sme si vymenili názory. Mal som na neho konkrétne otázky, aby som pochopil, ako to vníma, presne tento účel ten rozhovor splnil," dodal Sulík.

Podľa Sulíka sa s prezidentom na veľa veciach zhodli, čo sa dá vyčítať aj z prezidentovej správy o stave republiky, ktorú nedávno predniesol v parlamente a podľa opozície v nej nepriamo vyzval ministra vnútra Roberta Kaliňáka na odstúpenie. Sulík dodal, že aj keď by najradšej vyzval premiéra Roberta Fica, aby odvolal Kaliňáka, vie, že to nemá zmysel. "Kapry si sami rybník nevypustia," povedal Sulík, ktorý dokáže pochopiť aj postoj šéfov Mosta-Híd a Siete Bélu Bugára a Radoslava Procházku, "že týchto pánov kryjú a úplne sa rozlúčili s nejakou slušnosťou a dodržiavaním sľubov". Sulík však podľa vlastných slov nerozumie SNS a jej šéfovi Andrejovi Dankovi. "Zaujal maximálne submisívny postoj a ticho je a nevie sa k tomuto vyjadriť. Stáva sa spoluzodpovedným, lebo vďaka nemu táto vláda vznikla a dejú sa tu strašidelné veci. Až s odstupom času začneme vnímať, ako veľmi sme sa vychýlili od štandardných demokratických pravidiel, ktoré by sa mali uplatňovať v slušnej krajine," dodal Sulík. 

Hoci Sulík žiada odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka pre kauzu Bašternák, myslí si, že by nebolo dobré, keby tesne pred predsedníctvom padla vláda. "Na druhej strane vieme o rozbrojoch, ktoré majú vo vnútri koalície. Myslím si, že do konca tohto roka vláda nepadne a budúci rok na jar uvidíme, ako to bude vyzerať. Ale nevsadil by som na to, že vydržia do konca," uzavrel Sulík.

Viac o téme: Richard SulíkAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu