Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Paška ostro zaútočil na Európsku komisiu: Takto zneužíva migrantov a toto je dôvod!

Jaroslav Paška
Jaroslav Paška (Zdroj: glob.sk)

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) zneužíva podľa podpredsedu Slovenskej národnej strany (SNS) Jaroslava Pašku utečencov na uzurpovanie si moci. Paška takto reagoval na návrh reformy spoločného európskeho azylového systému (CEAS), ktorý EK predstavila v stredu 6. apríla.

Komisia sa návrhom snaží zlepšiť doterajší nefunkčný dublinský systém, pričom počíta aj s možnosťou rovnomerného rozdeľovania migrantov medzi členské štáty EÚ. "Európska komisia znova predkladá nerealistické, širokou verejnosťou aj mnohými členskými štátmi už odmietnuté návrhy riešenia migračnej krízy s opakovaným cieľom - posilniť svoju moc pri rozhodovaní o živote v našich krajinách," uviedol.

Prvou prioritou EK je vytvoriť udržateľný a spravodlivý systém na určenie členského štátu zodpovedného za jednotlivých žiadateľov o azyl. S cieľom lepšie sa vyrovnať s vysokým počtom prichádzajúcich a zabezpečiť spravodlivé rozdelenie zodpovednosti by EK mohla navrhnúť zmenu dublinského nariadenia. Druhá priorita je obmedziť azylový turizmus. Komisia chce navrhnúť ďalšiu harmonizáciu azylových postupov, aby sa zabezpečilo humánnejšie a rovnaké zaobchádzanie v celej EÚ a obmedzili sa faktory, ktoré priťahujú ľudí do malého počtu členských štátov.

Do tretice je to snaha zabrániť sekundárnemu pohybu v rámci EÚ s cieľom predísť narúšaniu dublinského systému a azylovej turistike. Určité práva by mohli byť podmienené registráciou, odberom odtlačkov prstov a pobytom v krajine EÚ, do ktorej bol žiadateľ pridelený. K reformným opatreniam patrí aj nový mandát Európskeho podporného úradu pre azyl (EASO). Komisia by mohla navrhnúť zmenu mandátu EASO tak, aby mohol zohrávať novú úlohu v oblasti vykonávania politiky, ako aj výraznejšiu operačnú úlohu v rámci mechanizmu rozdeľovania migrantov.

Nakoniec reformný plán EK navrhuje posilniť Automatizovaný európsky systém identifikácie odtlačkov prstov (Eurodac). Išlo by o rozšírenie jeho účelu, aby sa uľahčil boj proti neregulárnej migrácii, lepšie uchovávanie a výmena odtlačkov prstov a podpora pri návrate migrantov bez nároku na azyl. 

Ako ďalej Paška pokračoval, návrh reformy európskeho azylového systému nesmeruje k posilneniu mechanizmov ochrany členských štátov pred nekontrolovanou masívnou ekonomickou migráciou z Afriky a Ázie, ktorú organizujú zločinecké skupiny prevádzačov. "Obidva návrhy, či už je to doplnok súčasného dublinského systému o trvalý prerozdeľovací mechanizmus označovaný za "Dublin plus“, alebo posilnenie mandátu EASO spojené s ďalšou harmonizáciou pravidiel, smerujú k tomu istému cieľu, a teda odobrať členským štátom právo rozhodovať o tom, komu azyl poskytnú, a namiesto toho im vnútiť povinnosť preberať trvalú starostlivosť o európskym úradom pridelených migrantov," vysvetlil. 

Podľa SNS nie je možné akceptovať návrhy na zmeny európskych azylových pravidiel predložené Európskou komisiou. "Predstavujú neprijateľný a neoprávnený zásah do suverénneho rozhodovania našich inštitúcií, sú odsúdeniahodné a zjavným dôkazom mocibažnosti úradníkov EK, pokúšajúcich sa zneužiť neriešené problémy utečencov na svoje vlastné politické ciele," dodal na záver.

Viac o téme: EKJaroslav Paška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu