Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sieť upozornila na škandál v štátnej zdravotnej poisťovni: Podozrivé zmluvy za 14 miliónov

V tzv. červených zónach, s mierou nezamestnanosti nad 20 %, si bude môcť investor podľa Procházku investíciu odpísať vo výške 200 % jej hodnoty a hneď. Zobraziť galériu (4)
V tzv. červených zónach, s mierou nezamestnanosti nad 20 %, si bude môcť investor podľa Procházku investíciu odpísať vo výške 200 % jej hodnoty a hneď.

BRATISLAVA - Šéf štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcel Forai by mal podľa nezaradeného poslanca a podpredsedu Siete Miroslava Beblavého prísť o funkciu. Dôvodom sú zmluvy v hodnote 14 miliónov eur, ktoré mala najväčšia poisťovňa počas jeho pôsobenia uzavrieť s jeho tetou Annou Sučkovou. Beblavý preto dnes podáva podnet na parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií.

Ide o 69 zmlúv, ktoré VšzP uzavrela so šiestimi spoločnosťami, prvé sú z roku 2012. "Spája ich jedna vec. V týchto spoločnostiach je konateľom, spoločníkom alebo oboje M. Foraiovi blízka a pravdepodobne nastrčená osoba, 77-ročná príbuzná Anna Sučková, rodená Foraiová," povedal Beblavý. Zdá sa mu, že dôchodkyňa predstiera aktívne podnikanie v zdravotníctve pre potreby šéfa VšZP. Podľa neho je zrejmé, že zmluvy nie sú štandardné ani v podmienkach, ani spôsobe uzatvárania.

Sieť upozornila na škandál
Zobraziť galériu (4)

Poslanec preto chce, aby výbor začal konanie pre podozrenie zo zneužitia funkcie a porušenia ústavného zákona o ochrane verejného záujmu. Pokiaľ by sa ukázalo, že Forai zneužil svoju funkciu a právomoci, hrozila by mu nielen pokuta vo výške ročného platu, teda asi 67.000 eur, ale aj strata funkcie. Forai už totiž v minulosti dostal trest za neúplné majetkové priznanie, do ktorého nezahrnul byt v bratislavskom River Parku. 

Viac o téme: Miroslav BeblavýMarcel Forai
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu