Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kauza Bašternák mieri k vyvrcholeniu: Padli prvé mená, kto má nahradiť Kaliňáka!

Robert Kaliňák Zobraziť galériu (3)
Robert Kaliňák (Zdroj: TASR, Martin Baumann)

BRATISLAVA - Kauza Bašternák tlačí na ministra vnútra. A to až tak, že v kuloároch Smeru sa začínajú objavovať prvé mená, kto by mohol večne usmiateho ministra nahradiť. Hovorí sa najmä o dvoch menách. Finálny verdikt je však na Ficovi, ako sa rozhodne?

Odchod Kaliňáka tiež brzdí možný Brexit či slovenské predsedníctvo v EÚ. Po Brexite a v čase slovenského predsedníctva v únii, by mal rokovania viesť skúsený minister. V kuloároch Smeru sa v týchto dňoch hovorí o dvoch nástupcoch Roberta Kaliňáka. Ide o Denisu Sakovú, štátnu tajomníčku v rezorte vnútra a Tiborovi Gašparovi, prezidentovi Policajného zboru.

Kauza Bašternák mieri k
Zobraziť galériu (3)

 

Najintenzívnejšie sa v Smere-SD spomína meno súčasnej štátnej tajomníčky ministerstva vnútra Denisy Sakovej (39). Úradníčka pozná dobre rezort vnútra a je Kaliňákovi blízka. Bez jedného roka bude pôsobiť na ministerstve už jednu celú dekádu. V rokoch 2007 až 2010 pôsobila na ministerstve vnútra ako generálna riaditeľka sekcie informatiky, telekomunikácií a bezpečnosti. Od roku 2012 bola Saková na rovnomennom ministerstve vedúca služobného úradu. Narodila sa v Nitre, je vydatá a má jedno dieťa. 

Tibor Gašpar
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Gašpar sa považuje za veľmi blízkeho človeka ministrovi vnútra. Otvorene sa hovorí o jeho spojení s Kaliňákom. Rodený Kežmarčan učil na základnej škole v Nitre. Postupne sa šplhal v kariére policajta hore, prešiel si funkciou vyšetrovateľa, zástupcu riaditeľa Okresného úradu vyšetrovania, riaditeľa Úradu boja proti korupcii a napokon od roku 2012 pôsobí ako prezident Policajného zboru. 

 

Konečné slovo bude mať zrejme premiér Fico, ktorý s Kaliňákom tvorí nerozlučnú dvojicu. Dôležitého muža vlády a Smeru nenechá len tak padnúť. Keby sa tak udialo, špekuluje sa, že Kaliňák stiahne Fica so sebou.

Viac o téme: Minister vnútraRobert KaliňákTibor GašparKauza BašternákDenisa Saková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu