Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľké zmeny pre smerákov v parlamente: Exminister Glváč vynašiel nové gesto

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - V parlamente sa dejú zmeny. Slávna „palculienka“ Jana Laššáková má novú náhradu. Smeráčka, ktorá sa dostala do povedomia úkolovaním vlastných poslancov svojim povestným palcom, je už minulosťou. Odteraz si budú musieť zvykať na nové pokyny.

Nedávno bol ministrom obrany, ale teraz je už podpredsedom parlamentu. Martin Glváč zo Smeru sa pevne chopil funkcie. A už na druhej schôdzi parlamentu, ktorá sa konala včera, riadil hlasovanie smerákov. Povestný palec Jany Laššákovej však nahradil svojsky.

Hlasujte za

V prípade, že smeráci majú zahlasovať za predkladaný návrh, Glváč dvihne ukazovák a prostredník do tvaru "véčka".

Veľké zmeny pre smerákov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Hlasujte proti

Keď je Smer proti nejakému návrhu, Glváč prsty prevráti nadol a ukáže opačné gesto. Už nie sú to teda palec hore alebo dole ako v rímskom koloseu, ale gestá pripomínajúce znak víťazstva (victory), aký sa používal v druhej svetovej vojne.

Veľké zmeny pre smerákov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Zdržte sa

Do tretice, keď sa majú smeráci zdržať hlasovania, Glváčova dlaň zostane vo vodorovnej polohe s vystretými prstami. Toto gesto si už pritom včera stihol vyskúšať. Tento pokyn napríklad ukázal pri návrhu o štátnych hymnách, ktoré chceli opozičná poslanci počuť na začiatku a na konci parlamentnej schôdze.

Veľké zmeny pre smerákov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Nič nezvyčajné

Topky sa obrátili na samotného Glváča, aby zistili, prečo sa rozhodol zrovna pre takéto gestá. Ukazovanie poslancom ako majú hlasovať podľa neho vôbec nie je nezvyčajné. "Na poslaneckom klube je každá navrhovaná právna úprava pridelená poslancovi, ktorý je odborne znalý problematike a referuje pred ostatnými poslancami, klub po diskusii prijíma spoločné stanoviská, ktoré sú realizované v pléne parlamentného života z opozície aj koalície, nie je to nič nezvyčajné," zareagoval pre Topky Martin Glváč.

Viac o téme: ParlamentPoslanciMartin GlváčJana Laššáková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu