Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tvrdá realita: Slovensko má 4. najhoršie zdravotníctvo v EÚ, polovica Slovákov zomrela zbytočne!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Nemáme sa veru čím chváliť! Slovensko má štvrté najhoršie zdravotníctvo spomedzi krajín Európskej únie, uvádzajú posledné štatistiky Eurostatu o zbytočných úmrtiach za rok 2013. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker už avizoval, že nepriaznivé výsledky chce zmierniť. Lepšie čísla by vraj mala priniesť systémová zmena.

Rebríček najhorších slovenských nemocníc za rok 2015: Skúste nájsť tu svoju!

"Takmer 45 percent všetkých úmrtí patrilo na Slovensku do kategórie tých, ktorým sa dalo predísť, ak by bola poskytnutá optimálna zdravotná starostlivosť," povedal Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Ide približne o 11.000 úmrtí, teda zabrániť by sa dalo približne každému druhému.

Najhoršie a najlepšie členské štáty

Hrozí vám rakovina hrubého
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vyšší počet takýchto úmrtí v rámci členských štátov EÚ majú už len Rumunsko (49,4 %), Lotyšsko (48,5 %) a Litva (45,4 %). Indikátor odvrátiteľných úmrtí je podľa Králika v rámci EÚ veľmi dôležitý pri hodnotení kvality zdravotníckych systémov.

Najlepšie v rámci V4 dopadlo Poľsko (31,4 %), ktoré má siedmy najnižší počet odvrátiteľných úmrtí. Nasleduje Česká republika, ktorá obsadila 19. miesto (39,3 %) a Maďarsko na 21. mieste (41,5 %). Najlepšie v rámci celej Európy skončili Francúzsko (23,8 %), Dánsko (27,1 %) a Belgicko (27,5 %).

Minister zdravotníctva chce výsledky zlepšiť

Tomáš Drucker
Zobraziť galériu (6)
Tomáš Drucker  (Zdroj: SITA)

Drucker si uvedomuje, že číslo v štatistike Eurostatu je vysoké. Nechce sa ale ultimatívne vyjadrovať k rebríčku i číslam a nechce spochybňovať ani štatistiky, no má problém s niektorým typom vykazovania. Chce, aby sa SR dostala za toto funkčné obdobie na úroveň ostatných štátov V4, ktoré majú lepšie výsledky ako Slovensko.

Lepšie štatistiky by podľa neho mohlo priniesť viacero opatrení. "Treba ich predovšetkým v integrovanom poskytovaní zdravotnej starostlivosti, zamerať sa na primárnu, špecializovanú a ústavnú zdravotnú starostlivosť," povedal Drucker po dnešnom zasadnutí vlády. Z regionálneho a geografického hľadiska chce čo najdostupnejšiu zdravotnú starostlivosť.

Príčiny, pre ktoré najčastejšie zomierame

Tvrdá realita: Slovensko má
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

V roku 2013 zomrelo v Európskej únii 1,7 milióna ľudí mladších ako 75 rokov. Z toho až 577.000 úmrtí (asi 34 %) je možné považovať za predčasné vzhľadom na súčasné poznatky a technológie v medicíne. Infarkt (184.800 úmrtí) a mŕtvica (asi 94.000 úmrtí) pritom tvorili takmer polovicu týchto úmrtí u ľudí mladších ako 75 rokov.

Na eHealth sa minulo 47 miliónov eur

Poslanci NR SR sa boli pozrieť na to, v akom stave je zavádzanie elektronizácie zdravotníctva. Do eHealthu sa doteraz investovalo 47 miliónov eur, v praxi však stále nefunguje. Na poslaneckom prieskume v Národnom centre zdravotníckych informácií (NCZI) boli členovia parlamentného výboru pre zdravotníctvo minulý štvrtok.

Tvrdá realita: Slovensko má
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock)

"Snahou všetkých zainteresovaných je, aby bol projekt elektronizácie a informatizácie zdravotníctva zavedený do reálnej praxe v čo najskoršom možnom čase a bol prínosom ako pre pacientov, tak aj pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti," uviedla hovorkyňa NCZI Soňa Valášiková.

Členka výboru Janka Cigániková (SaS) neverí, že sa elektronizácia spustí na budúci rok do praxe. Chýba jej napríklad riešenie pre lekárov, ktorí by mali do systému nahrávať dáta o pacientoch. Ako poukázala, na takýto účel nie sú vyčlenené peniaze. Je presvedčená, že aj keby sa projekt podarilo zrýchliť, nahratie dát bude problémom.

Drucker má Ficovu plnú podporu

Premiér Robert Fico je presvedčený, že rozhodnutie obsadiť post ministra zdravotníctva nepolitickým profesionálom sa ukázalo ako správne. Pripomenul, že otázka zdravotníctva bola pred voľbami veľmi diskutovanou témou, no keď prišlo k rozhodovaniu o obsadení funkcie ministra zdravotníctva, nebola o tento post "žiadna veľká bitka", ani medzi terajšími koaličnými partnermi Smeru.

Robert Fico
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

"Keďže zodpovednosť za zdravotníctvo ostala v Smere-SD, hoci táto téma bola predmetom predvolebného súboja, treba si tiež položiť otázku, či tam nebolo viac politiky ako toho podstatného," upozornil Fico.

S ministrom Druckerom sa chystá hovoriť o ďalšom postupe pri riadení rezortu. "Chcem, aby po tomto prvom období išiel hlbšie a predstavil mi ďalšie veci, ktoré plánuje," uviedol premiér, ktorý si pochvaľuje, že sa téma zdravotníctva odpolitizovala. "Dnes má minister zdravotníctva v podstate pokoj pre svoju prácu," skonštatoval.

Viac o téme: ZdravotníctvoúmrtiaTomáš Drucker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu