Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Belinský: KDH chce naučiť Slovákov chytať ryby

Peter Belinský
Peter Belinský (Zdroj: KDH)

BRATISLAVA – Múdry otec naučí svoje dieťa loviť ryby, nebude mu ich chytať celý život. A k tejto životnej múdrosti smeruje aj naše opatrenie. Slovensko musí dospieť a z tohoto dôvodu aj návrhy strany KDH nebudú populistickými riešeniami. My chceme naučiť našich ľudí chytať ryby a nie im hádzať omrvinky, myslí si Peter Belinský, ombudsman pre živnostníkov a podnikateľov.

Menované slová povedal na úvod tlačovej konferencie podpredseda KDH a ombudsman pre živnostníkov a podnikateľov Peter Belinský. Navrhuje, aby zamestnávatelia, ktorí podnikajú v regiónoch, kde je nezamestnanosť nad 18 %, dostali úľavu vo forme úplného odpustenia odvodov na princípe 1 + 1 na 2 roky. To znamená, že ak zamestnávateľ príjme nového zamestnanca, dostane úľavu aj na ďalšieho, ktorého už zamestnáva. Toto opatrenie podporuje lokálnych zamestnávateľov, ktorí poznajú špecifické pomery na trhu práce vo svojich regiónoch a je zároveň vysoko motivačné. Podobný princíp by bol uplatnený aj na zamestnancov regionálnej a miestnej samosprávy.

Pomoc je spravodlivá, adresná a nárokovateľná.

Kresťanskí demokrati tak reagujú na návrhy 2. sociálneho balíčka strany SMER-SD pre regióny s vysokou mierou nezamestnanosti. Z medializovaných informácií je jasné, že vláda R. Fica na tieto regióny zabudla, pretože návrhy, ktoré ponúkli nie sú vôbec adresné. Adresným je návrh kresťanských demokratov, ktorý vychádza z praxe a dennej komunikácie so zamestnávateľmi, živnostníkmi a pracujúcimi v týchto regiónoch. “Ľuďom je potrebné pomáhať adresne, opatreniami, ktoré pomôžu každému jednému konkrétne, nielen sľubmi, alebo deklarovaním pomoci” povedal Peter Belinský, ombudsman pre zamestnávateľov, malých a stredných živnostníkov.

“Z vlastnej skúsenosti primátora mesta Levoča viem, že by sme vedeli na základe takéhoto opatrenia dať prácu viacerým ľuďom. Nielen na mestskom úrade, ale aj v iných mestských organizáciách a firmách. Týmto opatrením by sa zároveň zlepšil servis obyvateľom mesta. Toto systémové opatrenie má pomôcť plošne všetkým zamestnávateľom chudobných regiónov,” povedal na úvod svojho vstupu na konferencii primátor mesta Levoča a predseda Kresťanskodemokratickej samosprávy Milan Majerský. Kresťanskí demokrati prichádzajú s dlhodobým a systémovým opatrením, ktoré nerobí rozdiely medzi zamestnávateľmi v týchto regiónoch.

 “Vítame takéto opatrenie z dielne KDH. Táto pomoc je významným vkladom do riešenia problému nezamestnanosti v slabých regiónoch. Toto opatrenie pamätá na živnostníkov, malých a stredných podnikateľov, a nielen na veľkých a zahraničných podnikateľov,” Potvrdil Vladimír Sirotka, Prezident Asociácie malých a stredných odnikateľov a živnostníkov.

Ak by sme porovnali investičné stimuly v prípade spoločnosti Jaguar (dnes sa hovorí o pomoci štátu vo výške minimálne 300 miliónov eur a zamestnanosti 4000 ľudí), tak by sme uvedené opatrenie vedeli udžať viac ako 23 rokov pri rovnakom počte zamestnancov. Kresťanskí demokrati menia sľuby na skutky už 25 rokov a v napĺňaní pomoci ľuďom budú pokračovať.

Viac o téme: KDH
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu