Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Viac ako tisíc ľudí karhalo v Bratislave budúcu vládu: Toto je ich jasný odkaz!

Zobraziť galériu (6)

BRATISLAVA - Viac ako tisíc ľudí prišlo dnes na bratislavské Námestie SNP odkázať vznikajúcej vláde, že ju bude sledovať. Na pódiu sa počas hodinového podujatia striedali opoziční politici aj umelci, ktorí prečítali vyhlásenie k súčasnej politickej situácii. Politici kritiku smerovali najmä na adresu Mostu-Híd a #Siete a umelci najmä na skutočnosť, že do parlamentu sa dostala aj ĽSNS Mariana Kotlebu.

Herec Richard Stanke, ktorý predniesol vyhlásenie podpísané 200 umelcami, vyhlásil, že už sa nemôžu prizerať morálnemu marazmu, v ktorom sa brodí celá spoločnosť. "Parlamentné voľby ukázali zúfalstvo a pocit beznádeje vo vieru v politikov a v ich zástupcov. Jedným z výsledkov je aj fakt, že do parlamentu sa dostala strana, ktorá je spájaná s extrémizmom a fašizmom," upozornil.

FOTO Viac ako tisíc
Zobraziť galériu (6)

Stanke sa pýtal, prečo sme ostali týmto vývojom zaskočení a rozčarovaní, keď tieto nálady v spoločnosti boli zreteľné už dlhodobo. "Posledné roky vysoké školy či vedecké inštitúcie realizovali množstvo výskumov verejnej mienky, ktoré mapovali nálady mladých ľudí. Aj keď výsledky boli alarmujúce, pozornosť zo strany politikov a médií bola nulová. Inak sa nedá vysvetliť, že pred dvoma rokmi len dve percentá mladých ľudí boli spokojné s demokraciou a len 12 percent negatívne vnímalo slovo fašizmus či nacizmus," upozornil.

FOTO Viac ako tisíc
Zobraziť galériu (6)

Podľa Stankeho teraz nastal čas, aby sa aj umelci jednoznačne postavili za politický názor. "Vysielame jasný odkaz vláde, že už sa nemienime prizerať na to, kam naša krajina kráča, ako Slovensko nadobúda hnedú farbu. Politické elity zabudli na ľudí, šírili nepravdy, polopravdy a strach. My umelci sme prestali byť morálnymi vzormi. Ale aj my máme toho dosť, preto sme odhodlaní opäť sa postaviť na čelo barikád a vrátiť morálne vzory do spoločnosti," uistil Stanke s tým, že umelci nesúhlasia so zložením súčasnej vlády. Sú však odhodlaní ju sledovať a veria, že sa pridajú aj novinári, učitelia, samotní politici a občania tejto krajiny.

"Prežívame všetci obrovské sklamanie, bola jedinečná možnosť odstaviť Roberta Fica (Smer-SD) od moci a strany, ktoré to mohli urobiť, zlyhali. Všetci sa pýtame, čo sa stalo. Prečo strany, ktoré mohli urobiť Slovensko lepším, takto hanebne zlyhali. Je to obrovské morálne zlyhanie Bélu Bugára (Most-Híd) a Radoslava Procházku (#Sieť)," odkázal líder najsilnejšej opozičnej strany SaS Richard Sulík, ktorý nerozumie, prečo už slová nemajú svoju váhu.

FOTO Viac ako tisíc
Zobraziť galériu (6)

Ľuďom na námestí Sulík sľúbil, že bude tvrdou a konštruktívnou opozíciou. "Budeme im pozerať na prsty, budeme im zo života robiť peklo v rámci všetkých našich možností. A budeme pripravení na to, aby sme ich nahradili," odkázal.

Šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič vyhlásil, že keď si budúca vláda delila posty, ostali im ako posledné na stole ministerstvá zdravotníctva a školstva. "Viete si to predstaviť, že každý chniapal po rezortoch, kde sú eurofondy a dva najväčšie problémy nechali ležať na stole? Takáto vláda nás čaká. Podľa mňa to bude najviac skorumpovaná vláda, aká tu kedy bola," myslí si Matovič, ktorý hovoril o voličskej zrade zo strany Bugára a Procházku.

FOTO Viac ako tisíc
Zobraziť galériu (6)

Na pódiu vystúpili aj ďalší poslanci ako Jozef Mihál, Lucia Nicholsonová, Peter Osuský (všetci SaS), Veronika Remišová, Jozef Viskupič (obaja OĽaNO-NOVA), Peter Pčolinský (Smer rodina), ale aj exposlanec Alojz Hlina. Z hercov sa pred dav postavili okrem Stankeho aj Robo Roth, Alexander Bárta či Henrieta Mičkovicová.

Viac o téme: Bratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu