Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Už je jasné, kto nás bude zastupovať na Svetovom humanitárnom summite: Do Instanbulu poletí Kiska

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko na prvom Svetovom humanitárnom summite (WHS), ktorý sa bude konať 23. a 24. mája v tureckom Istanbule, bude zastupovať prezident Andrej Kiska. Ako sa uvádza v návrhu účasti delegácie Slovenskej republiky na Svetovom humanitárnom summite a smernice pre postup delegácie, ktorý by vláda mala prerokovať v stredu, na summite by sa mal zúčastnil aj štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Lukáš Parízek.

Kisku bude na WHS sprevádzať aj viacero predstaviteľov mimovládnych organizácií, ktoré sú aktívne v humanitárnych aktivitách zameraných na pomoc sýrskym utečencom, napríklad Slovenskej katolíckej charity. Účasť na úrovni hlavy štátu je signálom, že Slovensko má naďalej záujem podporovať politiku OSN a medzinárodného spoločenstva v humanitárnej oblasti a svojím dielom prispieť k zmene nastavenia humanitárneho systému, píše sa v návrhu.

Prezident vystúpi s krátkym príhovorom, v ktorom predstaví rámcové pozície k akceptácii záväzkov. SR už pre potreby spoločného stanoviska EÚ predbežne deklarovala pripravenosť pristúpiť ku všetkým základným záväzkom. Návrhy záväzkov konzultovalo ministerstvo zahraničných vecí aj s inými rezortmi - vnútra, financií a obrany, mimovládnym sektorom a akademickým prostredím. 

Ministerstvo sa v materiáli vyjadrilo aj k jednotlivým záväzkom. Odporúča zaviazať sa vytvoriť nový, efektívny systém na humanitárnu pomoc. Slovenská republika sa tiež zaviaže realizovať osobitné grantové schémy na podporu vzdelávania detí utečencov v mieste ich súčasného pobytu, čiže v utečeneckých táboroch, s prednostným zameraním na Sýriu a región Blízkeho a Stredného východu. Taktiež by sme sa mali zaviazať prijať nový koncept poskytovania vládnych štipendií, vďaka ktorému bude možné udeliť viac štipendií hlavne pre sýrskych utečencov v Sýrii a susediacich krajinách.

Slovensko sa zaviaže zmeniť aj legislatívny rámec tak, aby motivoval komerčné subjekty k poskytovaniu materiálnej humanitárnej pomoci. Okrem toho rezort odporúča prijať aj záväzok s cieľom registrovať nový modul aktivovateľný Európskou komisiou v oblasti civilnej ochrany pri mimoriadnych udalostiach v rámci Únie, ale aj mimo nej. Ďalším záväzkom je aj zdvojnásobenie peňazí na humanitárnu pomoc od roku 2017. 

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun predstavil 9. februára svoju správu k prvému Svetovému humanitárnemu summitu. Podľa Pan Ki-muna musí summit predstavovať kritický bod v snahe vytvoriť dôveru v globálny svet. Summit má ambíciu generovať silnú globálnu podporu pre zmeny v poskytovaní humanitárnej pomoci prostredníctvom obnovenia záväzkov k ľudstvu a k univerzálnym humanitárnym princípom, predstavenia konkrétnych záväzkov, ktoré umožnia krajinám lepšie reagovať na krízy a tiež prostredníctvom zdieľania inovácií a skúseností, ktoré pomôžu v záchrane životov a pri zmiernení utrpenia ľudí.

Na summite pôjde o voľné zhromaždenie aktérov humanitárnej pomoci s cieľom získať reakciu na víziu novej podoby humanitárneho systému obsiahnutú v dokumente generálneho tajomníka OSN, nie o medzivládnu konferenciu, ktorá by schvaľovala vopred dohodnutý dokument. Hlavnou úlohou WHS je navrhnúť nové a efektívne riešenia v poskytovaní humanitárnej pomoci tak, aby systém vyhovoval potrebám ľudí postihnutých vojnovými konfliktami a prírodnými katastrofami.

Viac o téme: Andrej KiskaSvetový humanitárny summitWHS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu