Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dva týždne posledných nádejí dnes zhasli: Potvrdené! Dunaj vydal telo ekonóma Filka

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA, Facebook)

BRATISLAVA - Z Dunaja dnes vylovili mŕtve telo. Ide o nezvestného Martina Filka. Pátranie trvalo vyše dvoch týždňov.

Pri obci Dobrohošť, ktorá sa nachádza v okrese Dunajská Streda, našli v Dunaji mŕtve telo. Už je potvrdené,že ide o nezvestného hlavného ekonóma ministerstva financií Martina Filka. Informáciu o nájdení tela pre Topky potvrdil šéf Komplexnej centrálnej záchrannej služby Ján Culka. Ako dodal, našli ho pri výcviku a nie pri plánovanej pátracej akcii. "Nešlo o plánovanú akciu, mali sme výcvik s hasičmi a policajtmi," povedal Culka.

"Mužské telo, ktoré dnes ráno krátko po 9-tej hodine vylovili záchranári z Dunaja pri obci Dobrohošť, polícia stotožnila. Ide o Martina Filka, ktorý 28.3.2016 splavoval rieku a prevrátilo sa mu kanoe," potvrdila aj hovorkyňa trnavských policajotv Martina Kredatusová. Telo mal identifikovať jeho kamarát, s ktorým sa plavil v kanoe.

Filko s jeho šéfom a ministrom financií Petrom Kažimírom
Zobraziť galériu (4)
Filko s jeho šéfom a ministrom financií Petrom Kažimírom  (Zdroj: SITA, Facebook)

35-ročný analytik bol nezvestný od Veľkonočného pondelka (28. marec). Prevrátil sa s kamarátom v kanoe. Riaditeľovi Inštitútu finančnej politiky sa nepodarilo vtedy narozdiel od svojho kamaráta vyplávať z Dunaja. Minister financií Peter Kažimír vyjadril ľútosť. "Bol mojím najbližším spolupracovníkom, priateľom a kamarátom," napísal financmajster.

Chcel zmeniť filozofiu míňania peňazí štátu

Definoval sa ako progresívny ľavičiar, ktorý vo verejnej službe v štruktúrach štátu chce zlepšiť jeho fungovanie, najmä míňanie peňazí daňových poplatníkov. "Progresívna politika nie je nálepka, ale systém na hľadanie najlepšej z možností, ktoré máme realisticky k dispozícii. Posledný rok sme ho vymýšľali," napísal o svojej nedávno vydanej práci Najlepší z možných svetov.

Radil Počiatkovi aj Radičovej

Ministerstvu financií začal radiť v roku 2008. Vtedy rezortu šéfoval smerák Ján Počiatek. Filkovi sa podaril významný úspech, keď sa ceny liekov začali porovnávať so zahraničím. Odborníci sa zhodujú, že takto sa podarilo ušetriť štátnej kase milióny eur. Neskôr radil premiérke Ivete Radičovej. V roku 2012 počas Ficovej druhej vlády začal šéfovať Inštitútu finančnej politiky, ktorý bol analytickým útvarom ministerstva financií. Zároveň sa stal aj hlavným ekonómom ministerstva.

Kolegovia zavesili na Facebook emotívny odkaz. Ďakujú Martinovi za všetok prínos a sľubujú, že budú pokračovať v jeho diele.

Viac o téme: Ministerstvo financiíEkonómMartin Filko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu