Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Premiér odhalil, prečo už nerieši nezamestnanosť: Všetky ambície boli v tomto smere naplnené

Robert Fico Zobraziť galériu (4)
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – To, že sa vláde podarilo znížiť nezamestnanosť na Slovensku za posledné štyri roky, potvrdzuje fakt, že nezamestnanosť nie je predmetom predvolebnej kampane. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil premiér Robert Fico.

"Akonáhle by niekto spochybňoval tieto výsledky, bolo by to predmetom ostrej predvolebnej kampane. Všetky ambície, ktoré sme si postavili v programovom vyhlásení vlády v oblasti boja proti nezamestnanosti, boli naplnené," podotkol Fico.

Premiér odhalil, prečo už
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Premiér taktiež považuje prísľub vytvoriť ďalších 100.000 nových pracovných miest za reálny. Tento cieľ si stanovila strana Smer-SD aj v treťom sociálnom balíčku. "Za štyri roky sme vytvorili 130.000 nových pracovných miest. Preto nie je žiadny problém s naplnením nášho plánu pokiaľ ide o nasledujúce roky, že vytvoríme ďalších 100.000 pracovných miest. Budú zabezpečené predovšetkým aktivitami pri podpore hospodárskeho rastu a investícií," priblížil premiér.

Pomôže aj únia

Upozornil, že v súčasnosti sa na Slovensku hovorí o viacerých investičných aktivitách v objeme takmer jednej miliardy eur. Okrem príchodu automobilky Jaguar Land Rover bola oznámená investícia vo Volkswagene a podľa premiéra vláda pracuje na ďalších. "K tomu treba prirátať významné akčné plány, ktoré budeme schvaľovať v okresoch s vyššou mierou nezamestnanosti," priblížil s tým, že 90.000 pracovných miest má byť vytvorených aj z prostriedkov Európskej únie.

Robert Fico sa zúčastnil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"Preto prísľub 100.000 nových pracovných miest je absolútne realistický. Dokonca som presvedčený, že tento počet sa dá aj prekročiť," predpokladá Fico. Ambíciou vlády je preto naďalej znižovať nezamestnanosť. "Je reálne, že pôjdeme pod 10 % v roku 2016," uviedol Fico s tým, že vláda má v pláne pokračovať aj v zvyšovaní minimálnej mzdy.

Nezamestnanosť klesá

Nezamestnanosť v novembri tohto roka klesla na úroveň 10,77 %. Podľa ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) možno za tým hľadať projekty, ktoré boli naštartované v tomto roku a ktoré fungujú aj počas zimných mesiacov, kedy nie je sezónna práca aktuálna. "Všetky rizikové kategórie, znevýhodnené skupiny, teda mladí do 25, do 29 rokov, dlhodobo nezamestnaní aj relatívne starší majú veľmi pozitívne čísla z hľadiska nezamestnanosti," uviedol Richter.

Ján Richter publikum možno
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Za mimoriadne pozitívnu správu považuje napríklad pokles počtu dlhodobo nezamestnaných. "Z hľadiska Európskej únie sme vyhodnotená ako druhá najúspešnejšia krajina, čo sa týka znižovania hlavne tejto kategórie," podotkol Richter.

Viac o téme: Pracovné miestaRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu