Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ekonóm Filko bol veľké eso v zákulisí politiky: Chcel urobiť revolúciu vo financiách

Martin Filko. Zobraziť galériu (6)
Martin Filko. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská ekonomická, ale aj odborná verejnosť smúti. Mladého ekonóma a analytika ministerstva financií Martina Filka (†35) dnes vyplavil Dunaj pri obci Dobrohošť. Spolu s kamarátom sa im na Veľkonočný pondelok prevrátilo kanoe a pravdepodobne ho strhol silný prúd. Kamarátovi sa podarilo zachrániť, nádejnému ekonómovi však už nie. Slovensko tak prišlo o výraznú osobnosť. Ušetril štátu milióny, radil Jánovi Počiatkovi aj Ivete Radičovej a pripravoval zmenu filozofie míňania peňazí daňovníkov. Hovorilo sa o ňom dokonca aj ako o možnom ministrovi zdravotníctva.

Chcel zmeniť filozofiu míňania peňazí štátu

Definoval sa ako progresívny ľavičiar, ktorý vo verejnej službe v štruktúrach štátu chce zlepšiť jeho fungovanie, najmä míňanie peňazí daňových poplatníkov. "Progresívna politika nie je nálepka, ale systém na hľadanie najlepšej z možností, ktoré máme realisticky k dispozícii. Posledný rok sme ho vymýšľali," napísal o svojej nedávno vydanej práci Najlepší z možných svetov.

Ekonóm Filko bol veľké
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Prácu napísal spolu s ekonómami Štefanom Kissom a Ľudovítom Ódorom. Mala kriticky prehodnotiť míňanie politikov a ponúknuť "hodnotu za peniaze". Jeho filozofia by sa teda dala v skratke zhrnúť ako hospodárenie s peniazmi občanov na základe ekonomických výpočtov a nie svojvôle politikov. Na slovenské pomery by touto filozofiou spôsobil doslova revolúciu.

Ekonóm Filko bol veľké
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA, Facebook)

Radil Počiatkovi aj Radičovej

Ministerstvu financií začal radiť v roku 2008. Vtedy rezortu šéfoval smerák Ján Počiatek. Filkovi sa podaril významný úspech, keď sa ceny liekov začali porovnávať so zahraničím. Odborníci sa zhodujú, že takto sa podarilo ušetriť štátnej kase milióny eur. Neskôr radil premiérke Ivete Radičovej. V roku 2012 počas Ficovej druhej vlády začal šéfovať Inštitútu finančnej politiky, ktorý bol analytickým útvarom ministerstva financií. Zároveň sa stal aj hlavným ekonómom ministerstva.

Kolegovia z IFP
Zobraziť galériu (6)
Kolegovia z IFP  (Zdroj: SITA, Facebook)

Špekulovalo sa o ňom ako o ministrovi

Kritizoval tiež vyučovanie ekonómie na Slovensku, najmä na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Tú aj vyštudoval, titul z psychológie získal aj na Univerzite Komenského. Vzdelával sa aj v zahraničí na Erazmovej univerzite v Roterdame. Špekulovalo sa o ňom ako o možnom ministrovi zdraovntíctva v tretej Ficovej vláde.

Ekonóm Filko bol veľké
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA, Facebook)

Mieril na nový úrad

V novej vláde sa mohol posunúť vyššie. V rozhovore pre ekonomický časopis Trend, ktorý poskytol iba pár dní pred plavbou v kanoe povedal, že by mohol šéfovať novému orgánu úradu, ktorý by zastrešil rozpočtové sekcie a aj Inštitút finančnej politiky. Ministrovi financií Petrovi Kažimírovi bude chýbať. Na Twitteri zavesil tento emotívny odkaz.

Viac o téme: Ministerstvo financiíEkonómMartin Filko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu