Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Plavčan vypočul stredoškolákov: Tieto podmienky sú pre nich na prvom mieste

Peter Plavčan
Peter Plavčan (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister školstva Peter Plavčan prisľúbil zriadenie pracovnej skupiny, ktorá bude zložená z odborníkov ministerstva školstva a študentov z Aliancie stredoškolákov. Minister školstva to uviedol počas prijatia študentov z Aliancie stredoškolákov vo štvrtok 14. apríla. So študentmi diskutoval o aktuálnej situácii v regionálnom školstve a stredoškoláci ho informovali o vyzbieraní viac ako 25 000 podpisov pod petíciu, ktorou majú záujem presadiť svoje záujmy v rámci štúdia. Ministerstvo školstva o tom informovalo na svojej internetovej stránke.

Žiaci v petícii žiadajú splnenie štyroch pre nich kľúčových bodov. Patrí k nim možnosť slobodne si vybrať úroveň maturity z cudzieho jazyka, ktorá zodpovedá ich vedomostiam. Žiadajú pritom možnosť urobiť si jazykové certifikáty v stredných školách a možnosť ich aplikovania ako náhradu maturitnej skúšky z cudzieho jazyka.

Požadujú aj zníženie odvodov pre žiakov počas prázdnin. Stredoškoláci ďalej žiadajú, aby neboli výučné listy viazané na maturitnú skúšku, ale získali ich po úspešnom absolvovaní záverečných skúšok. Poslednou požiadavkou je dôrazné odpolitizovanie voľby riaditeľov škôl. 

"Som otvorený odbornej a vecnej diskusii a vážim si prejavenie názoru týchto mladých ľudí,“ zhodnotil rokovania Plavčan s tým, že pracovná skupina bude mať za úlohu rozpracovať petíciu a z následnej analýzy uvidia prípadnú potrebu pretaviť závery do podoby návrhov právnych predpisov.

Viac o téme: Peter Plavčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu