Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lipšic zaútočil na koalíciu: Nerešpektujú výsledok volieb, chcú mať superväčšinu

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládna koalícia nerešpektuje výsledok parlamentných volieb a vo Výbore NR SR pre obranu a bezpečnosť si chce zabezpečiť superväčšinu. V pléne parlamentu to dnes vyhlásil opozičný poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA).

Poslanec upozornil, že koalícia má 81 poslancov a opozícia 69. "Teda pomer hlasov vo výboroch je 8:7 či 7:6. Je zarážajúce, že pri niektorých kľúčových výboroch tento pomer rešpektovaný nie je. Takéto rozloženie výborov tu bolo za vlády Vladimíra Mečiara. V brannobezpečnostnom výbore bol doteraz pomer hlasov koalície a opozície 7:6, teraz to má byť 7:5, pritom koalícia má menej hlasov ako v minulom volebnom období. Tento výbor bude kľúčový na to, aby sa na ňom rokovalo o rôznych kauzách a korupcii, a zrejme bude výbor potrebné zvolávať často," povedal Lipšic.

Podľa jeho slov koaličné strany od začiatku verbálne deklarujú ochotu, aby opozícia mohla čo najviac kontrolovať. "Hlasovanie o rozdelení poslancov do výborov teda bude lakmusovým papierikom o tom, ako koalícia drží svoje slovo. Nepovažujem za náhodu, že koalícia chce mať v tomto výbore superväčšinu, ktorá nezodpovedá pomerom rozloženia síl v pléne. Je to neakceptovateľné," zdôraznil Lipšic a navrhol, aby sa pomer síl v tomto výbore vrátil na úroveň 7:6.

Jeho kritiku podporil aj podpredseda SaS Ľubomír Galko či šéf poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka. Podľa šéfa OĽaNO-NOVA Igora Matoviča majú koaličné strany Most-Híd a #Sieť podporou Lipšicovej zmeny možnosť urobiť prvé protikorupčné opatrenie v praxi. "Ukáže sa, ktorou cestou sa vydáte," odkázal.

Miroslav Beblavý (nezaradený) vyhlásil, že sa po rokoch vracia tzv. trestný výbor pre neposlušných poslancov. Beblavý aj Zsolt Simon (nezaradený), ktorí odišli z materských strán pre nespokojnosť so vznikajúcou koalíciou, boli proti ich vôli zaradení do Zahraničného výboru NR SR.

"Ja som sa nikdy neštítil žiadnej práce. Ale v strane #Sieť som bol zodpovedný za program v oblasti verejných financií, preto vnímam ako povinnosť voči svojim voličom zaoberať sa témami, za ktoré ma sem zvolili. Preto navrhujem, aby som bol zaradený do Výboru NR SR pre financie a rozpočet," povedal Beblavý a osobne sa obrátil na niektorých koaličných poslancov, napr. na svojho bývalého straníckeho šéfa Radoslava Procházku (#Sieť), Luciu Žitňanskú (Most-Híd) či Petra Kresáka (Most-Híd), aby jeho návrh podporili.

Procházka tvrdí, že návrh Beblavého podporí, ale dodáva, že koalícia nemôže v takomto výbore stratiť väčšinu. "Ak sa opozícia dohodne, podporím to," uistil. Beblavý ho však upozornil, že aktuálny návrh je v tomto výbore 7:5 v prospech koalície, a keď sa tam presunie on, bude 7:6, takže koalícia o väčšinu nepríde.

Spor opozície a koalície o výbory má vyriešiť poslanecké grémium

Spor koalície a opozície o parlamentné výbory rieši poslanecké grémium. Tento formát dnes po prvý raz zvolal predseda NR SR Andrej Danko (SNS).

Opozícii sa nepáči, že koalícia má mať vo Výbore NR SR pre obranu a bezpečnosť výraznú väčšinu 7:5, ktorá nekorešponduje s volebným výsledkom. Doteraz bol pomer 7:6. Odídencom zo #Siete Miroslavovi Beblavému a Simone Petrík (obaja nezaradení) sa zase nepáči ich zaradenie do výborov.

"Každý poslanec je zvolený za nejakú stranu. Ak by malo prísť na rokovanie 150 poslancov a každý by mal svoju požiadavku, nezložili by sme parlament. Sú tu nejaké mechanizmy," upozornil Danko, ktorý však chce situáciu vyriešiť k spokojnosti a preto zvolal grémium.

Beblavý má byť zaradený do zahraničného výboru, on by však chcel pracovať vo finančnom, keďže sa tejto problematike venuje. Petrík by sa zase chcela presunúť do ľudskoprávneho výboru.

O trojici odídencov zo #Siete, teda o Beblavom, Petrík aj o  Kataríne Macháčkovej, rozhodovala pri delení do výborov napriek odchodu ich materská strana #Sieť. Nespokojný je aj odídenec z Mostu-Híd Zsolt Simon (nezaradený), ktorý podobne ako Beblavý skončil v zahraničnom výbore.

Viac o téme: Daniel LipšicOĽaNO-NOVA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu