Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ústavný právnik o chúlostivej téme: Toto by sa stalo, keby slovenský premiér zomrel

Ústava SR
Ústava SR (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Po nečakanej správe o hospitalizácii premiéra Roberta Fica si viacerí Slováci v duchu položili otázku, čo by sa stalo, keby bol stav predsedu vlády taký vážny, že by ohrozil výkon jeho funkcie. Zisťovali sme, aký scenár by v takom prípade nasledoval.

Po konzultácii s ústavným právnikom Ladislavom Oroszom sme sa dozvedeli, čo by nasledovalo, keby Slovensko z nejakého dôvodu prišlo o svojho premiéra. Zaujímalo nás, čo hovorí Ústava SR o prípadnej dlhodobej hospitalizácii, smrti predsedu vlády či jeho zbavení právnej spôsobilosti.

EXKLUZÍVNE FOTO Odchod Ficovej manželky z nemocnice: Úsmev na perách, vieme, čo jej oznámili

Kuriózna situácia?

Ak by slovenský premiér vážne ochorel a musel by byť dlhšie hospitalizovaný, vo funkcii by ho zastúpil jeho nástupca, čiže podpredseda vlády. Nie je však zadefinované, na ako dlho. V prípade, že by bol premiér z nejakého dôvodu zbavený právnej spôsobilosti, nastala by pomerne akademická situácia, ku ktorej sa ústava priamo nevyjadruje. V takom prípade by ho však zrejme zastupoval určený podpredseda vlády.

Najhorší scenár by pre Slovensko znamenala smrť premiéra. „Ústava vychádza z toho, že s pádom premiéra padá aj celá vláda,“ potvrdil Orosz. V takej situácii, teda v prípade smrti premiéra, musí prezident Slovenskej republiky, ako vyplýva z ústavy, vymenovať novú vládu a jej predsedu. Podľa Ústavy SR vykonáva pôvodná vláda svoju funkciu až do utvorenia novej vlády.

Hospitalizácia premiéra

Premiér Robert Fico bol dnes na vyšetrení v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave, dôvodom malo byť podozrenie na infarkt. Podľa našich informácií ho z nemocnice na Kramároch, kde je aktuálne hospitalizovaný, prepustia najskôr zajtra. 

Viac o téme: ústavaPredseda vládyRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu