Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prezident Kiska adresoval Slovákom mimoriadny odkaz: Mali by sme mať v jednom jasno

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V mimoriadnom vysielaní RTVS, v relácii O 5 minút 12, dnes vystúpil aj prezident Andrej Kiska. Relácia bola venovaná spomienke na holokaust a koniec druhej svetovej vojny, ktorá sa týkala aj minulosti Slovákov. Generáciám súčasných a budúcich Slovákov adresoval odkaz prezident Andrej Kiska.

V závere relácie O 5 minút dvanásť sa objavil ako mimoriadny hosť aj Andrej Kiska, ktorý nadviazal na tému holokaustu. Pripomenul, že je dôležité klásť si aj dnes otázku, ako je možné, že ľudia po prvej svetovej vojne dopustili tragédiu podobných rozmerov znova. „Treba si pripomínať príčinu. Bolo to nárastom extrémizmu, nenávisti voči národom, základnou stratou hodnôt a úcty k človeku,“ povedal Kiska.

Kiska má v utečeneckej kríze jasno: Odkaz pre všetkých utečencov!

Podľa prezidenta vidíme určité paralely s históriou aj dnes na Slovensku, keď sme svedkami nárastu extrémizmu a „v parlamente máme fašistov“. Navyše, v celej Európe rastú extrémistické nálady. „Na veci môžeme mať rôzny názor, ale mali by sme mať jasno v jednom. Máme tu extrémizmus a fašizmus. Treba urobiť deliacu čiaru ,“ apeloval prezident na Slovákov, aby prejavy extrémizmu dokázali jasne rozlíšiť a dištancovať sa od nich. Slovensko podľa neho potrebuje silnú koalíciu ľudí ochotných postaviť sa za hodnoty, ktoré musíme v spoločnosti presadzovať.

Voliči stratili dôveru

Extrémistov podľa Kisku ľudia volia preto, lebo stratili dôveru v štát, v ktorom nefunguje napríklad zdravotníctvo, školstvo a panuje korupcia. Súčasne sú voliči pred voľbami vystavení rôznym populistickým teóriám. „Politici by mali hrať s voličmi čestnú hru,“ myslí si Kiska. Problematickou je podľa neho „strana pána Kotlebu“, ktorá komunikuje na sociálnych sieťach prostredníctvom fašistických symbolov. Veľký problém Slovenska vidí aj v tom, že nikto nebol za korupciu riadne odsúdený napriek niekoľkým odhaleným kauzám.

Kiskov veľký prejav v parlamente: VIDEO Slováci, pripravte sa, nastupuje extrémne ťažké obdobie

V závere relácie prezident prezradil, že by chcel vrátiť dôveru prezidentskému úradu, ktorý zastáva už takmer dva roky: „Mám pred sebou tri roky, počas ktorých chcem naplniť to, čo som voličom sľúbil a chcem dosiahnuť, aby ľudia verili prezidentovi.“ Posledné slová prezidenta patrili vláde: „Školstvo a zdravotníctvo je dnes priorita a držím palce vláde, aby bola úspešná. Pokiaľ nebude a bude zlyhávať, mám obavu o výsledky ďalších volieb.“

Viac o téme: PrezidentOdkazExtrémizmusFašizmusAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu