Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovenské predsedníctvo je za rohom: Lajčák ohlásil záverečnú fázu príprav

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prípravy na predsedníctvo SR v Rade EÚ podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka napredujú podľa plánu. "Úspešne sa dostávajú do záverečnej fázy," povedal dnes v Bratislave na stretnutí s vysokými predstaviteľmi Európskej komisie.

Minister rokoval s generálnym tajomníkom Európskej komisie Alexandrom Italianerom a riaditeľom kabinetu predsedu Európskej komisie (EK) Martinom Selmayrom okrem iného aj o napredovaní príprav, formovaní priorít a spolupráci s ďalšími inštitúciami EÚ. 

 Zdôraznil, že počas slovenského predsedníctva sa sústredia na veci, ktoré dokážu Európu spájať. "Program predsedníctva a naše priority budú ambiciózne, ale zároveň realistické, zamerané na dosiahnutie konkrétnych výsledkov tak, aby naše predsedníctvo bolo úspešné pre Slovensko aj pre celý európsky projekt," vysvetlil. Zároveň podčiarkol, že takýto úspech je možný len pri dobrej efektívnej spolupráci predsedníckej krajiny so všetkými inštitúciami EÚ, vrátane Európskej komisie.

S partnermi z Európskej komisie tiež prediskutoval prípravu spoločného zasadnutia kolégia Európskej komisie a členov slovenskej vlády v júni v Bruseli, ako aj návštevu komisárov v Bratislave na začiatku slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

Európska komisia je jedna z troch najdôležitejších inštitúcií EÚ, prichádza s návrhmi európskej legislatívy. Generálny tajomník Európskej komisie je jej najvyšší nepolitický predstaviteľ, ktorý zodpovedá za jej chod a dodržiavanie procedúr. Za politický obsah zodpovedá a EK voči členským štátom reprezentuje jej predseda.

Viac o téme: Miroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu