Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slovensko izolované, Fico zostal v boji proti kvótam sám: Krutá pomsta z vlastných radov!

Fico je odhodlaný proti kvótam bojovať aj súdnou cestou.
Fico je odhodlaný proti kvótam bojovať aj súdnou cestou. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Robert Fico poženie kvôli utečeneckým kvótam EÚ na súd! Vyhlásil to dnes na tlačovej besede. Náš premiér sa tvrdým odporom voči kvótam zaradil po bok Viktora Orbána z Maďarska, ktorí sú ako jediní proti. Kvóty prijmú aj Česi, nebudú žalovať EÚ. Na večernom summite o utečencoch tak bude slovenská delegácia pod veľkým drobnohľadom. A už prišla aj odveta.

Slovensko podá pre rozhodnutie o povinných kvótach žalobu na Súdny dvor v Luxemburgu. Informoval o tom dnes na brífingu premiér Robert Fico. Zároveň zdôraznil, že utorkové rozhodnutie ministrov vnútra Európskej únie o povinnom prerozdelení migrantov nebude Slovensko implementovať. „Utorkové rozhodnutie je niečo, čo nemôže fungovať,“ vyhlásil premiér. Dodal, že si je vedomý, že sa vystavujeme procesu infringement.

 Zároveň upozornil na to, že je tu vážny rozpor v principiálnej otázke o fungovaní EÚ a o tom, či je možné prijímať takéto rozhodnutia diktátom väčšiny. „Európa takto nikdy nefungovala, fungovala na princípe jednomyseľnosti a nemôžeme si dovoliť, aby fungovala na princípe väčšiny proti menšine,“ vyhlásil slovenský premiér. Súboj, do ktorého ideme, bude mať podľa premiéra aj veľkú pridanú hodnotu a bude aj o fungovaní EÚ a nebude sa týkať iba kvót.

Slovensko podľa Fica naďalej zotrváva na stanovisku, že kvóty sú iracionálne a nie sú pragmatickým riešením problému. „Aj dnes večer budem na summite opakovať, že sme krajina, ktorá chce na dobrovoľnom princípe prejaviť veľkú mieru solidarity a takto sa budeme aj správať v najbližších, dňoch, týždňoch a mesiacoch,“ doplnil.

Na dnešnom zasadnutí vlády sa zúčastnila zástupkyňa vlády SR v konaní pred súdmi EÚ. Dostala úlohu v spolupráci s ministerstvom vnútra a ministerstvom spravodlivosti spracovať žalobu v stanovenej lehote. Premiér zdôraznil, že Slovensko je oprávnené ju podať a neaplikovať rozhodnutie Rady ministrov.

Utečenci hýbu celou Európou

„Tento akt mal byť prijatý na úrovni premiérov, na úrovni prezidentov, lebo to nie je technická otázka. Toto je vec, ktorá dnes hýbe celou Európou,“ naznačil, čo by malo byť jej podstatou. Minister vnútra Robert Kaliňák schválený mechanizmus prerozdeľovania 120.000 azylantov medzi jednotlivé členské krajiny označil za akt falošnej solidarity. „Je to jedna prázdna politická deklarácia, ktorá je odsúdená na neúspech,“ zdôraznil.

Podpredseda vlády je presvedčený, že mechanizmus nebude nikdy naplnený. Je podľa neho totiž naivné si myslieť, že by ho dokázali naplniť krajiny EÚ, ktoré ohľadom utečeneckej krízy neplnia základné pravidlá Európskej únie súvisiace s ochranou vonkajšej hranice a azylovými procedúrami.

„My sme konzistentne od začiatku hovorili, že toto nie je cesta. My uznávame vážnosť tohto problému, potrebu ho riešiť. Navrhovali sme a navrhujeme iné spôsoby riešenia, boli nám nanútené kvóty, my využijeme právne prostriedky, aby sme toto rozhodnutie napadli, a zároveň budeme podnikať kroky k riešeniu tohto problému, ktoré považujeme za správe,“ zhrnul po zasadnutí vlády pozíciu Slovenska minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Lajčák tvrdí, že kritika Slovenska je nezmysel

Kritiku zo strany partnerov v únii, že Slovensko nedorástlo do európskych hodnôt a vie len brať, nie dávať, Lajčák nepovažuje za oprávnenú. „To všetko je nezmysel,“ uviedol s tým, že riešenie Európskej komisie, ktoré odobril výbor ministrov vnútra, je iba „kvázi riešením“.

„Pritom ten problém nie je kvázi, ale je vážny a ja by som bol veľmi rád, keby táto situácia pomohla tomu, aby sme konečne naozaj začali riešiť ten problém, že hranice sa stali korzom, že európske normy, ako je Schengen, ako je Dublin, sa stali trhacím kalendárom a že to nikto nerieši. Namiesto toho riešime nejakú umelú kvótu, ktorá v skutočnosti nič nezmení, nikomu nepomôže, žiadnu situáciu neuľahčí,“ uzavrel.

Podstúpime infringement

Fico zároveň uviedol, že Slovensko neimplementuje do svojej legislatívy prijatý záväzný právny akt. Dobrovoľne tak podstúpi infringement, čo je konanie proti členským krajinám v takýchto prípadoch. Premiér kritizoval, že sa o takej zásadnej otázke rozhodlo už v utorok väčšinovým hlasovaním, a nie na dnešnom summite šéfov členských krajín, kde by muselo byť rozhodnutie prijaté konsenzom.

Odpor Slovenska bude mať podľa Fica „veľkú pridanú hodnotu“. Vysvetlil, že sa nebude týkať iba povinných kvót, ale aj ďalšieho fungovania únie. „Aj v tom je veľká pridaná hodnota žaloby, ktorú ideme podať, veľká pridaná hodnota nášho odporu, že nemôžeme si dovoliť, aby Európa fungovala na princípe väčšiny proti menšine. Potom sme skončili,“ uviedol.

Česko kvóty prijme, nepôjde na súd

Rozhodnutie o kvótach sa nepáči ani Sobotkovi, premiérovi Českej republiky. No žalobami nechce ďalej stupňovať napätie, informuje Česká televízia. "Európa sa podľa neho kvôli migračnej kríze nesmie rozpadnúť. Rovnaký názor aj väčšina členov vlády. Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) poznamenal, že by nám vrátila prípadný súdny spor aj s úrokmi."

"Nechceme preto žalobami ďalej stupňovať napätie. Lano môžete napínať iba do určitej miery, potom sa pretrhne. Čakajú nás ďalšie zápasy o realistický prístup k migračnej kríze a potrebujeme, aby partneri v Európe naše argumenty počúvali," vyhlásil Sobotka.

Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek (ČSSD) na dnešnom zasadaní vlády oznámil, že Česko prijme záväzky, ktoré mu budú vyplývať z európskej dohody o migračnej kríze. "Vezmeme na seba záväzky, ktoré nám z dohody v Európe budú vyplývať, o tom by nemal nikto pochybovať," povedal senátorom Zaorálek, ktorého citovala Česká televízia (ČT).

Maďari idú na summit do Bruselu s požiadavkami

Orbánova delegácia chce predostrieť na riešenie utečeneckej krízy niekoľko bodov. Do Bruselu by mal ísť s týmito požiadavkami:

  1. Presvedčiť Grécko, aby nechalo svoje hranice chrániť Európskou úniou
  2. Utečencov a ekonomických migrantov by mali od seba oddeliť ešte pred schengenskými hranicami.
  3. EÚ má zostaviť zoznam krajín považovaných za bezpečné, všetky členské štáty by sa mali považovať za bezpečnú krajinu.
  4. Všetci by mali prispieť zvýšenými príspevkami na riešenie utečeneckej krízy. Orbán chce takto celkovo vybrať od členských štátov EÚ 3 miliardy eur navyše.
  5. Malo by sa vytvoriť partnerstvo s tými krajinami, bez ktorých sa situácia nedá zvládnuť, a to najmä s Tureckom, ale opäť aj s Ruskom.
  6. Utečenci by sa mali rozdeľovať nielen na európskej úrovni, ale po celom svete, mali by vzniknúť svetové kvóty.

Smeru chcú pozastaviť členstvo v Strane európskych socialistov

Smeru by mohli kvôli postoju ku kvótam dočasne pozastaviť členstvo v Strane európskych socialistov. V strane o tom seriózne uvažujú. Tento odkaz zavesil aj na svoj Twitter podpredseda Európskeho parlamentu Gianni Pittella.

Dnešný mimoriadny summit EÚ bude poznačený utorkovým hlasovaním o kvótach

Premiér Robert Fico dnes odletel do Bruselu na mimoriadny summit Európskej únie, ktorý zvolal predseda Európskej rady Donald Tusk. Fico predpokladá, že utorkové (22.9.) hlasovanie ministrov vnútra EÚ o prerozdelení 120.000 žiadateľov o azyl významne ovplyvní konanie summitu. "Bude prudká výmena názorov na to, čo sa udialo," podčiarkol s tým, že povinné rozdelenie sa skončí blamážou. Pre Slovensko to znamená prijatie 802 utečencov. Z nich má byť 190 z Talianska a 612 z Grécka.

Európski lídri by už dnes síce nemali rozhodovať o predmetnom návrhu Európskej komisie týkajúcom sa kvót, avšak na tému migrácie sa očakáva búrlivá diskusia.

Rumunsko dokáže prijať počet utečencov stanovených EÚ

Rumunsko dokáže zvládnuť počet utečencov, ktorý mu pridelila Európska únia, uviedol dnes rumunský prezident Klaus Iohannis. Zároveň však vyjadril ľútosť nad tým, že väčšina členských krajín EÚ radšej prijala povinné kvóty než by o veci rokovala.

Plán prerozdelenia azylantov bol schválený väčšinou národných delegácií, proti však hlasovali Česká republika, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko. Fínsko sa zdržalo hlasovania. Iohannis v tejto súvislosti vyhlásil, že povinné kvóty nie sú riešením európskeho problému s migrantmi. Rumunsko ešte pred časom uviedlo, že môže na dobrovoľnej báze prijať najviac 1785 migrantov. V súvislosti s novým plánom prerozdelenia by však táto krajina mala prijať až o 2400 ľudí viac.

"Rozhodnutie padlo. Rozumiem tomu, prečo ho chcú niektoré krajiny napadnúť... a my si počkáme, aký bude výsledok," uviedol Iohannis. "V skutočnosti, počet utečencov, ktorý musí Rumunsko prijať počas nasledujúcich jedného až dvoch rokov... nie je obrovský. Je to zvládnuteľné a myslím si, že Rumunsko musí preukázať solidaritu," dodal.

Juncker vyzval štáty EÚ, aby prispeli do rozpočtu na boj proti utečeneckej kríze

Predseda Európskej komisie (EK) Jean Claude Juncker pred dnešným krízovým summitom EÚ o utečeneckej kríze vyzval členské štáty, aby finančne prispeli do rozpočtu určeného pre vyriešenie humanitárnej utečeneckej krízy. Predseda EK v úvodnom prejave na utorňajšej konferencii na vysokej úrovni "Rozpočet EÚ zameraný na výsledky" povedal, že EÚ teraz v prvom rade potrebuje využiť svoj rozpočet pre vyriešenie utečeneckej krízy a vyzval členské štáty únie, aby pomohli svojim vkladom.

"Ak naozaj chcete pomôcť týmto ľuďom, musíte prispieť svojimi peniazmi. Poskytnite nám prostriedky potrebné na boj s touto krízou," povedal Juncker. V prejave k členským štátom povedal, že "uzavretie hraníc nie je riešením". Zdôraznil, že ak utečenci prežili bombardovanie a boje a prekročil Stredomorie v gumovom člne, ploty ich nedokážu zastaviť.

SaS: Kvóty sú debaklom premiéra

Presadenie migračných kvót je debakel vlády Roberta Fica a slovenskej diplomacie, ktorá sa nedokázala väčšinovému hlasovaniu vyhnúť. Tvrdí to strana Sloboda a Solidarita a upozorňuje, že s princípom väčšinového hlasovania, ktorý zakotvila Lisabonská zmluva, súhlasil aj Fico a strana Smer.

"Dňa 10. apríla 2008 poslanci Smeru hlasovali za Lisabonskú zmluvu v Národnej rade SR. Preto považujeme za krajne nezodpovedné, aby sa dnes slovenský premiér odmietol podriadiť pravidlu, ktoré on sám a jeho ľudia schválili," zdôrazňuje SaS s tým, že je to najlepšia cesta Slovenska do medzinárodnej izolácie a k poníženiu slovenských občanov.

Dnes je podľa strany úplne zrejmé, že Ficova vláda zlyhala, lebo neprijala adekvátny podiel zodpovednosti na riešení krízy. "Miesto poctivej diplomacie a poctivého prístupu k problémom premiér počas uplynulých týždňov zmobilizoval na Slovensku masívny odpor verejnosti proti utečencom, využívajúc tie najpodlejšie techniky propagandy," myslí si SaS a podotýka, že v rovnakej chvíli mu však jeho vlastní poslanci v europarlamente hlasovali za povinné kvóty. "To len podčiarkuje špinavú hru predsedu vlády s občanmi Slovenska."

Figeľ chce presvedčiť lídrov EPP o nezmyselnosti kvót

Predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Ján Figeľ chce dnes presvedčiť lídrov strán združených v Európskej ľudovej strane (EPP) o nezmyselnosti povinných kvót. Lídri európskych ľudových strán budú v Bruseli rokovať pred summitom premiérov. Ako povedal Figeľ dnes pre agentúru SITA, na summite ľudovcov bude obhajovať záujmy Slovenskej republiky a hľadať formy zodpovednej solidarity s trpiacimi a prenasledovanými ľuďmi. „KDH je naďalej presvedčené, že rastúcu migračnú krízu v Európe nevyrieši systém povinných kvót. Nanútená solidarita nie je skutočnou solidaritou,“ zdôraznil.

Za prvoradé KDH považuje riešiť príčiny odchodu migrantov z krajín, kde sa tento proces začína. „Je nevyhnutné dodržiavať schengenské dohody a chrániť vonkajšie hranice Európskej únie. KDH bude presadzovať, aby si Slovensko mohlo vybrať, koho prijme a koho nie,“ povedal. Kresťanskí demokrati sú za prijatie predovšetkým kresťanov zo Sýrie - na báze dobrovoľnosti a zachovania bezpečnosti.

Šanca žiada Fica, aby neohrozoval záujmy Slovenska

Premiér Robert Fico robí zo Slovenska rukojemníka volebnej kampane a blokovaním európskej dohody o prerozdelení azylantov z krajín prvej línie si Slovensko samo škodí. Tvrdí to politická strana Šanca. "Vyzývame premiéra Fica, aby spolupracoval s európskymi krajinami. Ak chceme na jednej strane odmietať kvóty, ponúknime Európe dobrovoľné prijatie vyššieho počtu azylantov," vyzýva premiéra predsedníčka Šance Eva Babitzová.

Šanca pripomína, že v tejto chvíli má Slovensko k dispozícii ubytovaciu kapacitu pre minimálne 1300 utečencov a slovenskí biskupi k tomu ponúkli vlastné kapacity. Slovensko podľa strany bez problémov v rokoch 2002 až 2004 prijalo ročne viac ako 10.000 žiadateľov o azyl. Teraz má v rámci kvót prijať 802 azylantov. "Takto nastavené kvóty sú voči vyspelým krajinám symbolické a postoj slovenskej vlády považujeme za hanbu našej krajiny," dodala strana.

Viac o téme: UtečenciŽalobaSúd Robert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu