Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Zasadnutie vlády je tu: Riešiť sa bude spolupráca so Španielskom, no aj životné prostredie

Parlament
Parlament (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda sa dnes na svojom zasadnutí bude zaoberať viacerými materiálmi z dielne ministerstva životného prostredia či rezortu diplomacie. Na vedomie vezme aj návrhy záverečných účtov ministerstiev či iných orgánov, napríklad Slovenskej akadémie vied alebo Slovenskej informačnej služby.

Kabinet sa bude venovať viacerým návrhom v súvislosti s predsedníctvom Slovenska v Rade EÚ, medzi iným by mal odobriť návrh na posilnenie kompetencií splnomocnenca vlády pre predsedníctvo Ivana Korčoka. Ministri sa na rokovaní vrátia aj k Parížskej klimatickej dohode či odsúhlasia vymenovanie exministra hospodárstva Vazila Hudáka do funkcie splnomocnenca vlády pre vyjednávanie rozpočtu EÚ.

Kabinet by na svojom dnešnom zasadnutí mal odobriť návrh ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, aby ho počas predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie mohol pred európskymi inštitúciami zastupovať splnomocnenec vlády pre predsedníctvo a štátny tajomník MZV Ivan Korčok.

Pre Korčoka sa v tejto súvislosti bude od 1. mája používať oslovenie „ministre délégué,“ čo je zaužívaný pojem pre zástupcu členského štátu predsedajúceho Rade EÚ, povereného v súlade s vnútroštátnymi právnymi predpismi zastupovať predsedajúci členský štát najmä vo vzťahu k Európskemu parlamentu. 

Vláda sa bude zaoberať i ďalším návrhom z dielne rezortu diplomacie, a to na rekonštrukciu budovy Stáleho zastúpenia SR v Bruseli. Tá je momentálne v havarijnom stave, nevyhovuje belgickým kritériám. Lajčák preto v máji minulého roku slávnostne otvoril prenajatú budovu, v ktorej bude diplomatický zbor sídliť aj počas predsedníctva.

Ministerstvo podľa dokumentu predpokladá, že zrekonštruovať budovu vo vlastníctve SR by mali do konca februára 2018, začať s rekonštrukciou plánujú v januári 2017. Výdavky ministerstvo odhaduje na 6 200 000 eur s DPH a ministerstvo ich poskytne zo svojich zdrojov. 

Na programe je aj španielčina na školách

Exekutíva by tiež mala z dielne rezortu zahraničných vecí odobriť aj návrh na program spolupráce so Španielskom v oblastiach školstva, kultúry a športu na roky 2016 – 2019. Obe krajiny by si počas tohto obdobia mali intenzívnejšie vymieňať informácie a skúsenosti z rôznych oblastí, dokument hovorí o podpore španielčiny na slovenských školách, ale aj pokračovaní štipendií pre slovenskú stranu, aby v Španielsku lepšie spoznala jazyk a kultúru. 

Ministri prerokujú aj Národnú stratégiu zvyšovania úrovne a kontinuálneho rozvíjania čitateľskej gramotnosti. V nej sa hovorí, že žiaci by si mali čitateľské zručnosti a návyky vytvárať už v raných fázach vzdelávania tak, aby ich mali na konci základnej školy dobre zvládnuté a zvyky pevne zakorenené.

Na ďalších stupňoch vzdelávania je úlohou pedagógov oboje upevňovať, podporovať a súčasne rozvíjať niektoré zložitejšie prvky čitateľských zručností, ktoré si vyžadujú rozvinuté abstraktné myslenie. Rezort školstva zároveň tvrdí, že rozvíjanie čitateľskej gramotnosti tvorí jeden z hlavných cieľov celého vzdelávacieho procesu na Slovensku. 

Záväzok o emisiách sme splnili

Na programe je aj Správa o priebežnom stave plnenia prijatých medzinárodných záväzkov SR v oblasti politiky zmeny klímy za rok 2015. Podľa materiálu Slovensko vlani úspešne ukončilo prvé záväzné obdobie Kjótskeho protokolu a sekretariátu Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy formálne deklarovala splnenie svojho záväzku znížiť emisie v období 2008 – 2012 o osem percent v porovnaní s rokom 1990.

Toto bolo splnené aj vďaka včasnému zavedeniu prísnej legislatívy v oblasti kvality ovzdušia a zmeny klímy, čím sa naše emisie skleníkových plynov znížili za sledované obdobie do roku 2012 o viac ako 40 percent. V kontexte Európskej únie sa aktivity envirorezortu v minulom roku zamerali na prípravu pozícií k návrhu revízie smernice o vytvorení systému obchodovania s emisnými kvótami skleníkových plynov (EÚ ETS), ale aj k novelizácii smerníc pre oblasť biopalív, biokvapalín a úspor emisií počas životného cyklu na jednotku energie z palív a dodávanej energie. 

Exekutíva by tiež mala schváliť pokračovanie exministra hospodárstva Vazila Hudáka v službách štátu, a to konkrétne na poste splnomocnenca vlády pre vyjednávanie rozpočtu Európskej únie. Hudák by mal mať v novej funkcii na starosti koordináciu aktivít voči inštitúciám Európskej únie a poradným orgánom únie počas vyjednávania jej rozpočtu. Koordinovať by mal tiež komunikáciu medzi slovenským a európskym parlamentom v súvislosti s vyjednávaním rozpočtu.

Viac o téme: ZasadnutieVláda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu