Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Fico ku kauze Bašternák: Z bytu ma nebude nikto vyháňať, opozícia srší hnevom

Robert Fico a Robert Kaliňák Zobraziť galériu (4)
Robert Fico a Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) nevidí dôvod na odvolanie Roberta Kaliňáka (Smer-SD) z funkcie ministra vnútra. Povedal to v dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy s tým, že ak by takýto dôvod existoval, už sa koná.

"Robert Kaliňák má plnú dôveru strany Smer-SD, pretože jasne ukázal, že neurobil žiadne konanie, ktoré by bolo protizákonné," uviedol Fico. Podľa neho má šéf rezortu vnútra dôveru aj u zahraničných partnerov, pretože by sa s ním inak nikto nebavil. Predseda vlády je za to, aby sa podozrenia vyšetrili. On sám s tým problém nemá. "Nech sa to vyšetrí. Ja nemám absolútny dôvod zastavovať, kontrolovať alebo niekoho ovplyvňovať," podotkol Fico.

Premiér navrhuje, že ak existuje pochybnosť o objektívnom prístupe orgánov činných v trestnom konaní, tak je čas vymyslieť niečo nové, pokiaľ ide o kontrolu týchto orgánov. "Aby tu vznikol dojem, že polícia či prokuratúra konajú pod verejnou kontrolou," spresnil. Jediným cieľom útokov na Kaliňáka je podľa neho snaha destabilizovať Slovensko za každú cenu a neumožniť, aby dokázalo zrealizovať normálne predsedníctvo v Rade EÚ. "Ak je nejaké podozrenie, nechajme, nech to orgány prešetria," zopakoval Fico, ktorý si nevie predstaviť výmenu Kaliňáka na poste ministra vnútra aj preto, že bude mať v rámci slovenského predsedníctva "najťažšiu" agendu.

Fico ku kauze Bašternák:
Zobraziť galériu (4)

Fico na otázku o jeho ďalšom pobyte v bytovom komplexe Bonaparte v Bratislave uviedol, že ak sa preukáže, že vlastník nehnuteľnosti spáchal trestný čin, bez akýchkoľvek ťažkostí odtiaľ odíde preč. "Ale nebudem sa rozhodovať na základe výkrikov Matoviča, Lipšica a Sulíka," skonštatoval. Situáciu vo vládnej koalícii komentoval, že jej vnútorný život nie je vždy jednoduchý, pretože sa musia dohodnúť štyri politické strany. "Ja sa ale pýtam, aká je dnes alternatíva, keď ideme do riadenia Európskej únie," poznamenal Fico.

Opozícia srší hnevom

Poslanci Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) a Ľubomír Galko (SaS) podali podnet na začatie konania voči ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Dôvodom je kúpa podielu akcií B. A. Haus za sumu, ktorá je len zlomkom jej skutočnej ceny. Ako informovala Marie Stracenská z komunikačného oddelenia SaS, ústavný zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií zakazuje verejnému funkcionárovi prijímať dary a získavať nenáležité výhody.

Transakciou s firmou B. A Haus Kaliňák podľa opozície prijal dar vo vysokej hodnote. „Robert Kaliňák kúpil podiel spoločnosti B. A. Haus za 430-tisíc eur. Šesť nehnuteľností, ktoré táto spoločnosť vlastní, má však podľa znalcov hodnotu až do 6,2 miliónov eur. Za 430-tisíc eur získal Kaliňák podiel na nehnuteľnostiach v hodnote 1,03 milióna eur, čo je výrazne viac, než za podiel zaplatil. Kaliňák tak odkúpil podiel v spoločnosti B. A. Haus za neodôvodnene nízku cenu,“ vysvetlila Veronika Remišová.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Dodala, že navyše mu na účet od B. A. Haus prišlo 260-tisíc eur ako údajná splátka pôžičky. "Okrem dôvodného podozrenia z obchádzania ústavného zákona však stále najväčším prehreškom ministra Kaliňáka zostáva fakt, že zatajil svoj obchodný vzťah s Bašternákom v čase, keď obhajoval prevod 12 miliónov eur v hotovosti a kauzu s vratkami DPH označil na vymyslenú,“ uviedla.

Predaj obchodného podielu za takú nízku cenu je podľa Ľubomíra Galka zvláštny aj z pohľadu obchodného zákonníka. Konštatoval, že nech sa na transakciu medzi ministrom vnútra a spoločnosťou B. A Haus pozriete z akéhokoľvek uhla, rozdiel medzi tým, čo zaplatil, a tým, čo získal, je neprimerane vysoký. „Máme jednoznačné podozrenie, že Robert Kaliňák porušil zákaz prijatia daru, keďže inak ako dar sa rozdiel medzi cenou, za ktorú získal svoj podiel, a cenou, za ktorý bol podiel bežne dostupný na trhu, nedá vnímať," uzavrel. Je to už v poradí druhý podnet, ktorý Remišová s Galkom na Roberta Kaliňáka podali. Prvý sa týkal neoznámenia vlastníctva majetku a záväzkov, ktorých hodnota presahuje 35-násobok minimálnej mzdy a Výbor pre nezlučiteľnosť funkcii už voči ministrovi vnútra začal konanie. 

Premiér pripustil, že Brexit je veľmi blízko

,,Pravdepodobnosť vystúpenia Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ) je veľmi vysoká" povedal premiér, ktorý si však želá zotrvanie Britov v únii. "Použijúc ale futbalovú teóriu - ak prehrávame 3:0 v 90. minúte, tak sa to dá asi už ťažko zvrátiť," uviedol. To, čo sa deje vo Veľkej Británii, je podľa predsedu vlády dobrým príkladom toho, čo sa môže udiať aj v iných európskych štátoch, ak niekto umelo začína provokovať. "Európa bez ohľadu na to, ako dopadne referendum vo Veľkej Británii 23. júna, bude úplne iná," skonštatoval Fico.

Aj keď by Briti povedali, že zostávajú v únii, došlo by podľa neho k realizácii zmluvy medzi EÚ a Veľkou Britániou. "Tá významným spôsobom mení základné parametre v EÚ. Ak by došlo k tomu horšiemu variantu, odstúpeniu Veľkej Británie od tohto paktu, tak dôjde k totálnej zmene Európy ako takej," podotkol premiér.

Podľa Fica je potrebné, aby si všetci kompetentní v Európe sadli za jeden stôl a odpovedali na otázku, čo ponúknuť Európanom, aby projekt EÚ bol naďalej atraktívny. "Aby sa nám nestalo, že v ďalších krajinách príde k domino efektu. Sú totiž krajiny, ktoré by s radosťou privítali zorganizovanie podobných referend," upozornil Fico s tým, že môže nastať aj veľký útok na spoločnú európsku menu, keď začne s podobnou iniciatívou prichádzať krajina z eurozóny.

"Je nervozita, ktorá sa dá krájať. My ju na Slovensku nevnímame. Rozhodnutie Veľkej Británie vystúpiť alebo nevystúpiť z EÚ sa však bude dotýkať aj peňaženiek ľudí na Slovensku. Môže to byť veľmi drahé, pretože budeme musieť pristúpiť k zmene financovania EÚ," upozornil Fico.

Robert Fico
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Na naše predstavy môžeme zrejme zabudnúť

Premiér má veľké obavy z toho, aké náročné bude predsedníctvo Slovenska v Rade Európskej únie. Podľa neho totiž žiadne predsedníctvo nebolo vystavené riziku, že bude riešiť odchod členského štátu z únie, v tomto prípade Veľkej Británie.

Slovenskému predsedníctvu v Rade EÚ podľa jeho slov budú preto dominovať dve témy, a to pokračujúca migračná kríza a brexit, bez ohľadu na to, ako referendum o zotrvaní Veľkej Británii v únii 23. júna dopadne. "Hoci máme nejaké vlastné predstavy o tom, v čom by mali byť naše priority v predsedníctve, tak budeme asi musieť na ne zabudnúť," skonštatoval Fico. Podľa neho by však Slovensko mohlo minimálne priblížiť agendu EÚ zrozumiteľnejšie k verejnosti. Taktiež by sa malo zamerať na diskusiu, čo ponúknuť Európanom, aby projekt EÚ vnímali pozitívne.

Premiér chce počas predsedníctva odtláčať nabok veci, ktoré Európu rozdeľujú a skôr sa zamerať na pozitívnu agendu, kde sa vedia kompetentní rýchlo dohodnúť. "Napríklad na júnovom summite padne rozhodnutie o zriadení európskej pohraničnej a pobrežnej stráže, čiže budeme mať možnosť celý polrok 2016 pracovať na zriadení tejto stráže," vysvetlil.

Slovensko by podľa jeho slov malo byť dobrým a čestným sprostredkovateľom rôznych tém. Fico tvrdí, že sa od predsedajúcej krajiny očakáva, že dá každému priestor a bude s každým hľadať nejaké riešenia. "Prvého júla si sadneme za predsednícky stôl a bude sa od nás očakávať, že budeme pomáhať hľadať riešenia, ako to ustáliť v EÚ, čo robiť, pokiaľ ide o nové migračné trasy, ktoré sa objavujú, či ako nastaviť rozpočet EÚ na rok 2017," povedal Fico.

Zo zdravotného hľadiska predseda vlády tvrdí, že má dosť síl na to, aby vykonával dôkladne svoje právomoci. "Myslím si, že o tom svedčia aj posledné aktivity v súvislosti so slovenským predsedníctvom. Ako som prisľúbil, tak prakticky od 1. júna idem v takom normálnom tempe," podotkol premiér.

Viac o téme: OdvolanieRobert FicoRobert KaliňákSmer-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu