Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fico chce ochrániť 25 rodín pred Islamským štátom: Pôjdu na Slovensko

Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská republika má rozpracovaný projekt na presídlenie 25 kresťanských rodín, ktoré hovoria pôvodným arménskym jazykom, teda jazykom Ježiša Krista. Ide o rodiny, ktoré sú najviac ohrozené na živote a dnes sú na území ovládanom Islamským štátom.

Slovensko ich chce presídliť na svojom území a integrovať. Ich preprava je vec dohody medzi Slovenskom a partnermi v EÚ. Ak to bude potrebné, možno využiť aj vládny špeciál. Na dnešnej parlamentnej Hodine otázok to povedal predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) v odpovedi na otázku poslanca KDH Jozefa Mikloška.

Ten sa pýtal, kedy slovenská vláda prijme prvú na živote ohrozenú rodinu napr. koptských kresťanov zo Sýrie a či po nich nemožno priamo poslať špeciál. Ficovu odpoveď prečítal poslancom podpredseda vlády Ľubomír Vážny (Smer-SD). Premiér je totiž na zahraničnej pracovnej ceste.

Fico v odpovedi ďalej uviedol, že slovenský migračný úrad pripravuje v spolupráci s mimovládnymi organizáciami transfer 151 sýrskych kresťanov, ktorí sú v utečeneckom tábore v Iraku. Okrem toho vláda poskytla 500.000 eur mimovládnym organizáciám na ich projekty na riešenie migračnej krízy a dlhodobo avizuje trojmiliónový príspevok do Madad fondu určeného pre Sýriu.

Premiér opätovne potvrdil záujem Slovenska o sýrskych kresťanov. "Chceme ich prijať a poskytnúť im domov. Ide o náročný proces, ktorý netrvá ani deň, ani týždeň, ani mesiac," uviedol. Cieľom Slovenska je podľa Fica nájsť takých ľudí, ktorí chcú v SR zostať. Falošnú pomoc a solidaritu vláda odmieta.

Viac o téme: Robert FicoIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu