Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lajčák tvrdí, že treba otvorenú debatu o výhodách a nevýhodách dohody o obchodovaní medzi EÚ a USA

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva vedie odbornú diskusiu o Dohode o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi americkými (TTIP), zástupcovia obchodnej sféry sú informovaní. Uviedol to minister hospodárstva Peter Žiga.

"Nemám pocit, že by sa neviedla diskusia, že by verejnosť, pokiaľ má záujem, nebola informovaná," uviedol minister pre médiá. Ako dodal, každý členský štát EÚ si zadefinoval, kam by sa chcel dostať, čo sa týka pozitív dohody a na akú úroveň by nechcel padnúť pri ochrane svojich záujmov. Pre Slovensko sú pritom kľúčové veci z hľadiska potravinárstva a životného prostredia.

"V časti obchodu nevidíme zásadné problémy pre Slovensko, skôr sekundárne vidíme perspektívy a benefity. Dohodu však musíme posudzovať z hľadiska všetkých rezortov. Nechám si nejaké pripomienky odporučiť aj od kolegov. Myslím si, že by sa nemali znižovať štandardy, ktoré v EÚ a na Slovensku v oblasti životného prostredia platia. Na tom budeme trvať," priblížil ďalej šéf rezortu hospodárstva. Slovensko má takisto záujem zachovať svoje pozície v súvislosti s geneticky modifikovanými potravinami. 

Podľa šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka je potrebná otvorenejšia debata o výhodách a nevýhodách dohody. "Ja už viac než rok istým spôsobom burcujem, aby tu bola debata, pretože tam, kde nie je normálna debata, vznikajú konšpirácie," povedal minister zahraničných vecí pre médiá.

"Faktom je, že po každom rokovacom kole gestor dohody - ministerstvo hospodárstva organizuje verejnú diskusiu a faktom je aj to, že zatiaľ naša verejnosť, ani odborná, ani podnikateľská, neprejavovala veľký záujem o túto dohodu. Ja by som chcel, aby sme trošku asertívnejšie nastolili túto tému, možno prostredníctvom Národnej rady SR. Treba o tom diskutovať vecne," povedal Lajčák. 

Lajčák pripomenul, že slovenská ekonomika je mimoriadne otvorená a integrovaná do EÚ, a teda TTIP sa nás priamo týka. "Priamo, to znamená pozitívne, ale možno aj negatívne. Presne toto musíme vedieť, ministerstvo hospodárstva to vie. Ale je treba to predstaviť našej verejnosti. Sú odvetvia, a je ich väčšina, pre ktoré táto dohoda bude prínosom, ale sú odvetvia, ktorým skomplikuje život. Takúto debatu by som tu chcel vidieť a počuť," dodal Lajčák.

Podľa šéfa rezortu hospodárstva Žigu tvorí obchod medzi EÚ a USA približne 40 percent celkového obchodu Únie. Preto si myslí, že je potrebné zlepšiť pravidlá. Zdôraznil ale, že dohodu vyjednáva za európsku stranu Európska komisia. "Kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič. Ešte veľa vody v Dunaji pretečie, kým dospejeme k záveru, že sme sa dohodli a vôbec to nevidím tak, že by sme boli tlačení, či už časom, alebo mandátom amerického prezidenta. Pokiaľ viem a poznám názory niektorých predstaviteľov EÚ, nemám pocit, že sa to stihne do konca roka," uzavrel Žiga. 

Viac o téme: Peter ŽigaMiroslav LajčákDohoda o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi americkými
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu