Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Personálne výhrady v novovznikajúcej koalícii: Čo a kto najviac vadí Mostu a Sieti?

Béla Bugár, Robert Fico, Andrej Danko, Radoslav Procházka
Béla Bugár, Robert Fico, Andrej Danko, Radoslav Procházka (Zdroj: TASR, Martin Baumann)

BRATISLAVA – Personálne výhrady môžu spôsobiť novovznikajúcej koalícii problémy. Podľa informácií Most-Híd i Sieť majú výhrady, aby premiérom zostal Robert Fico. Prekáža im aj osoba ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Vyčítajú mu kauzu Hedviga i viaceré postupy slovenskej polície. Obe strany hodlajú svoje výhrady prezentovať s tým, že oni i SNS urobili vážne ústupky spojením sa so Smerom, či Most-Híd s SNS, ale Smer-SD žiaden vážny ústupok neurobil. Preto podľa nich musí dôjsť k výrazným personálnym zmenám na postoch členov vlády za Smer-SD. Tieto výhrady mali dnes strany tlmočiť na večernom rokovaní štvorkoalície. Partneri nemajú výhrady, aby ministrom financií zostal Peter Kažimír. Neprekáža im ani návrat Petra Pellegriniho na rezort školstva.

Rodiacich sa koaličných partnerov prekvapil podľa informácií záujem predsedu Siete Radoslava Procházku o funkciu ministra zahraničných vecí. Partneri by ho najradšej videli ako jedného z podpredsedov parlamentu. Sieť by mala nominovať do vlády dvoch ministrov. Druhým by mal byť primátor Martina Andrej Hrnčiar. 

SNS údajne prejavila na rokovaniach záujem o pozície ministrov vnútra, školstva a hospodárstva. Smer-SD vraj namiesto rezortu vnútra ponúka národniarom pozíciu šéfa Slovenskej informačnej služby. Most-Híd zas chce do vlády vyslať na ministerstvo spravodlivosti Luciu Žitňanskú. V strane zatiaľ rátajú s dvomi kreslami v kabinete. Druhý post, o ktorý majú záujem, je rezort životného prostredia. Žiadna zo strán zatiaľ vraj neprejavila záujem o ministerstvo zdravotníctva. 

Predsedom parlamentu by sa mal stať šéf národniarov Andrej Danko. Jedného zo štyroch podpredsedov by mu mal robiť súčasný minister kultúry Marek Maďarič. Toho by mal podľa niektorých informácií v rezorte kultúry vystriedať Ján Podmanický. Druhého podpredsedu NR SR by mal robiť predseda Mostu-Híd Béla Bugár. Jeden post podpredsedu chce koalícia prenechať opozícii. 

Koalícia dnes večer rieši aj štatút Siete v parlamente, ktorá po avizovaných odchodoch nedokáže v NR SR vytvoriť poslanecký klub. Do úvahy prichádza, že zostávajúci poslanci Siete sa stanú členmi poslaneckého klubu Most-Híd. Vláda by tak pozostávala zo štyroch strán, ale v parlamente by mala podporu troch poslaneckých klubov.

Viac o téme: Robert FicoMost-HídSieť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu