Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Definitívny odchod z vysokej politiky? Figeľ sa bol rozlúčiť s prezidentom

Bývalý predseda KDH Ján Figeľ
Bývalý predseda KDH Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pred Slovenskom stojí historická výzva, keď prevezme v druhom polroku predsedníctvo v Rade Európskej únie (EÚ). Neexistuje druhý pokus pre prvý dojem a ten prvý dojem by mal byť kvalitný, pozitívny, konštruktívny a zrelý, uviedol pre médiá Ján Figeľ po rokovaní s prezidentom Andrejom Kiskom, s ktorým hovoril aj na túto tému.

Figeľ ako prvý slovenský eurokomisár zažil 11 predsedníctiev a nie každé bolo podľa neho rovnako úspešné. Dojem je celkové vyznenie, ale rozhodujúci je obsah, zdôraznil ďalej Figeľ. Je potrebné, aby Slovensko ako predsednícka krajina bola schopná riešiť európske a tým aj naše problémy a aby sme nielen kritizovali, či dokonca sa súdili s EÚ, ale aj hľadali konštruktívne riešenia, dodal. Predsednícka krajina nie je len organizovanie podujatí, moderovanie, ale predovšetkým presadzovanie zdravých konštruktívnych riešení a to je výzva pre slovenskú diplomaciu, politiku a celú spoločnosť, uviedol Figeľ.

Prezident Andrej Kiska prijal Figeľa na jeho žiadosť. "Ohlásil som sa, že končím vo funkcii predsedu KDH a prišiel som sa poďakovať za spoluprácu a rozlúčiť. Zároveň som prezidentovi povedal, že zostávam angažovaný a prítomný na Slovensku. Ak sú témy a problémy, v ktorých môžem prispieť skúsenosťou hlavne z európskych záležitostí, tak som k dispozícii," uviedol. Figeľ dodal, že neponúkol prezidentovi žiadnu konkrétnu spoluprácu. Zároveň hlave štátu zaželal múdrosť, silu, svetlo na ďalšie kroky a rozhodnutia, ktoré sú pre Slovensko potrebné. 

Viac o téme: Ján Figeľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu