Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lajčák sa stretol s popredným nórskym politikom: Vyrokoval tieto záležitosti

Borge Brende a Miroslav Lajčák
Borge Brende a Miroslav Lajčák

BRATISLAVA - Slovenská republika a Nórske kráľovstvo sa dohodli na predĺžení čerpania tzv. nórskych fondov na ďalších sedem rokov. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák po rokovaní s nórskym rezortným kolegom Borgeom Brendem, ktorý je na pracovnej návšteve Slovenska.

"Vďaka nórskemu finančnému mechanizmu boli zrekonštruované mnohé objekty a mnohé naše obce a mestá tento mechanizmus oceňujú. Sme radi, že bola dosiahnutá dohoda na jeho pokračovaní na ďalšie sedemročné obdobie," povedal Lajčák. Za významný ľudský faktor zase označil prítomnosť zhruba 700 nórskych študentov medicíny a veterinárneho lekárstva v Martine a Košiciach.

Lajčák hovoril na tlačovej konferencii aj o vynikajúcej kvalite vzťahov medzi krajinami. "Zdieľame podobné názory na celý rad otázok, máme kvalitný vzájomný dialóg, veľmi dobrú spoluprácu v ekonomickej oblasti a je tu celý rad úspešných nórskych investícií," menoval minister. 

Lajčák Brendeho informoval aj o nadchádzajúcom predsedníctve Slovenska v Rade EÚ. "Nórsko spolupracuje s úniou a budeme mať veľa spoločných agend. Nórsko má najvyššiu mieru integrácie s EÚ z mimočlenských krajín," povedal Lajčák s tým, že vzájomný rozhovor ministrov potvrdil, že krajiny sú blízki partneri a spojenci. Brende uviedol, že EÚ je na križovatke z hľadiska migrácie, ekonomického rastu a bezpečnosti. "Veríme v predsedníctvo SR. Je tu naozaj veľa výziev, ktorým budeme čeliť. EÚ bude skutočne v dobrých rukách," odkázal nórsky minister. 

Na margo nedávnych teroristických útokov v Európe Brende zdôraznil, že krajiny môžu posilniť vzájomnú výmenu informácií medzi tajnými službami a bojovať tak proti radikalizácii a extrémizmu. "Vrátil som sa teraz zo západného Balkánu, musíme zintenzívniť naše partnerstvo s týmito krajinami," apeloval.

Brende označil Slovensko za krajinu, ktorá je pre Nórsko významná aj z hľadiska investícií. "Aj investícia Jaguar Land Rover je potvrdením, že na Slovensku je skutočne dobrá podnikateľská klíma a veľmi stabilný rast. Stále však možno uvažovať o rozšírení podnikateľskej spolupráce," pripustil Brende a Lajčáka označil za jedného z najrešpektovanejších ministrov zahraničných vecí v Európe.

Lajčák informoval, že na Slovensko majú prísť v najbližšej dobe ďalší nórski predstavitelia. O dva týždne to bude ministerka pre záležitosti vzťahov s EÚ, začiatkom júna predseda parlamentu a pracuje sa aj na návšteve nórskej premiérky.

Viac o téme: Miroslav LajčákBorge Brende
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu