Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Liberáli Plavčanovi neveria: Naozaj by mal zvážiť jednu dôležitú vec

SaS a Peter Plavčan
SaS a Peter Plavčan (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičná strana SaS žiada Petra Plavčana (nom. SNS), aby zvážil svoje pôsobenie vo funkcii ministra školstva. Podľa liberálov znovuotvorenie vyšetrovania podozrivých finančných operácií v Študentskom pôžičkovom fonde, ako aj fakty o nadštandardnej zdravotnej starostlivosti spochybňujú Plavčanovu bezúhonnosť. Rezort školstva v reakcii uviedol, že minister nikdy nebol a ani v súčasnosti nie je vyšetrovaný žiadnym slovenským orgánom.

SaS tvrdí, že bezúhonnosť členov vlády je kľúčový atribút dôvery občanov v politický systém, spravodlivosť a vládu zákona. Liberáli ďalej uvádzajú, že práve kritický nedostatok mravného konania na strane vládnych politikov vedie občanov k rozčarovaniu a príklonu k extrémnym riešeniam problémov, ktoré im populistickí politici ponúkajú. "Pri ministrovi školstva požiadavka na bezúhonnosť platí zvlášť, keďže má byť príkladom pre mládež. Preto by urobil najlepšie, keby z funkcie so cťou sám odstúpil bez toho, aby k tomu musel zasadnúť parlament," dodali.

Rezort školstva v reakcii uviedol, že minister Peter Plavčan nikdy nebol a ani v súčasnosti nie je vyšetrovaný žiadnym slovenským orgánom. "Počas jeho pôsobenia v orgánoch Študentského pôžičkového fondu, sa tejto inštitúcii mimoriadne ekonomicky darilo. Bolo všeobecne známe, že fond zhodnocoval voľné finančné prostriedky formou zmeniek v Slavii Capital," uviedla hovorkyňa ministerstva, Martina Slušná.

Podľa jej slov, v období dvoch finančných kríz, keď padali banky, fond vykazoval výborné ekonomické výsledky, a to absolútne zákonným spôsobom. "Výhodnú pôžičku v tom čase získali všetci študenti, ktorí o ňu prejavili záujem," dodala. Čo sa týka zdravotnej starostlivosti, tá sa podľa nej poskytovala zamestnancom striktne v súlade so zákonom. "Nie je pravda, že išlo o 875 eur ročne. Suma bola polovičná. Tiež nie je pravda, že fond zaplatil poplatok za rodinných príslušníkov svojich zamestnancov. Tí len získali zľavu od poskytovateľa, ale poplatok si museli zaplatiť sami," dodala Slušná.

Rovnako podľa nej nie je pravdivá informácia o tzv. protizákonných odmenách poskytovaných členom orgánov. "Tým, ktorí peniaze na rozdiel od Petra Plavčana nevrátili, dalo za pravdu 23 rozsudkov prvostupňových a odvolacích súdov, vrátane verdiktu Najvyššieho súdu SR," dodala.

Začal to Beblavý

Na podozrenia v čase Plavčanovho pôsobenia vo vtedajšom Študentskom pôžičkovom fonde a Pôžičkovom fonde pre začínajúcich učiteľov upozornil začiatkom apríla nezaradený opozičný poslanec Miroslav Beblavý. Jedným z problémov bola napríklad pôžička ŠPF pre skupinu Slavia Capital vo výške 5,5 milióna eur, ktorá bola podľa neho v rozpore so zákonom. Fondy podľa Beblavého v minulosti napríklad nakupovali predražené služby.

Taktiež nezverejňovali žiadne zmluvy či objednávky, aj keď im to zákon ukladal. Beblavý poukázal aj na to, že od roku 2005 si začali najprv v jednom, a potom aj v druhom fonde vyplácať členovia kontrolných rád odmeny, čím porušili zákon, nakoľko funkcie členov sú čestné.

Viac o téme: OdstúpenieSloboda a SolidaritaPeter Plavčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu