Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VIDEO Smer stojí za Kaliňákom, odstúpenie sa nekoná: Spolitizovaná mediálna kauza, tvrdí strana

Robert Kaliňák Zobraziť galériu (2)
Robert Kaliňák (Zdroj: TASR, Martin Baumann)

BRATISLAVA - Všetkých 49 poslancov Smeru-SD stojí za ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer-SD). Po dnešnom rokovaní poslaneckého klubu najsilnejšej vládnej strany to novinárom povedal jeho šéf Martin Glváč. Na rokovaní klubu boli aj premiér a predseda strany Robert Fico a Kaliňák, k novinárom však neprišli.

 "Po tom, čo sme si ho vypočuli a videli dôkazy, aké nám predložil, považujeme v danom momente túto kauzu za mediálnu a veľmi spolitizovanú," povedal Glváč. Na otázku, prečo pri kauze CT funkcionári Smeru-SD pri podozreniach odstupovali a teraz sa nič podobné nechystá, Glváč odvetil, že keby vedeli, ako to vtedy bolo, nikdy by nebol zvolený takýto postup. "Bolo to vtedy osobné rozhodnutie Pavla Pašku (Smer-SD) a dnes by som bol prvý, kto by ho odhováral, keby boli známe skutočnosti, ako sú známe dnes," deklaroval Glváč na margo prípadu poslanca Alana Suchánka (OĽaNO-NOVA), ktorý na kauzu CT upozornil.

Smer sa musí rozhodnúť, ak Kaliňák odíde, opozícia bude na koni: Ďalší nátlak bude mierený na Fica

Glváč trvá na tom, že Kaliňák nikdy nezasahoval do vyšetrovania. "To nám aj dokázal. Pána Bašternáka nevidel možno štyri roky. Ukázal nám bankové účty a mne a našim kolegom to momentálne stačí," uistil. Glváč zároveň priznal, že aj on podnikateľa Ladislava Bašternáka pozná. "Veľakrát som ho stretol na Donovaloch," uviedol s tým, že nemajú nijaký vzťah a nevie, kedy sa naposledy videli.

Koalícia chce podľa jeho slov pripraviť súbor opatrení, aby sa do budúcna takéto pochybnosti neobjavovali. "Podozrenia môžu byť vždy, ale nemožno robiť procesy tak, že médiá a opozícia sú zároveň vyšetrovatelia, prokurátori a sudcovia. Musíme veriť orgánom činným v trestnom konaní" zdôraznil Glváč. Na margo pochybností koaličných partnerov Smeru-SD o tomto prípade Glváč podotkol, že "ak to boli také pochybnosti, aké boli údajne v klube Smeru-SD, tak musím o nich pochybovať aj ja".

Minister vnútra Robert Kaliňák neodstúpi z funkcie

Minister vnútra Robert Kaliňák neodstúpi z funkcie a predseda vlády Robert Fico ho neodvolá. Takýto verdikt si dnes na rokovaní poslaneckého klubu vypočuli poslanci najsilnejšej vládnej strany na rokovaní poslaneckého klubu. Poslanci sa dozvedeli, že Kaliňák a Fico sú ochotní prečkať aj vyslovovanie nedôvery ministrovi i premiérovi v parlamente, ale tiež aj protesty pred bytom premiéra, ktoré chystá opozícia na pondelok.

Robert Kaliňák a Robert
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Na poslanecký klub prišiel aj šéf rezortu zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Podľa viacerých poslancov je to prvýkrát, čo Lajčák prišiel na rokovanie klubu. Vnímajú to ako vyjadrenie podpory Kaliňákovi. Lajčák nie je členom strany.

Opozícia žiada hlavu Kaliňáka, ktorý priznal, že v októbri 2013 kúpil od Bašternáka 16-percentný podiel v spoločnosti B.A. Haus. Na kúpu podielu v B.A. Haus si Kaliňák zobral úver od Tatra banky vo výške 500-tisíc eur, za 16-percentný podiel B.A. Haus zaplatil 430-tisíc eur. Firma B.A. Haus vlastní dva byty v objekte, kde Kaliňák býva, a kúpou mohol minister podľa vlastných slov získať kontrolu nad bytmi v susedstve.

Akcionárom vo firme B.A. Haus je od roku 2008 aj niekdajší minister financií a dopravy Ján Počiatek. Bašternák je známy z kauzy nadmerných odpočtov DPH pri bytovom komplexe Five Star Residence. Objekt stavala firma Real Štúdio K.F.A. podnikateľa Mariana Kočnera a firma Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur. Následne si firma Bašternáka uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške dvoch miliónov eur. 

Viac o téme: Robert KaliňákSmer-SDMartin GlváčLadislav Bašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu