Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovensko je jedna z mála krajín, ktorá prispela do fondu EÚ pre Afriku, povedal Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

VALLETTA/BRATISLAVA – Slovenský premiér Robert Fico víta oficiálny summit Európskej únie a Afriky, ktorý dnes začína na Malte. Ako poznamenal, africké krajiny je potrebné zaangažovať do riešenia migračnej problematiky rovnako ako Turecko.

"Ale zase to nebude zadarmo," uviedol s tým, že na to bude potrebné vyčleniť pomerne veľa finančných prostriedkov. Na tento účel zriadila Európska komisia (EK) núdzový trustový fond EÚ pre Afriku. Zo svojho rozpočtu naň prispela 1,8 miliardami eur. Členské štáty únie majú dať rovnakú sumu. Slovenská vláda dnes rozhodla o vyčlenení 500.000 eur. 

"Je to správna cesta," poznamenal Fico s tým, že zatiaľ sa príspevky všetkých členských štátov nevyšplhali ani na 100.000 miliónov eur. Dosahujú len okolo 100 miliónov eur.

"Opäť budeme patriť pokiaľ ide o počet obyvateľov a ekonomiku medzi najvýznamnejších prispievateľov. To je naša odpoveď, ktorú neustále opakujeme - nenúťte nás do nezmyselných hlúpostí. Sme pripravení na dobrovoľnej báze byť podstatne aktívnejší," konštatoval.

Slovensko si dopredu vyhradilo, že jeho príspevok vo zvereneckom fonde bude použitý výlučne pre krajiny Afrického rohu - Džibutsko, Eritreu, Etiópiu, Keňu, Somálsko, Južný Sudán, Sudán, Tanzániu a Ugandu.

Afričania podľa Fica predpokladajú, že výsledkom dohody s EÚ bude jednoduchší pohyb niektorých skupín ľudí migrantov z Afriky do Európy. "Na druhej strane sa bránia readmisným dohodám a tvrdia, že migrant v Európe musí súhlasiť s tým, že ho môžu vrátiť naspäť do krajiny pôvodu," vysvetlil. Nesúhlasia ani so zriaďovaním špeciálnych zón priamo na ich území, pretože sa obávajú vzniku takých migračných táborov, aké sú v Jordánsku, Libanone či Turecku.

"Bude to politická dohoda," konštatoval s tým, že Európa musí niečo ponúknuť Afrike a tá musí viac spraviť pre to, aby z jej územia masovo neodchádzali ľudia do Európy. Vo štvrtok bude summit pokračovať, pričom sa po jeho ukončení neformálne zídu prezidenti a premiéri EÚ. Táto schôdzka, ktorú zvolal šéf Európskej rady Donald Tusk, má podľa Fica reagovať na neuspokojivú európsku politiku vo vzťahu k migrácii. Nebudú sa prijímať žiadne závery.

Diskutovať sa má o fungovaní zatiaľ dvoch hot-spotov v Grécku a Taliansku. Rovnako tak o spolupráci s Tureckom. Ako poznamenal Fico, Ankara sa stala kľúčovým a nenahraditeľným hráčom. "Takže k nej musíme byť ústretový," dodal, pričom spomenul prístupové rokovania, vízovú liberalizáciu či finančnú pomoc. Zatiaľ sa zo strany únie hovorí o 3 miliardách eur.

Viac o téme: Robert FicoAfrikaEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu