Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kamarát, ktorý mal nasadnúť s Filkom do kanoe, opísal sekundy plné hrôzy: Na vlastné oči

Martin Filko je stále nezvestný Zobraziť galériu (4)
Martin Filko je stále nezvestný (Zdroj: Foto: Ján Zemiar, sita)

BRATISLAVA - Začiatkom týždňa zasiahla Slovensko smutná správa. Známy ekonóm Martin Filko sa stratil pod hladinou Dunaja. Jeho kamarátovi Lefovi sa podarilo z prevráteného kanoe zachrániť a doplávať do bezpečia. Pôvodne však v kanoe mali sedieť traja. Tomáš ale ostal na brehu s manželkou dnes už nezvestného Martina. Rozpovedal o neuveriteľných minútach hrôzy. Pri čítaní sa tisnú slzy do očí.

Traja kamaráti mali spoločne nastúpiť do člna. Chceli vyskúšať umelohmotné kanoe, ktoré Lefo a Martin nedávno kúpili cez internet. Tomáš ale od začiatku cítil, že plavidlo je vratké, nakláňa sa na boky a nejde vyrovnať. Necítil sa bezpečne, z kanoe vystúpil a s Martinovou manželkou sledovali posádku z brehu. Ako opísal, Martin mal na sebe koženú bundu. "Pamätám si, ako som si pomyslel: Boha, v takej ťažkej bunde by som sa fakt nechcel vykúpať," opísal Tomáš, tretí z kamarátov. 

Volanie o pomoc

S Martinovou manželkou sledovali z brehu, ako muži vyplávali z prístavu vo Vlčom hrdle do hlavného toku Dunaja. Odrazu začuli, ako niekto volá o pomoc. Nakoľko sa na brehu hrali deti, mysleli si, že volanie ide od nich. "Pomóóóc! Tentoraz znel hlas z väčšej diaľky. ´Prosím, pomoc!´ V tom momente som si spomenul na chlapcov a ich vratké kanoe. Ovládla ma nevýslovná hrôza. Dobehli sme k cípu pri východe z prístavu a otvoril sa nám pohľad na prevrátený čln, na Martinovu šticu vo vode a na postavu, ktorá sa akurát chystala skočiť do vody," opísal desivé okamihy pre dennikn.sk Tomáš, ktorý bol svedkom nešťastia. 

Pátracia akcia po nezvestnom Martinovi
Zobraziť galériu (4)
Pátracia akcia po nezvestnom Martinovi  (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Šokujúce je, že približne 15 metrov od prevráteného kanoe plával prázdny remorkér, na ktorého palube boli ľudia a ukazovali smerom k incidentu, no nezastali. Podľa očitého svedka topiacim sa nijako nepomohli. 

Tomáš v rýchlosti nasadol s Martinovou ženou do auta a uháňali po prašnej ceste, ktorá vedie pozdĺž toku rieky. Spoločne bežali k brehu, kde spozorovali Lefa, ktorý sa zachránil, no ledva stál na nohách. "Chcem mu pomôcť, ale vtedy zakričí akýsi hlas nižšie po prúde – ´poďte sem, pomôžte mu!´ Keď tam dobieham, na brehu stojí nahý mladý muž a zúfalo ukazuje na vodu, v ktorej vôbec nič nie je. ´Kde je?´  ´Tam!´ Ukazuje ešte raz na jednotvárny, dravý tok bez jedinej známky života," opísal desivé chvíle Tomáš. 

Kamarát, ktorý mal nasadnúť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Hrdinovi chceli pomôcť

Na brehu boli dvaja iní kamaráti, ktorí sa posádke prevráteného kanoe stažili pomôcť. Tomáš ich označil za hrdinov. S drkotajúcimi zubami jeden z nich opísali, čo videl. Jeden muž, Lefo, na breh doplával sám, druhý, Martin, sa držal prevráteného kanoe, no pustil sa ho. Vtedy za ním potenciálny záchranca skočil, ale Martina už unášal prúd. Keď bol pri topiacom sa Martinovi približne dva metre, niečo na neho zakričal. Vtom sa akoby Martin v domnení, že už je zachránený, uvoľnil, no krátko na to zmizol pod hladinou. "Opäť si spomeniem na Martinovu koženú bundu a strasie ma," povedal Tomáš, ktorý ostal na brehu a do kanoe s kamarátmi nenasadol.

Kamarát, ktorý mal nasadnúť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Tomáš sa rozbehol po brehu a úpenlivo sledoval hladinu, či sa Martin nevynorí. Z dohľadu sa po niekoľkých minútach stratilo aj prevrátené kanoe. V tom čase už boli na ceste hasiči a polícia. "Onedlho prifrčí záchranný čln a ja sa pýtam, kedy prídu ďalšie. Neprídu, jeden vraj stačí. Vytáčam núdzovú linku ešte raz a vreštím čosi o pravej ruke ministra, ktorú majú hľadať všetkým, čo sa dá. Viem, že poctivák Filko sa na mňa teraz nesúhlasne mračí, ale ja na to kašlem a dúfam, že mu protekcia aspoň raz v živote pomôže," opísal tretí kamarát. 

Päť metrov od brehu

Nasledovali minúty hrôzy, ktoré sú známe z filmov, keď kriminalisti vyšetrujú miesto činu. Premočený muž, ktorému sa podarilo zachrániť sa, si vo vode stihol vyzliecť mikinu. To sa zrejme Martinovi nepodarilo. Podľa očitého svedka sa nešťastie stalo približne päť metrov od brehu a všetko sa zomlelo za pár sekúnd. "Opäť si spomeniem na Martinovu bundu. Stavím sa, že on tú svoju zhodiť nestihol. A vraj nebola vôbec kožená, ale z hrubej vrecoviny, čo je ešte horšie," doplnil Tomáš a vyslovil prosbu, aby každý, kto ide člnkovať, vždy nosil záchrannú vestu: "Nebuďte ako my, suveréni z dobrej školy."

Viac o téme: PlavbaDunajNezvestnosťMartin Filko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu