Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Školské odbory sa konečne rozhýbali: Pre budúcu vládu pripravili tieto opatrenia

Predseda Odborového združenia pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek
Predseda Odborového združenia pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku a partnerské organizácie pôsobiace v školstve dnes popísali Deklaráciu na podporu skvalitňovania podmienok a úrovne vzdelávania a vedy na Slovensku.

Deklarácia sa týka vysokých škôl, ale aj regionálneho školstva. Žiadajú v nej napríklad to, aby podiel z HDP na školstvo bol do konca nastávajúceho volebného obdobia najmenej šesť percent. Vo štvorročnom volebnom období by sa tak malo financovanie školstva zvyšovať najmenej o 0,5 percenta z HDP oproti predchádzajúcemu roku. Signatári deklarácie tiež žiadajú, aby sa platové tarify pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve zvýšili od 1. januára 2017 o 25 percent a každý ďalší rok o 10 percent. Po dnešnom stretnutí signatárov deklarácie to povedal predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek.

Ondek dnes reagoval aj na prísľub predsedu vlády Roberta Fica. Ten sľúbil zvýšenie platov učiteľov v nasledujúcom volebnom období o 25 percent. To, čo deklaruje predseda vlády, je však podľa Ondeka pre súčasnú situáciu v školstve málo a žiadajú preto zvýšenie o 25 percent hneď od začiatku nasledujúceho roka. Deklarácia sa týka aj platu nepedagogických zamestnancov. Organizácie žiadajú, aby sa ich tarifný plat začínal na úrovni minimálnej mzdy, od ktorej by sa mali odvíjať platové triedy a platové stupne. Pri regionálnom školstve žiadajú tiež signatári deklarácie previesť kompetencie v oblasti riadenia a financovania verejných škôl a školských zariadení výlučne do pôsobnosti ministerstva školstva. 

Financovanie verejných vysokých škôl z verejných zdrojov by sa malo podľa signatárov deklarácie zvýšiť každoročne o 60 miliónov eur. Každoročne žiadajú tiež zvyšovať platy tak, aby plat začínajúceho vysokoškolského učiteľa na pozícii odborného asistenta dosiahol najmenej úroveň 1,7 násobku priemerného platu v národnom hospodárstve. Ohodnotenie nepedagogických zamestnancov vysokých škôl by malo byť rovnako primerané a tarifný plat v prvej platovej triede a prvom platovom stupni by mal začínať na minimálnej mzde. 

Vladimír Crmoman za Slovenskú komoru učiteľov dnes v súvislosti s deklaráciou povedal, že razantný krok je na mieste. Podpísanie tejto deklarácie však nebude mať podľa neho vplyv na súčasný štrajk, keďže deklaráciu podpisujú partnerské organizácie a štrajk je mimo týchto organizácií. Požiadavky štrajkujúcich učiteľov sa navyše podľa Crmomana týkajú roku 2016, pričom deklarácia sa dotýka až roku 2017. 

Deklaráciu pošlú odbory všetkým politickým stranám. Žiadajú najmä tie strany, ktoré budú zostavovať novú vládu, aby deklaráciu a jej body zahrnuli do svojho programového vyhlásenia. Vo štvrtok 18. februára budú o deklarácii hovoriť aj s ministrom školstva Jurajom Draxlerom. Odborári rokovali o deklarácii so zástupcami Slovenskej rektorskej konferencie, Rady vysokých škôl, Študentskej rady vysokých škôl či Asociácie doktorandov. Za oblasť regionálneho školstva rokovali s odbormi zástupcovia Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií, Združenia základných škôl, zástupcovia Asociácie stredných odborných škôl, zástupcovia súkromných škôl, zástupcovia Slovenskej komory učiteľov, rady rodičov či nezávislých kresťanských odborov.

Viac o téme: Pavel Ondek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu