Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KDH zhodnotí neúspešné voľby: Zálusk na post predsedu má aj Alojz Hlina

Centrála KDH
Centrála KDH (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Rada KDH sa bude v sobotu zaoberať zhodnotením neúspešných parlamentných volieb. Jej úlohou je zvolať snem hnutia, na ktorom má byť zvolené nové vedenie strany. Ako povedal dnes podpredseda hnutia Pavol Zajac, ktorý je poverený vedením hnutia do snemu, na sneme okrem volieb funkcionárov bude snaha zmeniť aj stanovy.

„V stanovách by sme chceli znížiť počet podpredsedov zo šiestich na troch, členov predsedníctva z 13 na 11 a skrátiť funkčné obdobie zo štyroch na dva roky,“ uviedol s tým, že na zmenu stanov na sneme, ktorý má byť 11. júna, je potrebná dvojtretinová podpora delegátov. Ešte pred snemom budú prebiehať okresné snemy, na ktorých bude diskusia o novom vedení hnutia a aj o prípadnej zmene stanov.

Záujem kandidovať na predsedu KDH má Alojz Hlina, ktorý v závere volebného obdobia pôsobil v poslaneckom klube KDH. Podľa Zajaca však zatiaľ o vstup do KDH nepožiadal. Hlina môže o členstvo požiadať hociktorý klub KDH, ale o jeho prijatí by podľa stanov rozhodovalo predsedníctvo hnutia, pretože pôsobí v strane Občania. Podľa stanov o prijatí do KDH rozhoduje predsedníctvo vtedy, ak záujemca pôsobil v inej strane. 

Hlina potvrdil, že o členstvo ešte nepožiadal. Informoval však, že za predsedu strany ho navrhujú stranícke štruktúry KDH v Námestove a Tvrdošíne. „Ďakujem Orave, že ma navrhla za predsedu a je to pre mňa veľký záväzok. Zisťujem, aká by bola podpora pre kandidatúru v ďalších regiónoch. Ak v KDH nebude vôľa transformovať sa na modernú konzervatívnu stranu, nemám čas tratiť energiu dlhými rokovaniami. Keď po analýze zistím, že podpora mojej vízie by bola postačujúca, požiadam o vstup do hnutia,“ povedal.

Podľa Hlinu nový predseda KDH, ak chcete KDH vrátiť do hry, musí byť v Bratislave. „Musí to byť dynamický človek so skúsenosťami. Musí mať kontakty na politické a podnikateľské osoby, lebo KDH nemá peniaze. Musí byť nositeľ vízie. Je to práca na plný úväzok,“ dodal. 

Predseda KDH Ján Figeľ sa v stredu vzdal funkcie. Vedením strany do snemu poveril Pavla Zajaca, ktorý je podpredsedom hnutia. Figeľ v nedeľu 6. marca oznámil, že on a vedenie strany je pripravené vyvodiť zodpovednosť za dosiahnuté volebné výsledky a na najbližšej Rade KDH ponúkne svoje funkcie. Zasadnutie rady zvolal na 19. marca.

Toto nepostačovalo podpredsedovi KDH Petrovi Belinskému, ktorý sa o deň neskôr vzdal straníckej funkcie. „Čakal som, že celé vedenie bude konať takto. Keď som videl, ako to bolo prezentované, urobil som osobný krok,“ povedal Belinský. Figeľa k odstúpeniu vyzvali aj viacerí krajskí predsedovia strany. Kresťanskodemokratické hnutie ostalo po 5. marci pred bránami parlamentu, volilo ho 4,94 percenta ľudí.

Viac o téme: KDHAlojz HlinaPavol Zajac
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu