Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Blaha obhajuje Smer: Obviňujú nás zo všetkého, nemajú jediný dôkaz!

Ľuboš Blaha Zobraziť galériu (2)
Ľuboš Blaha (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Smer-SD býva podľa poslanca NR SR Ľuboša Blahu obviňovaný zo všetkého možného, ale väčšinou je to iba na úrovni konšpiračných teórií, ktoré sú asi také vierohodné ako konšpirácie o ufónoch

 

Ako povedal poslanec Smeru-SD, za celé tie roky nikto nepredložil jediný dôkaz a pritom tu pravica roky vládla a mohla vyšetriť každé podozrenie. „Takéto obvinenia nemajú nielen žiadnu empirickú bázu, ale ani žiadnu logiku. Veď Smer je taká veľká, úspešná a teda aj bohatá strana, keďže vyhrala viaceré voľby a má teda zo zákona vysoké príspevky od štátu, že nepotrebuje mať žiadnych nekalých sponzorov. Opozícia svoje konšpirácie živí iba rôznymi banálnymi obrázkami, ako sú fotky bývalého šéfa hokejového zväzu s politikmi na hokeji a podobne, akoby to niečo dokazovalo,“ povedal.

Blahu skôr zaujíma odkiaľ majú peniaze pravicové strany, ktoré sú malé a nemajú za volebné zisky toľko peňazí. „Hlavná vec, že majú odniekiaľ dosť peňazí na to, aby oblepili Slovensko svojimi billboardami. Smer-SD má dostatok peňazí vďaka volebným výsledkom, čiže vplyv oligarchov na Smer-SD je podľa mňa nulový,“ zdôraznil s tým, že bol by najradšej, keby finančné skupiny nemali vplyv ani na národnú ekonomiku ani na nič, ale to dokáže zariadiť iba silný štát. Podľa neho v celej Európe veľké firmy a finančné skupiny obchádzajú zákony, neplatia dane a svoje sídla umelo vykazujú v daňových rajoch. Zneužívajú svoju ekonomickú moc a nijako neprispievajú do rozpočtu, do našej spoločnosti, do našej prosperity.

„Sú to príživníci, vycuciavači Slovenska. Udupávajú malé subjekty, malých ľudí a častokrát celý štát, celú spoločnosť a robia to mnohokrát úplne legálne, zneužívajú globalizáciu a medzinárodné právo. Nemusia spáchať trestný čin, ale zneužívajú svoje postavenie v ekonomike a udupávajú dôveru ľudí v štát. Jediný, kto sa voči veľkým finančným skupinám môže postaviť, je ľavica, ktorá má boj proti koncentrácii majetku vo svojom programe, odkedy v 19. storočí vznikla,“ vyhlásil Blaha.

Ku kauzám žiaľ dochádza podľa Blahu pri každej vláde. „V tomto nie je ideologický rozdiel medzi ľavicou a pravicou, či liberálmi a konzervatívcami, všetky politické prúdy chcú bojovať proti korupcii, ale nikto nemá čarovný prútik. Mňa akékoľvek kauzy mrzia o to viac, že sa potom celé mesiace neriešia hodnotové a praktické sociálne a ekonomické veci, ktoré sa riešiť majú a ľudia strácajú dôveru v štát,“ konštatoval.

Korupcia podľa neho oslabuje dôveru v štát a ľavica je presvedčená, že len štát môže pomôcť ľuďom pred trhovou džungľou. „Slovensko dnes štát potrebuje na to, aby ekonomicky a sociálne pomáhal ľuďom. Ak by nebolo štátu, ľudia by boli ponechaní úplne napospas oligarchom a finančným žralokom. Tí by si potom kúpili všetko a každého. Jediný, kto sa dnes dokáže postaviť oligarchom, finančným skupinám, bohatým ľuďom, je silný štát, ktorý však musí byť efektívny, sociálne spravodlivý a nesmie byť skorumpovaný,“ zdôraznil.  

 

Bugár si vládu so Smerom predstaviť nevie: Naložil aj Matovičovi

 

Predseda Most-Híd Béla Bugár si nevie predstaviť povolebnú spoluprácu medzi Most-Híd a Smerom-SD. „Ani neuvažujeme o tom, že by sme mohli ísť do vlády so Smerom-SD. My budeme mať pre vstup do vlády rôzne podmienky. Ak by som dnes mal niektoré z nich pomenovať, bolo by medzi nimi napríklad obmedzenie biznisu štátu so schránkovými firmami. Smer-SD to však nie je ochotný prijať a v parlamente takéto naše návrhy jeho poslanci odmietli. To bude určite jedna z našich podmienok,“ povedal Bugár v rozhovore.

Béla Bugár
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Most-Híd si bude podľa neho klásť aj podmienky, ktoré súvisia so zlepšením situácie pre živnostníkov. „Keď Smer-SD pre živnostníkov zaviedol nepriaznivé podmienky, bol by ochotný ich zmeniť? Most-Híd má svoj programový dokument Občiansku víziu. Bol by Smer ochotný akceptovať z tejto vízie tie najpodstatnejšie časti? Preto hovorím, že vláda by mala vzniknúť z programovo blízkych strán a to sú pre nás Sieť a KDH, nie Smer,“ zdôraznil Bugár.

Podľa prieskumov by však tieto tri subjekty potrebovali na zostavenie vlády ešte niekoho štvrtého. „Momentálne to tak vyzerá. Predpokladal však v roku 2010 niekto, že to dopadne, ako dopadlo? Každý čakal, že bude pokračovať vo vláde Smer. Stále máme viac ako polroka. Záleží len na nás a najmä na predstaviteľoch troch strán - Most-Híd, Sieť a KDH, či vieme vyslať signál a presvedčiť ľudí, že ponúkame riešenie,“ povedal Bugár s tým, že ak to dokážu, možno pritiahnu voliť ľudí, ktorí by inak voliť nešli.

Bugár však stále tvrdí, že Igor Matovič a jeho strana môže byť prekážkou vytvorenia pravicovej alternatívy, pretože ho poznajú. „Pozrite, aké metódy používa. Nahrávanie do slušnej politiky nepatrí. Nehovoriac o tom, že koľko členov má v poslaneckom klube, toľko majú názorov. Vie takto fungovať vláda? Však v roku 2010 zložili štyria poslanci vládu. Matovič predsa tesne po zložení vlády Ivety Radičovej povedal, že dostal ponuku 20 miliónov eur, ak túto vládu rozbije. Rok na to padla vláda. Nehovorím, že kvôli tomu, ale nič sa nedeje len tak,“ vyhlásil Bugár, ktorý zároveň upozornil, že Matovič dnes napríklad hovorí, že nedopustí, aby sa zrušilo ani jediné opatrenie z Ficových sociálnych balíčkov. „My naopak hovoríme o nutnosti opravy viacerých nesystémových a neadresných opatrení v týchto balíčkoch,“ dodal. 

Viac o téme: Robert FicoIgor MatovičSmerKDHBéla BugárĽuboš Blaha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu